Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Alternative News Notizie CERN i Higgsov Bozon, Čestica Koju Bog Ne Želi Da Otkrijemo

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
roman

Nešto se čudno događa oko CERN-a, velikog europskog aparata za razbijanje atomskih čestica.

 

Čestica koju Bog ne želi da otkrijemo bi mogla biti uzrokom sabotaža u kontroverznom akceleratoru čestica CERN, navode neki fizičari.

 

Eksplozije, znanstvenici uhićeni zbog terorizma i tajanstveni kvarovi, nedavni događaji su "CERN Large Hadron Collider (LHC) - Velikom Akceleratoru Čestica" počeli davati pridjev najvećeg svjetskog bolesnog, propalog eksperimenta.Da li se stvarno radi samo o pehu i nesretnim okolnostima ili je nešto drugo i mnogo teže u pitanju?

Ovakve špekulacije se općenito odvijaju u ustanovama za mentalno bolesne no svijet je milionima godina dugom evolucijom kroz više nego sumnjive okolnosti upravo stigao do točke financijskog kolapsa, ozbiljni znanstvenici su počeli ukazivati da je učestalost nesreća i problema u CERN-u veoma daleko od slučajnosti.

LHC - Veliki Akcelerator Čestica, naučnici sugeriraju, mogao bi biti sabotiran zbog budućnosti u kojoj je ostvarivo putovanje kroz vrijeme, eksperiment se zaustavlja tehničkim zastojima koji spriječavaju stroj da ostvari razlog svog postojanja i dovede nas do sudbine koja nam je namijenjena.

Na prvi pogled, ova teorija se savršeno uklapa u luđačku tradiciju povezivanja paljenja akceleratora sa strašnim katastrofama.

Najpoznatija od njih je da 3 milijarde funti vrijedan akcelerator čestica može stvoriti Crnu Rupu sposobnu da proguta cijelu planetu Zemlju, znanstvenicima je ova najdraža i pucaju od smijeha pri njenom spominjanju.

Ovaj put međutim, naučnici su se prestali smijati jer su ideju o putovanju kroz vrijeme lansirala dva ugledna fizičara koji su "vremeplov" poduprli sa rigoroznom matematikom.


Ono što Bech Holger Nielsen (Niels Bohr Institute u Kopenhagenu) i Masao Ninomiya (Yukawa Institute for Theoretical Physics u Kyotu) tvrde je da Higgsov bozon (Higgs boson), čestica koju se fizičari nadaju proizvesti u akceleratoru, može biti nespojiva s našim shvaćanjem prirode.

Što to znači? Prema Nielsenu, to znači da bi se stvaranje bozona u nekom trenutku u budućnosti onda talasalo unatrag kroz vrijeme kako bi zaustavilo što god bilo ono što je uopće iniciralo njegovo stvaranje.

To, kaže Nielsen, može objasniti zašto je uređaj LHC oštećen eksplozijom prilikom gradnje, a i drugi veliki prasak koji je uslijedio nakon njegovog stavljanja u pogon. Da li su nedavna uhićenja vodećih fizičara zbog navodne veze sa Al-Qaedom povezana s time, ostaje neizvjesno.

Nielsenova ideja je usporediva s onom o čovjeku koji putuje nazad kroz vrijeme i ubija svog djeda.

"Naša teorija sugerira da će bilo koji stroj koji pokuša stvoriti Higgsov bozon pratiti loša sreća," nastavio je.

"Ideja o putovanju kroz vrijeme se temelji na matematici, ali može se objasniti riječima da Bog mrzi Higgs čestice i da ih pokušava izbjeći", rekao je Nielsen.

Njegova upozorenja dolaze u osjetljivo vrijeme za CERN gdje se upravo spremaju za drugi pokušaj paljenja Velikog Akceleratora Čestica.

Ideja je da se protoni ubrzaju gotovo do brzine svjetlosti kroz 17 milja dugu podzemnu kružnu pistu uređaja, a zatim svi skupa razbiju.

U teoriji, stroj će stvoriti malu repliku "Velikog Praska", vatrenu kuglu za koju se misli da je obilježila stvaranje svemira.

Ali ako Nielsen i Ninomiya imaju pravo, ovaj najnoviji pokušaj će neminovno dospjeti nigdje kao i oni pokušaji koji dođu nakon ovog, sve dok na kraju CERN kompletno ne napusti svoju ideju uopće.

