Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Forum
Dobrodošli, Guest
Korisničko ime Lozinka: Remember me

Pula - Tranzicijski Grad, Alternativna Valuta I Banka Vremena
(1 pregledava) (1) gost
 • Stranica:
 • 1
 • 2

TEMA: Pula - Tranzicijski Grad, Alternativna Valuta I Banka Vremena

Pula - Tranzicijski Grad, Alternativna Valuta I Banka Vremena prije 9 godine, 7 mjeseci #2240

Kreativna Zona Pula - uspostavljanje komunikacije i ostvarenje suradnje između organizacija Banka Vremena Pula, Tranzicijska Pula i Crom Alternativna Valuta.

Sergio Colabona, televizijski redatelj, nedavno nam je u jednom intervjuu nedvosmisleno dao do znanja u kakvom Matrixu vegetiramo: "Televizija je mrtva, zaudara po truleži i nastoji nas kontaminirati. Sve one poruke koje nam televizija emitira, gotovo nikad nisu stvarnost. Želimo vas uvjeriti da je stvarnost ta koju vam odašiljemo kroz naše programe, međutim, stvari ne stoje baš tako. Ja bih trebao podnijeti prijavu protiv samog sebe... ova televizija nas sve zajedno kulturno unazađuje... i ja sam jedan od prvih krivaca za to... prihvaćamo biti u sustavu i zbog toga što nemamo hrabrosti usprotiviti mu se, i zbog toga što od toga naravno imamo koristi; jasno i jednostavno - plaćaju nas da vas odvratimo od razmišljanja, da vas uvjerimo da razlozi depresije leže u tome što se Goran posvađao s Mirkom, i da vas spriječimo misliti o nekim drugim stvarima koje bi vas mogle usmjeriti prema određenim društvenim i kulturnim problematikama. Nemam savjet kojeg bih mogao dati mladima, ali ako vam je baš stalo do karijere na televiziji, odmah zaboravite na vlastitu kreativnost jer oni vaše ideje ne žele... ako pak znate dobro klečati, dobro pognuti glavu i dobro lizati, onda postoje neke šanse da dobro napredujete...".

Došli su dakle tako ti imućni stranci i okupirali nam našu voljenu Pulu. Konzervi sardina koja je na pulskom tržištu prelazila iz jedne u drugu njihovu ruku, cijena je sve više rasla i rasla. Jednog dana se tamo slučajno pojavio Ivo, mrtav gladan, i kupio konzervu po cijeni od koje zaista boli glava. Ivo je, ne mogavši više izdržati, konzervu otvorio na licu mjesta. "Sardine su pokvarene i strašno zaudaraju", potužio se. "Tko ti je rekao da otvaraš konzervu", gnjevno se na njega obrušiše bogati strejndžeri... Ova kratka pričica više manje dočarava sav taj bankarski poslovni svijet koji je bankrotirao samo jedan dan nakon stres testa u kojem je rezultirao čvrst i solidan. Kriza je baš u tome, što nitko više ne zna pravu vrijednost ničega. Zatim su tu i ti nesretni javni dugovi misterioznog porijekla od kojih kako i sve ostale države ovog svijeta, i mi doslovno crkavamo. Želimo li se riješiti dužničkog ropstva i taj posuđeni, takozvani "novac", vratiti - moramo prodati svu javnu i svu privatnu imovinu u Hrvatskoj. Na žalost, iako bi time podnijeli ogromnu žrtvu jer bi se vratili najmanje 500 godina unazad, to ne bi bilo dovoljno. Želimo li pak nastaviti putem ekonomskog rasta, ne samo što nam je jedini izlaz da se i sami prebacimo na konzerve sardina; morat ćemo ponovno uvesti služenje vojnog roka, žene uključene, i sve vojnike postaviti kao stražare koji će budno motriti neće li možda nekome slučajno pasti na pamet otvoriti taj tako prekrasan i divno dekorirani proizvod "Made in Croatia".


