Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Forum
Dobrodošli, Guest
Korisničko ime Lozinka: Remember me

Zelena Knjižnica Pula - Nacionalni Interesi Razvoja Hrvatske
(1 pregledava) (1) gost
  • Stranica:
  • 1

TEMA: Zelena Knjižnica Pula - Nacionalni Interesi Razvoja Hrvatske

Zelena Knjižnica Pula - Nacionalni Interesi Razvoja Hrvatske prije 9 godine, 2 mjeseci #2489

  • Alibaba
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Postova: 1
  • Karma: 0
  • 
U sklopu projekta Zelena knjižnica, Društvo bibliotekara Istre u utorak 29 svibnja organizira predavanje na kojem će dr. sc. Vladimir Lay s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar ujedno i promovirati knjigu "Nacionalni interesi razvoja Hrvatske kroz prizmu koncepta održivog razvoja". Kako se iz samog naslova knjige da i pretpostaviti, stranice čiji su autori sam Vladimir Lay i uz njega Dražen Šimleša, obrađuju tematiku pristupa dugoročnom održivom razvoju.

U istraživanju kroz ovu knjigu, Vladimir Lay i Dražen Šimleša nameću nam nekoliko aktualnih i zaista ključnih pitanja, a mišljenje je da i građani i vlada nerijetko griješe po pitanju održivog razvoja i dugoročne održivosti, što naravno ugrožava interese i jednih i drugih.

Knjiga "Nacionalni interesi razvoja Hrvatske kroz prizmu koncepta održivog razvoja" nije sastavljena samo od pitanja, u njoj se nude i neki odgovori.

Ponajprije, neodrživu potrošačku kulturu treba orijentirati prema održivoj potrošnji, a kao uvjet za povećanje izvoza i kvalitete življenja treba jačati domaću proizvodnju roba i usluga. Zatim treba dobro poraditi na socijalnoj pravdi i smanjenju klasnih razlika koje razaraju društvenu zajednicu, te u skladu s dugoročnom održivosti puno bolje organizirati proizvodnju i potrošnju energije Hrvatskoj. Naravno, ključni potez za postizanje održivog razvoja je i što veća zaštita prirodnih resursa, kao i drugačije upravljanje proizvodnjom hrane. I na kraju, treba iskoristiti posebnosti i raznolikost hrvatskih regija i raditi na jačanju njihovih kapaciteta kao generatora društvenog razvoja.

"Možemo reći kako je Hrvatska prostorno raznolika, odnosno bogata zemlja. Na relativno maloj površini prostire se čak 16 različitih krajobraznih cjelina. Od toga je površinski, kroz različite oblike zaštite, zaštićeno 7 posto teritorija, a cilj je taj udio udvostručiti. Projekt Natura 2000 već smo spominjali te u tom kontekstu možemo još samo dodati kako će to možda biti posljednji pokušaj da se u Hrvatskoj zaštite prostori na korist svih njenih građana, pa i šire. Naime, posljednjih smo godina svjedoci da je Hrvatska preuzela neoliberalni razvoj društva te da postoji niz slučajeva „otimanja“ javnih dobara i javnih prostora za privatne potrebe i bogaćenje, i što je najgore, uz redovito žmirenje i čak ponekad pomoć javnih službi. Time se otvara jedan od većih problema održivog razvoja Hrvatske povezan s problemom korupcije, naime da politika ne djeluje u korist građana i građanki, nego zastupa partikularne i klijentalističke interese.", piše Dražen Šimleša.

kuc... kuc... tok... tok... na vratima kuca istina

Kroz novac kao najmoćnije ikad izmišljeno oružje, čitava povijest uvijek je prvo bila manipulirana, a zatim pisana od strane pobjednika. Čitava je povijest uvijek imala samo jednog pobjednika, njih 1%, i jednog gubitnika, nas 99%. Baš zbog toga, nepobitno, logično i jedino moguće rješenje koje nas iz tragedije čiji smo glavni akteri uvijek bili, može izvesti na put prema održivom razvoju, prvo je promijeniti upravo ono što nas je u nju i uvuklo - novac.

Globalna Monetarna Reforma I Transformacija Društva
  • Stranica:
  • 1
Vrijeme kreiranja stranice: 0.12 sekundi