To je naravno daleko od toga da je ovo prvi znanstveni strah povezan sa strojem LHC.

Tijekom godina, Veliki Akcelerator Čestica je bio cilj protesta, divljih špekulacija i sudskih zabrana.

Pisci naučne fantastike su se naravno također zaokupili ovom temom. U filmu "Anđeli i Demoni", Dan Brown nam predstavlja Vatikan pod prijetnjom uništenja bombom baziranom na antimateriji ukradenoj iz CERN-a.


I "Bogohuljenje", roman Douglas Prestona, najprodavanijeg autora znanstvene fantastike se isto tako bavi sličnom temom, pričom o ludom fizičaru koji želi koristiti akcelerator čestica za komunikaciju s Bogom.

"Five", tv medij prikazuje američku seriju "FlashForward" koja se temelji na romanu Robert Sawyera istog imena u kojem paljenje LHC-a uzrokuje zamračivanje planete Zemlje na dva minuta u kojem njeni stanovnici vide svoje osobne budućnosti 21 godinu unaprijed što im daje priliku za promijeniti budućnost.

Znanstvenici normalno ne vole vidjeti svoje ideje perverzno zakrivljene zbog neznanja, ali posljednjih nekoliko godina su mnogi fizičari počeli pozdravljati način na koji je LHC postao dio popularne kulture. CERN čak i potiče proizvođače filmova na korištenje stroja kao pozadine za njihove produkcije, često i bez ikakve naplate.

Nielsen pred njih postavlja dilemu.

Da li trebaju tretirati njegove prijedloge kao činjenice ili kao fikciju? Većina ga želi smijeniti, ali njegov status znači da moraju ponuditi neku vrstu razloga temeljenog na znanosti kako bi pobili njegove tvrdnje.

James Gillies, fizičar koji je na čelu CERN-ovog odjela za komunikacije, kazao je da Nielsenova ideja zanimljiva teorija, ali da svi znamo da se takvo što ne događa u stvarnosti.

Smatra se da Higgsov bozon svim ostalim elementima daje njihove masu, a bez mase ne bi postojala niti gravitacija.

Ako se uz pomoć LHC-a pronađu čestice Higgs, to će otvoriti vrata za rješavanje svih ostalih vrsta misterija o podrijetlu i naravi materije.

Druga linija istraživanja ima za cilj otkrivanje tamne tvari za koju se smatra da čini oko četvrtinu ukupne mase Svemira, ali koja se sastoji od vrste čestica koje je do sada bilo nemoguće otkriti.


Međutim, možda najveća od svih CERN-ovih težnji vezanih za LHC je istraživanje dodatnih dimenzija Svemira.

Ta ideja poznata kao "Teorija Struna" sugerira da u Svemiru postoji mnogo više dimenzija od onih četiri koje mi možemo opažati.

Neki fizičari smatraju da ako su se milijarde funti potrošile zbog ovakvih ideja, onda nema potrebe za izmišljanjem novih ideja o putovanju kroz vrijeme i sabotažama.

Povijest međutim pokazuje da nije mudro previše brzo odbaciti ideje koje su u početku viđene kao naučna fantastika.

Ono što je rođeno kao znanstvena fantastika je često postalo inspiracijom za velika znanstvena otkrića.

Neki od vodećih znanstvenika CERN-a uzimaju Nielsenove ideje kao ozbiljne.

Brian Cox je izjavio: "Njegove ideje su teoretski važeće. Ono što on radi je igranje okolo po rubovima našeg znanja, a to je dobra stvar".
.

alternative currency, newspapers, novosti, giornali, novine, notizie, local currency, complementary currency, alternativni novac, lokalna valuta, komplementarna valuta, moneta alternativa, moneta complementare, moneta localePubblica Notizie

Se sei utente registrato, puoi pubblicare le tue notizie sul web tramite questo servizio.

independent news, nezavisne vijesti, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, notizie indipendenti, prestito, mutuo, seigniorage, signoraggio    Categorie Notizie

.

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, debt-money, moneta debito, central bank, banca centrale, centralna banka, publish news, objavi vijest, pubblica le tue notizie    Accesso

What happens next if the state can go bankrupt?
 

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, money, denaro, soldi, novac, debt, dug, debito, taxes, tasse, porez, bank, banca, banka     Chi È Online?

 4146 visitatori online
linija

 nezavisne vijesti, notizie indipendenti, independent news, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, prestito, seigniorage, mutuo, signoraggio     Ultime Dal Forum