Poprilično je jasno da je u koordiniranoj globalnoj mutljaži, svako jak samo onoliko koliko je jaka najslabija karika. Ovo se posebno odnosi na one takozvane najjače: u službenim podacima njemačkog zaduženja nedostaju brojke mirovinskog i zdravstvenog sektora, realni dug je za za 5 trilijuna veći od oficijalno predstavljanog iznosa od 2 trilijuna eura - realno zaduženje Sjedinjenih Američkih Država varira između 100 trilijuna dolara i beskonačnosti - jedna od najvećih svjetskih banaka, BNP-Paribas, lebdi na financijskoj poluzi od 31 naprema 1 - tri najveće francuske banke raspolažu navodnom virtualnom imovinom od 6 trilijuna dolara, što je 3 puta više od francuskog društvenog bruto proizvoda - Deutsche Bank je na financijskoj poluzi od 60 naprema 1, što u prijevodu znači da je 2,5 trilijuna dolara od njene sveukupne papirnate imovine od 3 trilijuna dolara najjednostavnije rečeno nepostojeće - 2008 godine, švicarski financijski sektor je 8 puta nadmašivao nacionalni bruto društveni proizvod, sa 75% sve te virtualne imovine u rukama samo dvije banke, UBS i Credit Suisse - dok 99% ljudi svijeta ne može spojiti kraj s krajem, samo Federalne Rezerve, da ne spominjemo ostale središnje banke, potpomogle su financijske institucije širom globusa s najmanje 29 trilijuna dolara stvorenih iz ničeg, što je iznos više nego dvostruko veći od američkog društvenog bruto proizvoda.

Istina boli, ali i liječi. Povjerenje u državnu zajednicu se nikako ne može povratiti bez potpunog izlaganja u javnosti svih laži, prevara, saučesništva i dezinformacija. Istina je unikatni ubod, i isto tako jednistveni lijek za sva razaranja i uništenja koja su prouzročile obmane i nepoštenja. Istina boli jer prosvijetljenje istinom zahtjeva promjene koje sluge i negiranti očajnički žele izbjeći. Bez istine ne može doći do ozdravljenja, usklađenja i ravnoteže. Ako želimo postati iskreni jedni prema drugima, onda prvo moramo prestati lagati sami sebe i otvoreno priznati da je naš globalni monetarno-financijski sustav baziran na laži, obmani, ismijavaju transparentnosti i regulacija, te klasnim privilegijama i sustavnom podrugivanju logici i zakonima. Ova istina jako boli jer iznosi na površinu eksploatacijsku prevaru kojoj služi monetarno-financijski sustav, i također otkriva saučesništvo i beznačajnost našeg pravosudnog sustava; te pruža uvid u cjelovitu sliku kompletnog državnog aparata. Istina je ta da živimo pod financijskom tiranijom, i ništa se ne može popraviti i promijeniti sve dok se sva istina i ništa osim istine ne iznese pred svačije oči.

Istina je ta da kada dođe do katastrofe, onda odgovorni uvijek nastoje skinuti krivnju sa sebe skrivajući se iza tvrdnje da se nije moglo predvidjeti.

1941 godine, Mariner Eccles - ondašnji guverner Federalnih Rezervi, jasno je dao do znanja da bez postojanja dugova, u opticaju ne bi postojao nikakav novac. Istina je ta moderni monetarno-financijski sustav nije ništa drugo nego sustav za stvaranje dugova iz ničeg. Istina je ta da države ne izdaju same sebi novac neopterećen kamatonosnim dugom, već se platnim sredstvom u obliku kamatonosnog duga snabdijevaju od banaka, garantirajući na taj način uvijek sve veće i veće zaduženje. Kako to može biti da su suverene države obavezne zaduživati se prema privatnim bankarskim institucijama? Istina je ta države nisu suverene, države su poslušne mušterije u potpunosti podređene interesima sjenovitog globalnog financijskog sustava. Moćnici se poigravaju s našim životima i sredstvima za preživljavanje. S obzirom na nevjerovatne nivoe zaduženja, sumanute iznose financijskih derivata, neobuzdani rast klasnih razlika, neuspješna kažnjavanja financijskih prevara i devalvaciju valuta; aktualna globalna ekonomska kriza nije nastupila kao nikakvo iznenađenje.

Istina je ta da tekuća svjetska gospodarska recesija nije ništa drugačija od kriza koje nas pogađaju već tisućama godina.

