Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Alternative News Notizie Financijski Armagedon: Neograničene Ovlasti Za Spašavanje Wall Streeta

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
administrator

Tim Geithner iz Trezora SAD-a odbio limit od 1 trilijuna dolara za spašavanje banaka i predlaže zakon o neograničenim ovlastima Američke Vlade.

 

Dana 29. listopada, Ministar Američkog Trezora Tim Geithner je predložio zakon koji bi Vladi SAD-a pružio neograničene ovlasti za spašavanje poslovnih banaka, financijskih institucija i ostalih "ne-banaka" u nevoljama, što je Lyndon LaRouche nazvao "ekvivalentim izdaji".

 

Prema novom prijedlogu, ne-komercijalne financijske institucije bi trebale biti isključene iz nadležnosti nad redovnih stečajevima i potpasti pod kontrolu Vijeća Za Nadzor Financijskih Usluga (Financial Services Oversight Council).Demokratski Kongresmen Brad Sherman koji se još 2008 godine usprotivio spašavanju banaka zvanog Paulson-Goldman Sachs, nazvao je Geithnerov plan "TARP (Troubled Asset Relief Program) na steroidima", odnosno mega-shema za spašavanje banaka.

U raspravama pred financijskom komisijom, Sherman je optužio Geithnera da si želi prisvojiti "neograničeni i stalni autoritet i ovlast za spašavanje".

Taj bi zakon bez presedana garantirao izvršne ovlasti o potrošnji i porezu bez odobrenja Kongresa.

Tim bi se zakonom malo pomalo, zavisno o željama izvršne vlasti obavio najveći transfer novca u povijesti Sjedinjenih Američkih Država, iz Državnog Trezora prema Wall Streetu.

Citirajući tekst prijedloga zakona, Sherman je nastavio:

"Izvršni organ može posuditi neograničene iznose novca bilo kojoj solventnoj financijskoj instituciji ako je to potrebno da bi se spriječila financijska nestabilnost, ili bilo kojoj financijskoj instituciji u nevolji čija insolventnost bi imala ozbiljne posljedice za ekonomsku stabilnost SAD-a.

Što se tiče poduzeća u teškoćama, spašavanje može poprimiti oblik kupovine aktive-imovine, ili ulaganja u to poduzeće".

Isključenjem financijskih kompanija iz nadležnosti nad redovnim bankrotima po ovom predloženom zakonu, razbio bi se kamen temeljac Američkog Ustavnog Sustava kojim se reguliraju postupci stečajeva za opće dobro društvene zajednice.

Do sada su samo komercijalne banke isključene iz redovnog stečajnog postupka jer su pod nadležnosti FDIC-a, Federalne Korporacije Za Osiguranje Depozita - Federal Deposit Insurance Corporation, koja jamči i štiti štediše i klijente komercijalnih banaka.

FDIC je jedan od dva velika tampona, uz Zakon Glass-Steagall u sustavu vladine zaštite u slučaju insolventnosti iz kojeg su isključene komercijalne banke.

"Iako ovaj prijedlog zakona neće proći", rekao je LaRouch, "moraju se objelodaniti kriminalne namjere koje se kriju iza njega. Ako se dopusti ova prevara, to će biti siguran recept za kolaps cijelog financijskog sustava. Moramo zaustaviti ovaj zakon jer će u konačnici prouzročiti genocid nad američkim narodom".

U međuvremenu, unatoč porastu od 3,5% američkog BDP-a u trećem tromjesečju koji je dao naznake o izlasku iz recesije, moramo naglasiti da je ekonomski oporavak SAD-a drogiran dopinzima.

Barem pola tog rasta se pripisuje poticajima za uništavanje staroga i zamjene za novo koji su trajali do Kolovoza, te poreznim poticajima od 8000 dolara za kupnju prvog stana ili kuće.

Indikatori koji ukazuju na zdravlje realne ekonomije su crvene boje, u Rujnu, potrošnja potrošača je pala za 0,5% što je najveći pad u posljednjih pet mjeseci, dok su plaće pale za 0,2%.

Broj praznih kuća je porastao na 18,8 milijuna u trećem kvartalu, dok je prodaja novih kuća pala za 3,6% u Rujnu.


Ekonomija Sjedinjenih Američkih Država gubi radna mjesta u ključnim sektorima poput mehanike i strojeva, čija prodaja je pala za 68% u prvih osam mjeseci ove godine.

Strojevi, mašine, alati i srodne tehnologije su najvažniji pokazatelji zdravlja realne ekonomije.

Nije ni čudo onda što banke propadaju, naravno osim onih s Wall Streeta i onih koje su Geithnerovi prijatelji.

Dana 29 Listopada je FDIC zatvorio novih devet propalih banaka, ukupno 115 samo u ovoj godini.

Dva dana kasnije, Geithner je izjavio u TV emisiji "Meet the Press" na NBC-u da se zdravlje bankarskog sustava "drastično poboljšalo".


Dok je izgovarao ove gluposti, dogodio se peti najveći stečaj u povijesti SAD-a, bankrotirala je banka CIT Group.


U skrivanju pravog stanja zdravlja bankarskog sustava SAD-a, a posljedično i globalnog financijskog sistema, sigurno leži i Geithnerovo odbijanje Shermanovog prijedloga o limitu od 1 triliona dolara za novi financijski autoritet stvoren u svrhu spašavanja banaka.

Koliko ono biješe 1 trilion dolara, iako zbog financijskih instrumenata derivata već pričamo o kvadrilionima dolara?


Slika vrijedi 1000 riječi!

 

.

alternative currency, newspapers, novosti, giornali, novine, notizie, local currency, complementary currency, alternativni novac, lokalna valuta, komplementarna valuta, moneta alternativa, moneta complementare, moneta localePubblica Notizie

Se sei utente registrato, puoi pubblicare le tue notizie sul web tramite questo servizio.

independent news, nezavisne vijesti, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, notizie indipendenti, prestito, mutuo, seigniorage, signoraggio    Categorie Notizie

.

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, debt-money, moneta debito, central bank, banca centrale, centralna banka, publish news, objavi vijest, pubblica le tue notizie    Accesso

What happens next if the state can go bankrupt?
 

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, money, denaro, soldi, novac, debt, dug, debito, taxes, tasse, porez, bank, banca, banka     Chi È Online?

 4388 visitatori online
linija

 nezavisne vijesti, notizie indipendenti, independent news, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, prestito, seigniorage, mutuo, signoraggio     Ultime Dal Forum