Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Forum
Dobrodošli, Guest
Korisničko ime Lozinka: Remember me

TEMA: Izrada Domaćih Sapuna

Izrada Domaćih Sapuna prije 10 godine, 10 mjeseci #725

 • teuta
 • OFFLINE
 • Expert Boarder
 • Postova: 146
 • Karma: 6
 • 
Malo toga bi uspjelo ostvarti svjetskoj eliti da nije tajni. Zanje je moć ako je u rukama malog broja pojedinaca i ako se svi ostali drže u neznanju. Patenti i licence služe elitizmu i podjelama. Mnogi patenti raznih entuzijasta su otkupljeni kako bi bili skriveni od šire javnosti i kako bi se koristilo samo ono što elita smatra krisnim, naravno za sebe. U posljednje vrijeme se patentiraju voće i povrće, odnosno prirodni resursi. Bilo bi smiješno da nije tragično. Zamislite da posadite rajčicu u svom vrtu i dolazi vam inspekcija koja vam zaračuna naknadu za korištenje patenta jer se tamo negdje u svijetu netko sjetio kako bi si mogao priskrbiti stalni prihod. Sa licencama je ista stvar, licence nisu dokaz stručnost i sposobnosti već pravo na eksluzivu.

Nisam novinar niti istraživač, tek običan čovjek kojem je već pun kufer gluposti koje nam elita preko aših donosioca glupih, ograničaavajućih i ponižaavaućih zakona nameće i koje nam se razbijaju o glavu. 90.tih godina sam se smijala glupostima o stališima i o podjeli na 200 bogatih obitelji, no uskoro mi je zastao smijeh u grlu kada sam shvatila da je ta GLUPOST postala stvarnost, da nema niti teorije niti prakse od demokracije na ovima prostorima a bogme ni šire, da smo svi (p)ostali uplašena šaka jada.
Red je da počnemo MI, oni na koje nitko ne računa u ovom svijetu, bezlična masa s kojom elita raspolaže kao sa stvarima, preuzimati stvari u svoje ruke. Kako? Ne skrivajući već dijeleći znanje.

Moj doprinos nije velik, pisat ću o onome što znam i volim raditi a to su sapuni. Sa izradom sapuna počela sam se baviti zbog problema s kožom koje sam imala. Prije nego sam uopće pomislila kako bih mogla nešto sama napraviti, kupovala sam sapune u lush trgovinama. Hm, lush je isto šarena i premirišljava laž kao i komercijalni sapuni, uz put preskupa. Nakon toga sam probala nešto pronaći u „bio“ trgovinama, no nisu me uvjerili silni pečati i certifikati, odlučila sam saznati sve što se saznati može i nešto sama napraviti. Nadam se da će tehnika izrade sapuna izazvati zanimanje jer svi smo čuli da su naše bake radile sapune ali malo tko je vidio i mogao naučiti kako i zašto. Molila bih da se uključe svi koje zanimaju sapuni, koji imaju pitanja, koji imaju iskustva i savjete... pa možda proširimo temu i na ostale oblike suradnje.
The following user(s) said Thank You: joke

Re:Izrada Domaćih Sapuna prije 10 godine, 10 mjeseci #726

 • teuta
 • OFFLINE
 • Expert Boarder
 • Postova: 146
 • Karma: 6
Ako je za vjerovati povijesti sapuni su poznati već 6000 godina. Kažu da je kiša padajući preko zgarišta na životinjskim žrtvenicima postala lužnata i kako je na zemlji bilo ostataka masti žrtvovanih životinja u dodiru sa lužnatom kišnicom dogodila se kemijska reakcija spajanja kiseline (mast) i lužine pri čemu je nastala sol (sapun). Do 1916. godine sapuni su se radili uglavnom od masti životinja koje su domaćice skupljale od ostataka pri kuhanju ili pri klanju životinja. Za vrijeme 1. svj.rata (ratovi su izmišljeni kako bi se planovi provodili bez otpora ljudi) pokvarilo se skadište s mašću i tada je izumljen deterdžent odnosno sintetički sapun.
Glavni sastojak sintetičkih sapuna je SLS (Sodium Laureth Sulfath), tvar koja isušuje kožu, dovodi do svrbeža i prhutanja kože a neki čak kažu da je kancerogena.