Istina je ta da je eksplozija ove nuklearne financijske bombe koja je prouzročila štete enormnih razmjera, bila itekako predvidljiva jer najmanje 4 tisuća godina znamo da se dugovi povremeno moraju poništiti ili cijela ekonomija propada. Naime 2000 godina prije nove ere, u Mezopotamiji se ekonomija puno više bazirala na realnosti nego što je to danas slučaj. Babilonci su uvidjeli da tijekom vremena, iznos dugova raste brže i više od mogućnosti za njihovo vraćanje; što rezultira koncentracijom moći i vlasništva u rukama kreditora. Dakle još su stari Babilonci znali da dok dugovi rastu eksponencijalno, ostatak gospodarstva - ono što se danas naziva "realna ekonomija" - raste puno manjom brzinom. Istina je da je svakom ekonomisti jako dobro poznato da su matematički zakoni u odnosu na kamate nepremostiva prepreka zbog koje dugovi na kraju nikako ne mogu biti isplaćeni. Uz kamatu od 5%, dug se udvostručuje za 14½ godina; Uz kamatu od 7%, dug se udvostručuje za 10 godina; Uz kamatu od 10%, dug se udvostručuje za 7 godina. Dva stoljeća prije rođenja Isusa Krista, računovođe u Babiloniji su znali da se po ondašnjim kamatama dug u samo nekoliko desetaka godina povećavao za više desetaka puta. Istina je ta da su još u davnoj prošlosti, povremena poništavanja dugova bila sastavni dio sumerske, babilonske, židovske i kršćanske kulture.

Istina je i ta da najmanje 1900 godina znamo da neobuzdano povećanje klasnih razlika uništava sva društva. Jedan od najpoznatijih povjesničara svih vremena - Plutarh: "Neravnoteža između bogatih i siromašnih je najstarija bolest, i najkobnija za sve republike".

Također, tisućama godina nam je poznato da je neuravnoteženi odnos između količine novca u opticaju i količine proizvoda i usluga u opticaju - osnovni izvor moći i osnovni uzrok kolapsa dosadašnjih civilizacija.

Ako kriminal prolazi nekažnjeno, na osnovu čega očekivati da se više neće ponoviti?
Strategija svih vlada ovog svijeta je maskirati zločin, zločin koji je procvao u uvjetima koje su stvorile upravo te iste vlade. Istina je ta da stoljećima znamo da neuspješno kažnjavanje financijskih prevara dovodi do gospodarskih slomova.

Stoljećima znamo da su monopoli i društveno-politički utjecaji koji iz njih posljedično proizlaze, rak rana za slobodno tržište.

Istina je ta da se od 2007 godine ne možemo više folirati da nam je nepoznato na čemu se baziraju ekonomski, politički i kulturni temelji našeg modernog društva.Kreativna Zona Pula - Tranzicijski Grad, Alternativna Valuta I Banka Vremena

Udruga Crom Alternativna Razmjena, ne srami se svog rada i ciljeva za koje se zalaže. Iskrenošću kojom nastupa, stekla je određenu reputaciju. Kad se s nekim kreće u suradnju, onda je poželjno partnera barem površno upoznati. Gornji redovi u ovom slučaju ne služe samo kao naša osobna iskaznica, već i kao slikoviti prikaz razloga zbog kojih je Crom umjesto na po nama uzaludnu borbu za popravak starog, tisućama godinama istog - pokvarenog sustava, orijentiran prema izgradnji nove stvarnosti.

Danas je skoro svakome kristalno jasno da nova stvarnost i pravedno društvo mogu iskrsnuti u postojanje samo na dva načina: Ili apsolutnim odricanjem od novca - ili odbacivanjem tradicionalnog načina na koji se stvara i distribuira novac, te prelaskom na potpuno drugačiji sustav za procjenu i razmjenu vrijednosti. Udruga Crom Alternativna Razmjena se odlučila za drugu od ove dvije mogućnosti. Dizajniran po načelu 'Slobodne Valute - Slobodna Tržišta - Slobodni Ljudi - Slobodni Planet', 13 studenog 2011 otvoren je Sustav Alternativne Valute Crom - po mnogo čemu jedinstvena kombinacija društvene mreže i platnog sustava. Jedinstvena u svijetu i po tome što kao najbolji način za decentralizaciju novca svakome u poslovanju i trgovanju pruža slobodan izbor korištenja onog novca koji za njega predstavlja najbolju vrstu novca odnosno sredstva za razmjenu; i po tome što se za poslove i razmjene obavljene kroz alternativnu valutu crom državi ne treba plaćati porez. Kroz suradnju s mrežom udruga UZMAH, nedavno je obavljeno i prvo testiranje navedenog sustava za procjenu i razmjenu vrijednosti.

