Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Mediji Vijesti Hrvatska: Surferi Plaćenici Lažiraju Javno Mijenje

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
administrator
Ocjena: / 2
LošeOdlično 

Evo dobrog članka za nastavak našeg članka "Javno Mijenje: Najbolja Anketa Na Balkanu - Bolje Sutra" ili kako mislimo završiti kad ne varamo samo druge već lažemo i sami sebe.

 

18.11.2009,  Net.hr

 

 Rat za partiju: Jeftini internetski gerilci obavljaju prljavi posao

 

HDZ ima oko 40, a SDP 30 ljudi, uglavnom pripadnika stranačke mladeži, koji na internetu podižu rejting strankama lažirajući web-ankete i ratujući na forumima diskreditirajući protivničke političare.

 

Danju i noću, za nekoliko stotina kuna dnevnice, nevidljivi vojnici partije kontroliraju internetske forume i komentare te lažiraju web-ankete. Osim novca, osiguran im je i bolji status u stranci.
Riječ je uglavnom o pripadnicima stranačke mladeži, koji "volontiraju" u pauzama predavanja. Iako prevlada mišljenje da veći dio posla odrađuju iz svojih domova, dobro upućeni kažu da aktivisti posao uglavnom obavljaju u stranačkim call-centrima.
"Kao i svaki drugi angažman, internetski aktivizam donosi nam političke bodove. Pazimo da se našu stranku nigdje ne pljuje. Ako je potrebno, na stranicu s anketom postavimo skriptu koja će svakih par minuta sama glasati za našu stranku. To je super. Lakše nego da to učinimo ručno", otkrio je Globusu jedan od stranačkih ljudi koji vodi brigu da se stranka i njeni šefovi ne okalja na internetu.

 

 

 

U gerilsku kampanju sa srcem

 

Za sitne pare rade se prljavi, ponekad zahtjevni poslovi. Tako, ako treba, internetski gerilci ručno brišu cookieje i nanovo se ulogiravaju u sustav kako bi administrator, koji je postavio anketu, svaki put vidio drugu IP adresu s koje stiže novi glas.
Stručnjaci objašnjavaju da je bitno regrutirati ljude koji će u gerilsku kampanju ući sa srcem i kojima je ta politička opcija bliska.
PR ekspert Krešimir Macan kaže da je prednost internetske kampanje što je jeftinija. "Treba samo računalo i klinac koji će se s guštom upustiti u pametnu raspravu na nekom od internetskih foruma", kaže Macan.
Smatra da će u aktualnoj predsjedničkoj kampanji veću ulogu od foruma i anketa na internetu imati Google, preko kojeg će se o kandidatima pokušati iskonstruirati što bolja slika.

 

Ključan je Google

 

"To znači da netko tko u Google upiše ime predsjedničkog kandidata, mora listati do pete, ili čak šeste ponuđene stranice kako bi pronašao neki negativan tekst", objašnjava Macan.
Ako se uspoređuju internetske snage dviju najjačih hrvatskih političkih stranaka, Macan kaže da je SDP u prednosti jer su to pokazali još na izborima 2007. Također, kaže da su puno ranije od HDZ-a uvidjeli prednosti i nužnost takvih kampanja. Danas su prisutni na forumima, ali i na Facebooku gdje imaju puno više grupa i članova od HDZ-a.
Macan kaže da internetska gerila više od svega obožava prepucavanja na forumima, ali da to pretjerano neće utjecati na rezultate izbora. Zaključuje da su stranke shvatile važnost interneta te da više ništa ne prepuštaju slučaju.
.

alternative currency, newspapers, novosti, giornali, novine, notizie, local currency, complementary currency, alternativni novac, lokalna valuta, komplementarna valuta, moneta alternativa, moneta complementare, moneta locale      Objavi Vijest

Ako si registrirani korisnik, možeš objaviti svoje vijesti na webu koristeći ovaj servis.

independent news, nezavisne vijesti, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, notizie indipendenti, prestito, mutuo, seigniorage, signoraggio    Kategorije Vijesti

.

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, debt-money, moneta debito, central bank, banca centrale, centralna banka, publish news, objavi vijest, pubblica le tue notizie    Prijava

What happens next if the state can go bankrupt?
 

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, money, denaro, soldi, novac, debt, dug, debito, taxes, tasse, porez, bank, banca, banka     Tko Je Online?

Trenutno aktivnih Gostiju: 4565 
linija

 nezavisne vijesti, notizie indipendenti, independent news, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, prestito, seigniorage, mutuo, signoraggio     Novo Na Forumu