Iz mnogih biljaka, sjemenki i orašastih plodova do sada je ekstrairano puno vrsta ulja. Sapuni izrađeni od ulja nježno čiste kožu, hrane ju i štite, za razliku od sapuna koji su izrađeni od životinjskih masti koji zatvaraju pore i pogoršavaju neke probleme s kožom kao što je ekcem. Domaći prirodni sapuni zadržavaju glicerin koji je najpoznatiji humektant, malim trikom kod izrade moguće je dobiti u jednom sapunu i „humektant“ i „emolijent“ za kožu tako da je moguće smanjiti potrošnju kremica za tijelo. Taj trik zove se „popust“ kod dodavanja lužine u ulja s čime se ne pokriva sve ulje kemijskom reakcijom već dio ostaje nesaponificran sa svim svojstvima koja pojedina ulja imaju. Koža je najveći organ našeg tijela, upija sve što stavimo na nju i dobro i loše. Omogućimo našoj koži prirodno.

Re:Izrada Domaćih Sapuna prije 10 godine, 10 mjeseci #727

 • teuta
 • OFFLINE
 • Expert Boarder
 • Postova: 146
 • Karma: 6
KAKO POČETI

Počet ću sa osnovnim sastojcima. Sapun se dobiva kemijskom reakcijom između kiseline (mast, ulje)i lužine. Proces se zove saponifikacija, a rezultat je sapun odnosno sol po kemijskom sastavu. Znači morate imati masnoću (ulje, životinjska mast). Svaka masnoća ima posebnu točku saponifikacije odnosno potrebnu količinu lužine (lužna je mješavina natrijevog hidroksida i vode) da bi nastala kemijska reakcija.

Uz sastojke potreban vam je i alat s kojim ćete sve to raditi. Potrebna vam je plastična ili posuda od nehrđajućeg čelika za miksanje, plastična žlica ili kuhača s kojom ćete miješati ulja, plastična, čelična ili staklena posuda za izradu mješavine natrijevog hidroksida i vode,digitalna kuhinjska vaga, štapni mikser te posudice za pripremu eventualnih sastojaka koje ćete dodavati u sapun poput boje, mirisa, biljaka. Potreban vam je i kalup za sapun. U tu svrhu vam može poslužiti bilo koji oblik, kocka, kvadrat, tuba. Materijal za kalup može biti drvo, plastika, karton ili neki kalupi za kolače no ne smije se upotrebljavati kalup od aluminija, bakra, teflona jer reagiraju s lužinom. Drveni kalup a i sve ostale dobro je obložiti papirom za pečenje kako bi se veliki komad lakše ivadio iz kalupa i kako se ne bi zalijepio za stranice kalupa.

Natrijeva lužina je vrlo opasna nagrizajuća kemijska supstanca, daleko koncentriranija od lužine koja se dobije protokom kišnice kroz pepeo. Proizvodi se u sitnim bijelim granulama poput soli i potreno je zaštiti se od eventualnih opektina. Za to vam je potrebna odjeća sa dugim rukavima, pregača, gumene rukavice. Za svaki slučaj u blizini radnog prostora potrebno je imati alkoholni ocat kako bi se odmah neutralizirala lužina koja bi slučajno pala na kožu. Također ako radite sapun potrebno je makuti djecu iz radnog prostora.

Postoji nekoliko metoda izrade sapuna: hladni postupak, topli postupak, krem sapun, tekući sapun, glicerinski sapun...
Za izradu komada krutih sapuna koriste se hladni i topli postupak, sastojci su isti. Razlika je pogađate – temperatura pri kojoj izrađujemo sapun, kao i duljina trajanja procesa saponifikacie. Kod hladnog postupka temperatura sastojaka je između 30 i 50 stupnjeva celzijusa no proces saponifikacije traje 3-4 tjedna. Kod toplog postupka sapun se izrađuje kuhajući na pari, saponifikacija se odvija za vrijeme kuhanja i sapun je spreman za upotrebu odmah nakon hlađenja. Ja uglavnom radim hladni postupak. Zašto? Zato jer bolje mogu kontrolirati oblik sapuna. No o tome ću pisati kada obradimo osnove.
The following user(s) said Thank You: kate

Re:Izrada Domaćih Sapuna prije 10 godine, 10 mjeseci #728

 • teuta
 • OFFLINE
 • Expert Boarder
 • Postova: 146
 • Karma: 6
Temelj svakog uspješnog posla je priprema. Prije nego što krenete raditi pripremite sve ulja, lužinu, destiliranu vodu, posude, vagu, kalup obložen papirom (ili plastikom), mikser. Pažljivo izvažite ulja i stavite u posudu od nehrđajućeg čelika i stavite na šporet kako biste rastopili kruta ulja i postigli temperaturu 30-50 stupnjeva. U staklenu ili u posudu od nehrđajućeg čelika izvažite vodu. Posebno izvažite NaOH (stavite u staklenu zdjelicu.