Unatoč zapanjujućoj cenzuri, monetarni problem zbog kojeg je svako političko rješenje koje u njega ne zadire, a s ni jednim to nije slučaj - ništa drugo nego najjobičnija farsa; uspio se kroz ove stranice predstaviti zadovoljavajućem broju ljudi sa srpsko-hrvatskog jezičnog područja. Time je prva faza našeg djelovanja završila s prolaznom ocjenom. Ipak, baš kao što ovisnike o teškim drogama s njih nije lako skinuti; tako i apsolutno ovisne o konvencionalnom novcu nije lako, pogotovo ne samo putem Interneta, izdvojiti iz čekanja u redu za njegovu svakodnevnu dozu. I upravo tu mi Cromovci ulazimo u drugu fazu našeg djelovanja.

Iako je spomenuti novi sustav za procjenu i razmjenu vrijednosti dizajniran kao rješenje na globalnom nivou, naša je namjera s Interneta se spustiti na zemlju, u stvarni svijet među stvarne ljude. S obzirom na samo sjedište Udruge Crom Alternativna Razmjena i moju povezanost s Pulom, logično je zaključiti da
će se jedno od prvih fokusiranja na neki uže određeni lokalitet odnositi upravo na Pulu, i da će se prvi koraci u tom smislu odnositi na pokušaj uspostavljanja konkretne suradnje s pulskim organizacijama i zajednicama.

Kao organizacije koje u Puli, sudeći po onome čime se predstavljaju, vibriraju na istim ili sličnim valnim dužinama; prepoznate su Banka Vremena Pula i Tranzicijska Pula. Iz Pulske Banke Vremena, stigao je pozitivan odgovor na naš prijedlog za pokretanje međusobne suradnje. Danijel Balaban iz Tranzicijske Pule - organizacije s kojom je početni oblik međusobne suradnje ostvaren još prošle godine, preko Facebooka mi je na istu temu odgovorio da su i oni također, u načelu, za.

Na ovoj stranici foruma će, na osnovu toga, ili biti uspostavljena direktna komunikacija na liniji Banka Vremena Pula - Tranzicijska Pula - Crom Alternativna Valuta; ili biti prenošeno ono što Danijela Poropat, Danijel Balaban i ja Aljoša Đurić a možda i neki drugi ljudi - nekim drugim načinom komunikacije budemo raspravljali, zaključivali i ostvarivali.


Početni Prijedlozi Zajedničke Suradnje

1)
Na stranicama Udruge Crom Alternativna Razmjena ne samo da je postavljeno više linkova prema organizacijama Tranzicijska Pula i Vremenska Banka Pula, već su o njima objavljeni i unikatni članci. Razmjena linkova nije samo uobičajeni najjednostavniji prvi korak uspostavljanja suradnje između raznih udruženja, ona je i puno više od toga. Ako iskreno mislimo surađivati, i što je još važnije - tom suradnjom nešto konkretno i postići, onda nema razloga to svijetu i ne staviti do znanja. Stoga vas Danijela i Danijel pozivam da na vašim stranicama postavite link prema nama. Time smo već puno postigli.

2)
Još uvijek smo u 2011 godini. Do proljeća i ljeta ima sasvim dovoljno vremena za organiziranje par društveno-kulturnih događaja.
Na primjer:

- dan suzdržavanja od upotrebe klasičnog novca;

- akcija humanitarnog karaktera (pomaganje nemoćnim osobama) ili na opću društvenu korist (čišćenje obale), u kojoj sudionici ne bi volontirali već bi u to inkorporirali alternativna platna sredstva i sredstva razmjene, trampu;

- koncert kojem bi bilo moguće prisustvovati kroz alternativna platna sredstva i sredstva razmjene, trampu;

- informativno i edukacijsko predavanje ili susret;

- i/ili nešto slično...

3)
Informiranje javnosti o početku naše suradnje i poziv raznim drugim lokalnim i regionalnim organizacijama, udruženjima i zajednicama da nam se priključe jer zajedno smo jači u rješavanju ove beznadežne situacije.

4)
Eventualno, da se ne bi krivo shvatilo, ovo je prijateljska ponuda Banci Vremena i samo kao takvu je treba shvatiti: Crom je kao valuta i u ovoj najnovijoj verziji ostao povezan s vremenom. Budući da je u sustavu poslovanje i razmjene moguće obavljati kroz bilo koje sredstvo razmjene se dvije strane dogovore, uključujući i vrijeme - eventualno bi se, štedeći tako i sredstva i vrijeme koje razvoj sličnih stvari zahtijeva, Banci Vremena Pula moglo ponuditi funkcioniranje kao neovisne zajednice kroz Crom...

