Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Alternative News Notizie Iznenađenja: Banke I Njihova Fer Tržišna Vrijednost

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
webmaster

I pored novih računovodstvenih trikova, američke institucije svaka tri mjeseca moraju otkriti realne vrijednosti sredstava.


I ne manjkaju senzacionalne razlike i rupe, ova odluka je razbjesnila bankarski lobi u Sjedinjenim Američkim Državama.


Iznenađujuće kakva čuda može učiniti samo jedna zraka sunca.


Gledajući stavke u kvartalnom izvješću američke regionalne banke Regions Financial Corp, otkrivaju se neke zanimljive pojedinosti.


Navodi se naprimjer da njen portfelj zajmova, na 30 Lipanj, vrijedi $22,8 milijarde dolara manje nego što je napisano u financijskoj bilanci.

U krajnjoj računici, ako se ne uzmu u obzir napuhani krediti, vrijednost banke bi bila manja od nule.

Pa ipak, vlada i dalje klasificira regionalne banke kao dobro kapitalizirane.

I premda takve objave nisu novost, iznenađujuća je njihova učestalost.

U ljetnim kvartalnim rezultatima, po prvi puta su kompanije u SAD-a morale objaviti realne fer vrijednosti njihovih financijkih aktivnosti na kvartalnoj osnovi.

Ranije je to bilo potrebno samo jednom godišnje.

 

Prošli mjesec, FASB-ova (Financial Accounting Standards Board) odluka je upravo razbjesnila američke bankarske lobije, zbog plana da se proširi upotreba procjene fer tržišne vrijednosti financijskih instrumenata u računovodstvu.


Ukratko, najveći dio financijske imovine i obveza će se morati obračunavati po fer vrijednosti svakog kvartala, iako neće baš sve računovodstvene izmjene imati utjecaja na krajnji neto rezultat.


Službeni dokument u tom smislu bi se trebao izdati najkasnije do kraja ove godine.

Nova pravila će imati najveći utjecaj na računovodstvo za zajmove.

Sadašnja FASB-ova pravila dopuštaju vjerovnicima procijeniti većinu posuđenih sredstava po cijenama iz prošlosti.

To znači da se gubici na tim kreditima moraju priznati samo kada uprava smatra da su se oni najvjerojatnije pretrpjeli, u prijevodu nikada.

Obvezivanjem na objavljivanje fer tržišnih vrijednosti, ukratko, puno bi se brže morali priznavati gubici na zajmovima, što bi onda naravno bilo dobro vidljivo i uočljivo u proračunima, financijskim bilancama i knjigama koje kompanije moraju voditi.

 

Točno je da regionalne banke predstavljaju ekstremni primjer mehanizma napumpavanja kreditnih potraživanja, ali to nije jedini slučaj.

Bank of America je najavila da su njezini krediti na 30 Lipanj vrijedili $64,4 milijarde dolara manje nego što je navedeno u financijskom proračunu.

Iz Wells Fargo & Co su izjavili da je fer tržišna vrijednost njihovoh kredita $34,3 milijarde dolara manja od vrijednosti u njihovim financijskim knjigama na dan 30. Lipnja.

Razlika između dvije vrijednosti se još više povećala tokom vremena.

Na kraju 2008 godine, rupa za Bank of America je bila $44,6 milijardi dolara.

Među vjerovnicima sa velikim razlikama u iskazanim vrijednostima njihovoh kreditnih potraživanja je i SunTrusts Banks Inc koja ima prazninu od $13,6 milijardi na dan 30 Lipnja.

KeyCorp navodi da je fer vrijednost njihovih kreditnih potraživanja $8,6 milijardi dolara manja od vrijednosti u njihovim financijskim knjigama.

 

U načelu, kada tržišna vrijednost nekog kredita, odnosno duga pada, vjerovnik može reagirati povećanjem troškova za kredite.


Vanjski promatrači u odnosu na uprave kompanija mogu uočiti veći rizik bankrota, ili pretpostaviti da su hipoteke i garancije za kredite izgubili na vrijednostima, čak iako dužnici nisu propustili isplatiti niti jednu ratu.

Trend bankarskih kredita nije jednolik.

Dvanaest od 24 kompanije iz indeksa KBW, uključujući i Citigroup Inc, izvjestile su da se tržišna vrijednost njihovih kredita razlikovala za 1% u odnosu na financijske knjige.

Na 30 Lipanj, kreditna potraživanja banke Citigroup su iznosila $601,3 milijardi dolara, ili $1,3 milijardi dolara manje od njihove knjigovodstvene vrijednosti. Na kraju 2008 godine, jaz je iznosio $18,2 milijardi dolara.

 

I opet, povijest nas uči, zajednički problem udrugama štednje i zajmova, specijaliziranih banaka za zajmove sa povoljnim uvjetima koje su propadale osamdesetih godina prošlog stoljeća, bio je činjenica da su te banke pribjegavale kratkoročnim pozajmicama i tržišnim kamatnim stopama za financiranje njihovog poslovanja, koje se sastojalo uglavnom od izdavanja dugoročnih zajmova sa fiksnim kamatnim stopama.

Kada su kamatne stope na tržištu naglo porasle, našle su se s imovinom koja nije bila u mogućnosti generirati dovoljna sredstva za isplaćivanje njihovih obveza.

Da su te banke bile prisiljene objavljivati tržišnu fer vrijednost njihovih potraživanja, njihovi problemi bi bili jasno uočljivi od samog početka.

Jaz u realnim vrijednostima objavljenim u kvartalnim izvješćima pokazuje i nedostatke u nadzoru.


Banke imaju opciju, mogu birati hoće li ili ne objaviti vrijednosti kao fer tržišne vrijednosti.


Za većinu njihovih kreditnih potraživanja se odlučuju ne objaviti fer tržišne vrijednosti jer se nadaju oporavaku izgubljenih vrijednosti u međuvremenu.

Shodno tome, izbor između opcija da li imati dobru kapitalizaciju, ili biti nedovoljno kapitaliziran se na odgovarajući način rješava razmišljanjima i odlukama dobro plaćenih predsjednika, direktora i menadžera.

.

alternative currency, newspapers, novosti, giornali, novine, notizie, local currency, complementary currency, alternativni novac, lokalna valuta, komplementarna valuta, moneta alternativa, moneta complementare, moneta localePubblica Notizie

Se sei utente registrato, puoi pubblicare le tue notizie sul web tramite questo servizio.

independent news, nezavisne vijesti, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, notizie indipendenti, prestito, mutuo, seigniorage, signoraggio    Categorie Notizie

.

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, debt-money, moneta debito, central bank, banca centrale, centralna banka, publish news, objavi vijest, pubblica le tue notizie    Accesso

What happens next if the state can go bankrupt?
 

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, money, denaro, soldi, novac, debt, dug, debito, taxes, tasse, porez, bank, banca, banka     Chi È Online?

 4326 visitatori online
linija

 nezavisne vijesti, notizie indipendenti, independent news, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, prestito, seigniorage, mutuo, signoraggio     Ultime Dal Forum