NaOH uvijek stavljate u vodu, ne obrnuto. Kod stavljanja NaOH u vodu razvija se visoka temperatura te para koju se ne smije udisati pa je potrebno osigurati da posuda sa vodom nije na nekom maerijalu koji se može oštetiti, rastopiti. Najbolje je to raditi kod otvorenog prozora ili na balkonu. Ja to radim ovako: izvažem vodu i granule NaOH, uzmem jednu žlicu za miješanje, sve iznesem na balkon bez obzira koja je temperatura vani, stavim posudu s vodom na pod, odmah uspem granule, malo promiješam i bježim u stan dok se granule ne rastope same od sebe. Ako se ne rastope, a to vidim zato jer je tekućina mutna još malo promiješam otkrenute glave od posude i ostavim da se hladi. Tekućina mora biti bistra. Temperatura koja se razvije tom prilikom je prilično visoka i potrebno je sačekati da se ohladi na otprilike istu temperaturu kao i ulja. Možete posudu s lužinom staviti u hladnu vodu kako biste ubrzali hlađenje. U trenutku kada ste postigli istu temperaturu ulja i lužine izlijte ulja iz metalne posude u plastičnu posudu u kojoj možete miksati štapnim mikserom. Nemojte upotrebljavati mikser s metlicama jer će masa imati prevše mjehurića, biti će pjenasta a takav sapun ne želimo . Možete i ručno miješati, u tom slučaju će postupak trajati malo duže. Uzmite posudu s lužinom i polako izvijevajte lužinu u ulja. Primijetit ćete da ulja postaju mutna. Kada ste svu lužinu izlili u ulje promiksajte 1-2 minute masu. Masa postaje mutna,zgušnjava se, pomalo oker boje zbog početka reakcije. Osjetit ćete drugačiji miris nego što je miris ulja. Još uvijek se primjeti nešto sjajnih ulja na vrhu mase no reakcija je počela. Promiješajte još 1-2 minute kako biste dobili „trag“ odnosno trenutak kada je saponifikacija počela, masa izgleda kao rijetki puding. U tom trenutku stavljajte dodatkekao što su boja, miris, biljke. Ja koristim isključivo eterična ulja za miris, te mljevene biljke za boju. Promiksajte dok ne dobijete masu kao puding i izlijte u kalup. Kalup odnosno masu u kalupu prekrijte plastičnom folijom te cijeli kalup omotajte ručnikom ili dekom. U idućih 24 sata odvit će se najveći dio saponifikacije. Masa će se zagrijati, postat će prozirna,boja će postati intenzivnija te će se vratiti normalna boja kada temperatura padne. Nakon najmanje 24 sata možete izvaditi sapun iz kalupa. Sapun je još uvijek lužnat te je potrebno koristiti gumene rukavice. Sada možete rezati sapun u oblike koje želite. Rezati možete kuhinjskim nožem ili čeličnom sajlom za kolače. Nakon rezanja ostavite sapune na sobnoj temperaturi na suhom i tamnom mjestu, povremeno ih okrećući. Zrenje ili sušenje sapuna traje 3-6 tjedana i nako toga su spremni za upotrebu.

Re:Izrada Domaćih Sapuna prije 10 godine, 10 mjeseci #729

 • teuta
 • OFFLINE
 • Expert Boarder
 • Postova: 146
 • Karma: 6
OSNOVNI RECEPT ZA SAPUN

OSNOVNI SASTOJCI GRAMA POSTOTAK
Kokosovo ulje 270 gr. 30%
Maslinovo ulje 360 gr. 40%
Palmino ulje 270 gr. 30%
Destilirana voda 326.07 gr.
Lužina 125.63 gr.

Postotak vode u odnosu na ulja = 36.23
popust = 8%

OPCIJSKI SASTOJCI:

ETERIČNO ULJE LAVANDA
8 žl. (30 ml)
BOJA po vašoj volji: 1 žl. mljevene suhe koprive - zelena
1/2 žl. mljevene crvene paprike - narančasta
ili možete ostaviti sapun neobojan, biti će bež
Uživajte, čujemo se
The following user(s) said Thank You: kate

Re:Izrada Domaćih Sapuna prije 10 godine, 10 mjeseci #734

 • Plasterius
 • OFFLINE
 • Fresh Boarder
 • Postova: 3
 • Karma: 0
Si radila kad te sapune?
Vrijeme kreiranja stranice: 0.25 sekundi