Zvali ga vrijeme, novac, sredstvo za razmjenu ili na neki drugi sličan način - onaj tko se namjerava igrati tuđim, svakako mora dobro obratiti pažnju na sigurnost. Kao primjer, nas neka tehnički prihvatljiva i zadovoljavajuća opcija u tom pogledu samo kroz hosting košta blizu 500 eura godišnje.

5)
Sve u svemu, nama je najvažniji od svega - prostor. I to ne bilo kakav, pucamo na adekvatan prostor.
S obzirom na ono što želimo postići, i za što se kako se čini - svi zalažemo; a imajući u vidu opću i razne pojedinačne situacije u Puli, taj bi prostor i po veličini i po izgledu i obliku trebao zadovoljavati sljedeće uvjete:

- zajednička kancelarija;

- odjel s edukacijsko-informativnim materijalom;

- prostorija za izlaganje robe i usluga namijenjenih trampi i alternativnom načinu trgovanja;

- mini-bar odnosno kava, krofna, pivo i voćni sok.

Druge nema, ili ćemo surađivati na način koji će proizvoditi konkretne rezultate - mi u ovim trenucima i ovakvom ambijentu za drugo nismo zainteresirani - ili ćemo u istom gradu jedni drugima konkurirati, što će onaj "netko" naravno s oduševljenjem dočekati. Ja sam uvjeren da su tranzicijska ideja, vremenska banka i alternativna valuta - odlična kombinacija za efikasno funkcioniranje kroz koju se put u bolju budućnost iz utopije pretvara u relaciju mnogo bližu od Australije, recimo onu do Opatije - a do tamo, na kraju krajeva, ako treba, možemo stići i pješke.

U očekivanju vaših ideja, prijedloga, dopuna, kritika... prijateljski vas pozdravljam... Aljoša

Povezani članci:
Bojan Šumonja: Intervju - Život Je Umjetnost
Zadnje ažurirano: prije 3 godine, 2 mjeseci od administrator.

Pula - Tranzicijski Grad, Alternativna Valuta I Banka Vremena prije 9 godine, 7 mjeseci #2242

Sinoć sam u prolazu dobacio Danijeli vijest o objavi ovog članka, a ona meni da je na stranicama Banke Vremena Pula, po našoj molbi, izmijenjen dio sadržaja. To je svakako jako pozitivan znak koji ukazuje na to da smo iznad nekih stvari zbog kojih mnoge slične inicijative završe prije nego što uopće počnu.
Evo kako to sad na stranicama Vremenske Banke stoji:

„Gradska radionica“ uz potporu Nacionalne zaklade za civilno društvo, provodi projekt formiranja banke vremena u Hrvatskoj. Prva slična inicijativa pokrenuta je 2007. godine kao Crom Alternativna razmjena (www.cromalternativemoney.org), a u Gradskoj knjižnici u Poreču je 2009. osmišljen je projekt "Dam daš" (www.knjižnicaporeč.hr).

Dakle, čekam da se Danijela i Danijel jave.
Danijela - sve super... još kad bi u tehničkom pogledu www.cromalternativemoney.org umjesto u tekstualnom stajalo u obliku linka...
Zadnje ažurirano: prije 9 godine, 7 mjeseci od administrator.

Pula - Tranzicijski Grad, Alternativna Valuta I Banka Vremena prije 9 godine, 7 mjeseci #2245

 • Dejo
 • OFFLINE
 • Fresh Boarder
 • Postova: 17
 • Karma: 0
Globalno lokalna pomutnja

Čini se da nitko ne voli piramidalnu strukturu. Piramida predstavlja silu, odnosno tiranina kojemu se oni malo ispod njega uvlače, a oni pri dnu nazivaju siromašni. Izbor vođe je sukladan s demokracijom, ali nije sukladan sa slobodom. Naime ne razmišljamo svi na isti način i ne osjećamo svi isti entuzijazam i povjerenje prema istoj osobi. Izabrati nije uvijek glasovati, kao što ni glasovati nije uvijek izabrati. Oni koji ne prihvaćaju piramidu, predstavljaju naopako obrnutu piramidu. Naopako okrenuta piramida je lijevak koji će ugostiti individualne energije onih koji su se, s potpuno suprotnim idejama, pobunili protiv tiranije.

Oni koji ne pripadaju strukturi, naizgled su slobodni. Naizgled zbog toga što iako je odbijaju, cjelina danas ipak nepobitno postoji i svi smo jedan njen dio. Koliko god jak on bio, svaki pojedinačni bizon na otvorenim livadama predstavlja metu na lovčevom nišanu. Lovcu ne nedostaje municije. I svaki bizon će mirno pasti travu samo do onda dok i na njega ne dođe red. Bang! Bang, bang, bang, bang! I nema više bizona...

