Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Forum
Dobrodošli, Guest
Korisničko ime Lozinka: Remember me
  • Stranica:
  • 1

TEMA: Drugi Pogled Na Svinjsku Gripu

Drugi Pogled Na Svinjsku Gripu prije 10 godine, 4 mjeseci #1533

  • teknik
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Postova: 535
  • Karma: 0
  • 
Drugi Pogled Na Svinjsku Gripu

Svjedoci smo rastuće medijske histerije oko trenutne pandemije svinjske gripe, koja bi, da nema izbora i studenata, vjerojatno još i više punila stranice dnevnih novina i vrijeme televizijskog programa, jer krizni menadžment je super stvar.

Ništa ne pitaj, samo poduzimaj mjere.
Šta god treba i koliko košta da košta.
Ne pitati glupa pitanja..

Ako sagledamo problem u malo širem svjetlu, otvara se niz zanimljivih saznanja.
Pred nekoliko tjedana u nekim medijima tiho je jeknula vijest o tome kako je američki proizvođač cjepiva Baxter u sezonska cjepiva za gripu greškom ubacivao i živi virus ptičje gripe H5N1.
Baxter je naime jedan od glavnih proizvođača cjepiva protiv ptičje gripe.

Cjepiva su bila poslana u Austriju, Češku, Njemačku, i Sloveniju, gdje su tek lokalni laboratoriji zaustavili ono što se moglo (ili ne) rekombinacijom između ptičjeg H5N1 i ljudskog H3N2 soja pretvoriti u gadnu epidemiju ptičje gripe, ali bi vjerojatno pobilo ljude cijepljene tim cjepivom i izazvalo histeriju sličnu ovoj kojoj sada svjedočimo.

Nakon što je ta priča procurila, brzo je i zaboravljena, a par tjedana kasnije u Meksiku je izbila pandemija svinjske gripe.
Dosad je od gripe umrlo par stotina ljudi, većina u Meksiku, što u principu nije ništa alarmantno, od gripe diljem svijeta umire stotine tisuća ljudi godišnje.

No medijska pompa koja se digla, te raznorazni akcijski planovi na državnim i globalnom planu sigurno djeluju uznemirujuće.
Zašto se diže ovakva panika? Cui bono?
Američki centar za kontrolu i preventivu bolesti utvrdio je da je virus nikad prije viđena kombinacija svinjske, ptičje, i ljudske gripe.
Uz činjenicu da je takva kombinacija statistički vrlo nevjerojatna zanimljivost je da virus ne ubija svinje, nego samo ljude, i to većinom one koji nisu imali kontakata sa svinjama, te da virus nije došao, kao tradicionalno, iz Azije, te je izvan tzv. sezone gripe.
Svi umrli dosad su hispaničkog porijekla, iako su zabilježeni brojni slučajevi svinjske gripe i u SAD-u, u drugim populacijskim skupinama.

Što se stvarno događa u Meksiku teško da ćemo čuti na bilo kojoj televiziji, možemo tek tu i tamo uhvatiti kakve djeliće informacija.

U utrku za dizanje panike i "preduzimanje mjera" uključio se i UN sa svojom WHO (koja izgleda sebe smatra ultimativnim svjetskim autoritetom po svim zdravstvenim pitanjima) te upozorava kako treba mjere pojačati i nikako ne ne pojačati mjere.
Jer mjere su, kako kaže WHO, jako bitne.
Virus prema WHO reagira na tretman lijekom Tamiflu kompanije Roche, čija je prodaja u prošle godine pala zbog neželjenih nuspojava.
No sada vlade širem svijeta kupuju zalihe Tamiflu-a za slučaj nužde.Proizvodač Tamiflu-a u Ožujku 2008 godine predvidio porast prodaje za 531% u 2009 godini!

"...For the year, we forecast sales of Tamiflu to reach ¥53.0 billion, up 531.0%, due to expected resumption of government stockpiling in FY2009 and the ongoing recovery of the prescription rate for seasonal influenza..."WHO u međuvremenu surađuje s Baxterom (koji je proizvodio i cjepivo protiv ptičje gripe, te digao lijepi dio od Bushevih milijardu dolara poticaja) na proizvodnji cjepiva , jer Baxter je u stanju u staničnim kulturama proizvesti cjepivo u upola kraćem vremenu nego starom metodom s jajima.
Navodno ta cjepiva nisu jednake kvalitete, no ionako će vjerojatno stajati na zalihama dok im ne istekne rok uporabe.

Za testiranje će se sigurno naći koji dobrovoljac.

No ne mora to biti samo Baxter ili Roche, ima i drugih kompanija koje proizvode cjepiva, a sve u kompi sa WHO i EU agencijama, po principu revolving-door, no izvjesno je da će odabrani dići velike novce na ovome.

Tko hoće može se i cijepiti, zdravstveno će pokriti troškove, pa šta će Milinović raditi s 4 milijuna cjepiva na lageru?
Ode rezanje troškova u blagi k.... još jedna reforma koja će koštati toliko i toliko.. kako bi bilo da malo stavimo te reforme na stranu.
Reforma školstva je uspješno upropastila školstvo.
Reforma zdravstva uspješno otežava, poskupljuje i komplicira liječenje.

Što još možemo očekivati od ove "pandemije"?

Pa, dobra je prilika za oprobati kako nadnacionalne institucije poput WHO i EU funkcioniraju u suradnji s korporacijama u provođenju potrebnih mjera za slučaj slučaja.

Mediji u dizanju buke na globalnoj razini očito funkcioniraju besprijekorno, u što smo se već prije imali prilike uvjeriti.
Također je dobra prilika za uvježbavati kontrolu kriznog stanja na svim razinama, od općinskih do državnih i naddržavnih jer omogućava provođenje "izvanrednih mjera", a dugoročno zove na jače mehanizme kontrole.

Neće biti iznenađujuće ako u budućnosti svi budemo morali ići na obavezne liječničke preglede, obavezno godišnje cijepljenje i slično. Centralizacija svih medicinskih podataka je u tijeku, kako kod nas tako i drugdje.
Ni glasa se nije čulo nigdje o povjerljivom odnosu doktora i pacijenata, medicinskoj tajni, Hipokratovoj zakletvi...

Ni svinje sigurno neće biti zaboravljene.
Možda će trebati ići okolo i ubijati ih kao ptice, možda i ne.
No trebati će bome i to bolje kontrolirati, da ne bi netko doma imao ilegalnu svinju, jer očigledno, svinje su svjetski zdravstveni rizik, kao i kokoši i krave.
Da ne zaboravimo kako su, uz djecu, veliki uzročnik stakleničkih plinova, te tako i veliki ekološki rizik.

U svijetu s toliko rizika, razumno je to sve staviti pod kontrolu u sigurne i nježne ruke stručnjaka, zar ne?


  • Stranica:
  • 1
Vrijeme kreiranja stranice: 0.18 sekundi