Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Alternative News Notizie Banke: Bankari Će Pobijediti Zakon Gravitacije

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
roman

Još jedan prilog službenom zahtjevu za odgovorom upućenom svima koji imaju utjecaj na oblikovanje javne svijesti pod naslovom "Novac I Mentalna Higijena". Ekonomist na sveučilištu u Bostonu, Laurence Kotlikoff, tvrdi da javni dug SAD-a nije 14 triliona dolara, odnosno 60 posto domaćeg bruto proizvoda kako to globalni investitori i američki porezni obveznici misle. Po njemu, američki javni dug je 14 puta veći, 200 trilijuna dolara ili 840% BDP-a! "Budimo realni, Sjedinjene Američke Države su u bankrotu", poruka je profesora Kotlikoffa. Laurence Kotlikoff nije bilo tko, on je poznati i priznati ekonomist, suradnik Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja, bivši viši ekonomist u timu predsjednika Ronalda Reagana, a radio je i kao savjetnik za vlade širom svijeta. Kotlikoff ne vjeruje vladinom sustavu računovodstva i državnim regulacijama jer pružaju slobodan prostor manipulacijama i prevarama. "Sve je to laž i 'Enron računovodstvo'; ekonomski žanr nije western, to je horor priča strašnija od knjiga Stephena Kinga".


Čak i nakon 3 godine od izbijanja svjetske financijske krize, sakriti istinu je i dalje od vitalnog značaja. Sad je to još važnije nego što je bilo u 2008 godini. Onda se brojke još nisu mogle ni zamisliti kao astronomski iznosi spasonosnih paketa s kojima su središnje banke do sada izašle na svjetlo dana. Danas kad su limiti dosegnuti a da se na dugovima to nije ni osjetilo; ukupna slika beznađa, boli, gubitaka i tiskanja novog novca u svrhu njihovog pokrivanja, mnogo je jasnija.
Banksteri nas uvjeravaju da će svijet propasti ako se oni budu morali suočiti s realnošću, i tako nas nastavljaju guliti do gole kože. Ispiru nam mozak i kao malu djecu straše time da će nas ako prekoračimo granice kućnog dvorišta, pojesti strašno čudovište. U Titanik je probila voda. Samo zato što je alarm mjerača poplave isključen, ne znači da voda i dalje ne ulazi u brod. I dok brod tone, a orkestar još uvijek svira na palubi, banksteri putnicima kradu nakit i čekaju dolazak svojih helikoptera.

Kad je u pitanju tržište, onda se na njemu sve vrti oko cijene. A kad je riječ o cijeni, nitko ne želi biti prevaren. Za razliku od knjigovodstvene vrijednosti (book value) koja se temelji na izvornoj cijeni aktive ili pasive, stabilnijem ali i načinu računovodstva koje se može pokazati kao zastarjelo i netočno; računovodstvo fer vrijednosti je uzrok čestih promjena u financijskim bilancama, ovisno o tome kako se mijenjaju uvjeti na tržištu. Engleski termin "mark-to-market" ili "fair value accounting", na domaćem jeziku "fer vrijednost", vrsta je računovodstva s kojom je suvremeni svijet presjekao svaku vezu.

Svi su toga svjesni, postoji ogroman pritisak bankarskog lobija protiv povratka računovodstvu fer vrijednosti. Bila bi to prava katastrofa Ponzi sheme kad bi iz globalne poplave novostvorenom likvidnošću na površinu izronila prava vrijednost bezvrijedne imovine.

Transparentnost! Kojem bi kretenu ili korisnom idiotu u civilizacijskom kolapsu poput ovog našeg, nešto slično moglo pasti na pamet? Pa jedino čime se može opravdati rast dionica na tržištu su usrane brojke koje izlaze iz dupeta. Zbilja je krasno živjeti u konstantom nedostatku znanja o tome koja je istinska vrijednost neke kompanije. Oni se pretvaraju da nam govore istinu, mi se pretvaramo da im vjerujemo, i sve bi bilo sjajno da ovoj priči nikad nema kraja.

