Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Forum
Dobrodošli, Guest
Korisničko ime Lozinka: Remember me

Velike Bankarske Orgije-Ispovijest BivšegTrejdera
(1 pregledava) (1) gost
 • Stranica:
 • 1

TEMA: Velike Bankarske Orgije-Ispovijest BivšegTrejdera

Velike Bankarske Orgije-Ispovijest BivšegTrejdera prije 11 godine, 3 mjeseci #346

 • mariolino
 • OFFLINE
 • Fresh Boarder
 • Postova: 1
 • Karma: 0
 • 
Pozdrav svim Cromovcima, evo da vam se pridružim prijevodom ovog frustirajućeg članka na kojeg sam ovdje naletio.

Velike Bankarske Orgije-Ispovijest Francuskog Trejdera

Mjesec dana prije početka suđenja, bivši francuski trejder Jerome Kerviel opisuje svoj slučaj u knjizi gdje uspoređuje trgovanje na burzama s prostitucijom u velikim bankarskim orgijama.

Kerviel danas radi u jednoj kompjuterskoj tvrtki u blizini Pariza, zarađuje 2300 eura mjesečno, živi u malom stanu i tvrdi kako nikada ne ide na godišnji odmor. Sebe opisuje kao žrtvenog jarca bankarskog svijeta koji se oteo svakoj kontroli. Knjiga "Spirala: Memoari jednog trejdera” koja nosi njegov potpis u srijedu izlazi u knjižarama.

Jerome Kerviel, bivši trejder banke Societe Generale opisuje bjesomučnu radnu atmosferu u prostorima za trgovanje vrijednosnim papirima u kojima su svi opsjednuti novcem, gdje na kraju dana menadžeri čestitaju onima koji su najviše zaradili uspoređujući ih s prostitutkama.

"Bravo, danas si bio dobra kurva" je način na koji su bankarski menadžeri tepali Kervielu gotovo svake večeri, napisao je bivši trejder u svojoj knjizi čiji je odlomak izdan u francuskom tisku.

U ovim velikim bankarskim orgijama, trejderima se dodjeljuje status onih najjeftinih prostitutki kroz kratko priznanje da je zarada tog dana bila dobra.

Suđenje Kervielu započinje 8 lipnja, a optužen je da je prokockao milijarde eura novca banke Societe Generale u rizičnim ulaganjima koja su na kraju tu francusku banku koštale gubitka od 4,9 milijarde eura.

Ovaj sada bivši trejder bi mogao biti osuđen na maksimalno pet godina zatvora i novčanu kaznu od 375.000 eura ako se na kraju sudskog postupka proglasi krivim za narušavanje povjerenja, krivotvorenje i upotrebu lažnih dokumenata te manipulaciju računalnim informacijama.

Societe Generale, jedna od tri najveće francuske banke je šokirala financijski svijet kad je u siječnju 2008 godine objavila da se Kerviel neovlašteno upustio u poslove ulaganja vrijedne preko 50 milijardi eura.

Bivši trejder tvrdi da su menadžeri u njegovoj banci znali za ono što je on radio, ali su držali zatvorene oči sve dok je on stvarao profit.

"Ja sam samo čovjek koji je kao službenik banke napravio pogreške koje je banka dugo vremena dozvoljavala jer su donosile profit", napisao je Kerviel.

U seriji intervjua za promociju svoje knjige, Jerome je u globalnoj financijskoj krizi pronašao opravdanje za svoje postupke objašnjavajući da to dokazuje kako banke ohrabruju trejdere da preuzimaju nepromišljene rizike.

"Pogođen sam činjenicom da ništa nije učinjeno u protekle dvije godine financijske krize kako bi se otkrili njeni uzroci i spriječilo ponavljanje slučajeva poput mog", izjavio je Jerome Kerviel za francuski tisak. "Banke rade u virtualnom svijetu. Postoje financijski proizvodi koji su toliko komplicirani da samo jedan ili dva čovjeka doista razumiju kako zapravo ti proizvodi funkcioniraju. Tko kontrolira te ljude", upitao je bivši trejder.

"Tada sam mislio da sam bio neranjiv, istina o tome kako sam ostvarivao zarade je bila javna tajna" napisao je Kerviel.

Do sada je inače pažnju medija privlačila afera jednog drugog francuskog trejdera, trideset jednogodišnjeg Fabrice Tourrea iz banke Goldman Sachs kojeg je optužio američki SEC. Tourre je optužen za mješanje nekih "Frankensteinovih proizvoda" koji su doveli do financijske krize 2008-2009.


broker.jpg
Zadnje ažurirano: prije 11 godine, 3 mjeseci od mariolino.

Re:Velike Bankarske Orgije-Ispovijest BivšegTrejdera prije 11 godine, 3 mjeseci #347

 • roman
 • OFFLINE
 • Gold Boarder
 • Postova: 227
 • Karma: 0
Dobrodošao, hvala za prijevod članka
Give a man a gun and he can rob a bank, give a man a bank and he can rob the world.
Crom Alternative Currency System

Date li čovjeku pištolj on može opljačkati banku, date li čovjeku banku on je u stanju opljačkati cijeli svijet.
Crom Alternativna Valuta

Date a un uomo una pistola e può rapinare una banca, date a un uomo una banca e può derubare tutto il mondo.
Crom Notizie Alternative
 • Stranica:
 • 1
Vrijeme kreiranja stranice: 0.16 sekundi