Zato je Crom moj izbor

Pula - Tranzicijski Grad, Alternativna Valuta I Banka Vremena prije 9 godine, 7 mjeseci #2247

Jučer sam kontaktirao pulsku organizaciju "Usta Istre", dogovorili smo se da se nađemo narednih dana, upoznamo se i o svemu dobro popričamo.

Danas sam ispod navedeni prijedlog poslao sljedećim organizacijama:

Udruga FRANAK, Zelena Istra, Facebook Humanitarci Pula, Cenzura Studentski Časopis, Buvljak Pula, Monte Paradiso, Mladi Grada, Društvo Osoba S Tjelesnim Invaliditetom, Udruga Za Celijakliju Istre, Udruga Merlin, Studentska Udruga Pula, Zaro - Studio Za Stvaralačke Aktivnosti Mladih Pula, Športsko Društvo Roller-Pula, Klub Maketara.

Pozdrav,
javljam se ispred Udruge Crom Alternativna Razmjena, organizacije koja je nedavno pod nazivom "Sustav Alternativne Valute Crom" otvorila najnoviju razvojnu verziju sustava za procjenu i razmjenu vrijednosti, baziranu na načelu "Slobodne Valute - Slobodna Tržišta - Slobodni Ljudi - Slobodni Planet":

cromalternativemoney.org/index.php/en/me...og-prosperiteta.html

Sustav je prije par dana testirala mreža udruga UZMAH, rezultati su javno objavljeni ovdje:

cromalternativemoney.org/index.php/en/me...rnativnu-valutu.html

U isto vrijeme, Dr. Prof. Enrico Furia je izrazio volju uključiti se u samu organizacionu strukturu:

cromalternativemoney.org/index.php/en/me...enu-vrijednosti.html

Kroz članak "Pula - Tranzicijski Grad, Alternativna Valuta I Banka Vremena",

cromalternativemoney.org/index.php/en/fo...luta-i-banka-vremena

s namjerom eventualnog uspostavljanja komunikacije i suradnje, predlažem vam prijateljski susret u narednih 10-15 dana.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Kooperativna Ekonomija - Kreativni Grad Pula prije 9 godine, 7 mjeseci #2265

Danas - srijeda 28 prosinca 2011 godine, u sjedištu Gradske Radionice Pula susrele su se sljedeće organizacije:

* Gradska Radionica - Banka Vremena Pula,

* Tranzicijska Pula,

* Udruga Crom Alternativna Razmjena.

Nakon prezentacije vlastitih programa i ciljeva, ove organizacije su odlučile surađivati u razvoju njihovih aktivnosti kroz konkretne intervencije koje će se poduzimati s vremena na vrijeme.
Aljoša Đurić, Danijel Balaban, Enrico Furia, Sanda Letonja, Marijan Sinožić.

Kooperativna Ekonomija: Kreativni Grad Pula prije 9 godine, 6 mjeseci #2285

U utorak 03 siječnja 2012 godine, održan je sastanak prijateljskog karaktera između organizacija "Usta Istre" i "Udruga Crom Alternativna Razmjena".

Tijekom razgovora, ustanovili smo da nas i jedne i druge primarno zanima monetarna reforma, odnosno radikalna promjena aktualnog ekonomskog modela u upotrebi.

U sklopu dogovorene buduće suradnje, složili smo se da svako svoju politiku vodi u svojoj kući - to jest na svom web sajtu; a na ovoj stranici predviđenoj za međusobnu komunikaciju - u svrhu transformacije nepravedne i neodržive natjecateljske ekonomije u pravednu i kooperativnu ekonomiju, prvenstveno ćemo razmjenjivati ideje i pokretati inicijative vezane za prelazak s bankarskog kamatonosnog duga izdanog iz ničeg - na drugi oblik platnog sredstva odnosno na drugu vrstu sredstva za razmjenu.

Usta Istre se u načelu slažu da po toj osnovi, od danas postaju dio - nazovimo ga "saveza" jer on to u neku ruku i je - između organizacija Banka Vremena Pula, Tranzicijska Pula i Crom Alternativna Valuta.
Emanuel Zelić, Enrico Furia, Đurić Aljoša.
Zadnje ažurirano: prije 3 godine, 2 mjeseci od administrator.
 • Stranica:
 • 1
 • 2
Vrijeme kreiranja stranice: 0.39 sekundi