Jednostavno rečeno, ako istina izbije na vidjelo, svi će odjednom postati insolventni. Jedina alternativa izgradnji nove, istinski zdrave, stabilne samoodržive zajednice, dakle ostaje ne gasiti tiskarske preše, bez prekida pumpati svježi novi novac-dug u bankarski sustav i truditi se stvoriti dojam da sve one mrtve investicije u mrtvo društvo još uvijek nešto vrijede.

 

You need to a flashplayer enabled browser to view this video

 

U Hrvatskoj, zemlji s javnim dugom od 140 milijardi kuna u kojoj živi otprilike 4,5 milijuna stanovnika, čak je i novorođenče ni krivo dužno u minusu 30 tisuća kuna. Čitava planeta se prenapuhala; od suverenih dužničkih obveznica preko tržišta nekretnina i rada do potrošačkih kredita, sve napeto strijepi.

Središnje banke, vlade i ostala krema kreiraju "stvarnost" koja je mnogo fantastičnija od one za koju smo mnogi smatrali da je maksimalni doseg maštovitosti. Kako u tome uspijevaju? Podržava ih kolektivna volja stanovništva koje doslovce očajnički želi vjerovati u ono što im gospodari prevare govore. Nevjerojatno ali istinito, ljudi zaista žele vjerovati u laži, a onda se ponašati kao da je laž istina. Učiniti suprotno je u njihovim očima ravno samoubojstvu kojim bi se ispunilo proročanstvo. Stoga im izgleda bolje vjerovati u proročanstvo o oporavku. 

Vjera je najjača sila u svemiru. Središnje banke i ostali respektabilni autori nam u principu samo pružaju "dokaze" kojima nam pomažu vjerovati u iluziju. Na kraju krajeva, nitko ne vjeruje u nešto dok to nije dokazano. No što je točno i precizno dokaz? Trilijuni novog kreditnog novca su točan i precizan dokaz kojeg centralne banke pružaju kao podršku alternativnoj stvarnosti. Kako novi dokazi budu stizali, tako će ih mase prigrliti.

 

You need to a flashplayer enabled browser to view this video

 

Zakonodavci su suspendirali zakon gravitacije tako da se bankari kad napokon skoče s prozora, neće zalijepiti za asfalt kao palačinke, već će ostati lebdjeti u zraku poput ružičaste svinje Pink Floyda.

Članak "Diktatura Ignorancije I Neznanja" je jedan od najboljih tekstova koje sam pročitao u posljednje vrijeme. Bankari će tako pobijediti zakon gravitacije i dokazati da je sila teže samo obična, lako premostiva mentalna prepreka. Kojeg li apsurda za zajednicu u kojoj ispred svakog, pa i onog najjednostavnijeg koraka, stoji neprobojni betonski zid..

.

alternative currency, newspapers, novosti, giornali, novine, notizie, local currency, complementary currency, alternativni novac, lokalna valuta, komplementarna valuta, moneta alternativa, moneta complementare, moneta localePubblica Notizie

Se sei utente registrato, puoi pubblicare le tue notizie sul web tramite questo servizio.

independent news, nezavisne vijesti, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, notizie indipendenti, prestito, mutuo, seigniorage, signoraggio    Categorie Notizie

.

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, debt-money, moneta debito, central bank, banca centrale, centralna banka, publish news, objavi vijest, pubblica le tue notizie    Accesso

What happens next if the state can go bankrupt?
 

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, money, denaro, soldi, novac, debt, dug, debito, taxes, tasse, porez, bank, banca, banka     Chi È Online?

 3594 visitatori online
linija

 nezavisne vijesti, notizie indipendenti, independent news, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, prestito, seigniorage, mutuo, signoraggio     Ultime Dal Forum