Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Mediji Vijesti Vrijeme Je Da Od Banaka Preuzmemo Ovlast Za Proizvodnju Novca

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
Dejo

Novac je privatiziran krađom. Najveća privatizacija u povijesti je prošla nezapaženo. Vrijeme je da od banaka preuzmemo ovlast za proizvodnju novca.

Općenito je poznato da isprintati u tvojoj kući tvojih vlastitih 10 funti nije u skladu s politikom Njezinog Visočanstva. Pa ipak, uska grupa za to ovlaštenih kompanija, stvorila je i potrošila više novog novca nego što su krivotvoritelji ikad bili u mogućnosti tiskati. U industrijskom žargonu, ove tvrtke se nazivaju "monetarne i financijske institucije"; no prosječni ljudi ih vjerojatno puno bolje poznaju po njihovom nazivu iz uličnog žargona: "Banke". Novac kojeg one stvaraju, doslovce iz ničeg, nije papirnati novac koji na sebi nosi logo središnje banke - Bank of England. To je elektronički novac koji treperi na ekranu bankomata kad kroz njega provjeravate vaš saldo na bankovnom računu. Upravo u ovom trenutku, taj elektronički novac čini preko 97% svog novca u optjecaju u ekonomiji. Samo 3% sveukupnog novca je još uvijek u onom staromodnom obliku pravog keša koji se rukama može opipati.

 

Teško je u to povjerovati, zar ne? Martin Wolf, jedan od stručnjaka iz neovisne komisije za bankarstvo, brutalno jasno je u mediju Financial Times dao do znanja da je "bit suvremenog monetarnog sustava stvaranje novca iz ničega od strane privatnih banaka koje zatim često kreditiraju kao lude".

 

You need to a flashplayer enabled browser to view this video

 

Kroz ovaj proces stvaranja novca, banke su uspjeli napuhate novčanu ponudu po stopi od 11,5% godišnje, pritom podižući cijene kuća eksploatirajući cijelu generaciju.

Pravo naličje ovakve kreacije novca je da sa svakim novim zajmom dolazi i novi dug. Izvor rastuće planine privatnih dugova nije novac kojeg su penzioneri oprezno štedjeli, već novac kojeg su banke stvorile iz nule i svima posvuda posudile. Na kraju teret duga postaje pretežak, i onda stižu valovi bankrota koji su zapalili požar tekuće financijske krize.

Ali kako je nešto toliko važno kao novac moglo postati privatizirano? Kako je moć stvaranja novca prešla u ruke istih banaka koje su izazvale krizu s tako razornim posljedicama za milijune običnih ljudi?

Nevjerojatno, zakon po kojem je ilegalno u svojoj sobi tiskati vlastite novčanice; nije ažuriran kako bi se mogao primjenjivati i na elektronički novac što ga stvaraju banke. Kako smo počinjali sve više koristiti elektronički novac za veliku većinu plaćanja, tako je i gotovinski novac sve dublje tonuo u zaborav; a pravo izdavanja novca se preselilo u ruke banaka koje su prouzročile krizu. Neprimjetno, moć izdavanja novca je krađom privatizirana.

Dakle, dok kriminalne bande uspijevaju tiskati oko 2,5 milijarde lažnih novčanica svake godine, banke su u godinu dana stvorile više od 100 milijardi engleskih funta bez da su se ogriješile o ijedan zakon. I još za nagradu ubiru kamate na svakoj stvorenoj funti. Trošak za nas ostale je životni vijek u dugovima.

To nas dovodi do vrlo jednostavnog rješenja za financijsku krizu. Mnogi od aktualnih prosvjednika će možda biti iznenađeni čuti da solucija za našu tekuću krizu dolazi iz ustiju bivšeg torijevskog premijera. Natrag u 1844, Sir Robert Peel je shvatio da su metalne kovanice - koje su u to vrijeme bile jedini oblik zakonskog platnog sredstva, prevaziđene pojavom novih papirnatih bilješki izdanih od strane banaka. Te su papirnate bilješke bile pogodnije za upotrebu, a time i popularnije. Zakonski akt Roberta Peela iz 1844 godine, oduzeo je bankama moć stvaranja papirnatog novca i vratio ga nazad u ruke Bank of England. Mi bi sad trebali učiniti potpuno istu stvar s ovlasti za kreiranje elektroničkog novca. Moja organizacija - Positive Money - je čak izradila prijedlog zakona po kojem bi to postala obaveza.

Time bi se osiguralo da se novi novac ne koristi za napuhavanje cijena i rizičnih fondovskih špekulacija. Novostvoreni novac bi se tako kroz uobičajene potrošače usmjeravao u korijene ekonomije, i završavao bi u trgovinama, poduzećima i tvornicama; a ovi bi ga zatim investirali u gospodarski rast i otvaranje novih radnih mjesta. Pomoći bankama da ponovno posuđuju neće biti od nikakve koristi jer je javnost već u dugovima do guše. Ono što trebamo je više novca, a ne više duga. To je međutim nemoguće dok banke stvaraju sav novac kroz zaduživanje ljudi.

Dakako da moć stvaranja novca moramo zaštititi od političara gladnih glasova. No ostaviti moć izdavanja novca u rukama bankara koji su izazvali ovu krizu, još je opasnije od toga. Oduzeti bankama ovlast za stvaranje novca je naša najveća nada - kako za zaustavljanje tekuće, tako i za sprečavanje sljedeće financijske krize.

Izvor: Ben Dyson, guardian.co.uk - Utorak 15 Studeni 2011

.

alternative currency, newspapers, novosti, giornali, novine, notizie, local currency, complementary currency, alternativni novac, lokalna valuta, komplementarna valuta, moneta alternativa, moneta complementare, moneta locale      Objavi Vijest

Ako si registrirani korisnik, možeš objaviti svoje vijesti na webu koristeći ovaj servis.

independent news, nezavisne vijesti, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, notizie indipendenti, prestito, mutuo, seigniorage, signoraggio    Kategorije Vijesti

.

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, debt-money, moneta debito, central bank, banca centrale, centralna banka, publish news, objavi vijest, pubblica le tue notizie    Prijava

What happens next if the state can go bankrupt?
 

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, money, denaro, soldi, novac, debt, dug, debito, taxes, tasse, porez, bank, banca, banka     Tko Je Online?

Trenutno aktivnih Gostiju: 3773 
linija

 nezavisne vijesti, notizie indipendenti, independent news, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, prestito, seigniorage, mutuo, signoraggio     Novo Na Forumu