Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Forum
Dobrodošli, Guest
Korisničko ime Lozinka: Remember me

TEMA: Pula No Stop - Održiva Kreativna Zona

Pula No Stop - Održiva Kreativna Zona prije 9 godine, 2 mjeseci #2491

Udruga Crom Alternativna Razmjena
Viška 14, 52100 Pula, Hrvatska
association[at]cromalternativemoney.org

Priopćenje Za Medije I Javnost
Utorak, 29 Svibnja 2012

ZA IZRAVNU DISTRIBUCIJU


Otvoreni poziv na sudjelovanje u stvaranju održive kreativne ekonomske, društvene i kulturne zone Pula.


Što još veže John Kennedy-a i Muammar Gaddafi-a osim toga što je prvi nepoznat po dolarima na kojima je umjesto "Federal Reserve Note" pisalo "United States Note", a drugi po jedinstvenoj afričkoj valuti "Zlatni Dinar"? Između ostalog, to što su obojica pokojni. Početkom 1980-ih, ugledni jugoslavenski tjedni magazin "Ekonomska politika" počeo je prenositi neka razmišljanja pojedinih domaćih ekonomista o nekreditnom novcu, pa je cijela priča poprimila veoma ozbiljan karakter. Iz tih vremena ostaje zabilježen komentar poznatog novinara Slavoljuba Đukića: "Kad je stvar bila najinteresantnija, stopirana je s najvišeg mjesta u državi". "Neću da radim za dolare, neću da radim za lopovsku družinu", famozna je pjesma legendarnog pulskog benda "KUD Idijoti". Da li stvari s eurom ili kunom stoje drukčije?

Iako se na kraju krajeva ipak radi samo o igri, ulog u njoj nije zanemariv, u pitanju smo ja, ti, naše obitelji, susjedi i cijelo čovječanstvo. Neka nepoznata sila opasno se namjerila na ljude, floru, faunu, jednom riječju na sve planetarne resurse. Zemlja se drastično promijenila brže nego što smo to uspjeli i primjetiti. Svakako, dobro je imati nadu u proces obnavljanja života, ali radi se o veoma dugoročnom periodu i vremenima koja će nastupiti puno kasnije od onih u kojima će se naša djeca i praunuci, pod uvjetom da prije toga u samoubojstvu iz očaja ne prepoznaju jedini izlaz, suočavati sa strahotama svijeta mutirane logike koju ova generacija nije uspjela spriječiti.

Politika je najčešće korišćen oblik zabave za mase, no politika je veoma rijetko rezultat političkih dvoboja u parlamentarnim ringovima, ona je gotovo u potpunosti produkt financijskog lobiranja na kojeg je oslonjena, stoga je za one koji od nje ne žive - spominjati politiku i raspravljati o politici krajnje besmisleno. Na svakom nas je koraku okružila apsolutna korupcija:

Bankarska Industrija

Sav novac u cijelom svijetu u opticaj ulazi kao valuta bez ikakve materijalne podloge, dakle stvorena iz ničeg potezom olovke po papiru ili mišem po ekranu računala, i to u obliku kamatonosnog duga svih onih koji su zakonom prisiljeni tom se valutom koristiti. Dug prema kome? Dug prema izdavatelju valute, to jest instituciji u privatnom vlasništvu poznatoj kao "središnja banka". Dva osnovna obilježja ovog načina stvaranja novca i njegove distribucije, odnosno monetarnog sustava, su pod jedan da pred izdavateljem ne postoje nikakva ograničenja u pogledu količine valute koju je u stanju stvoriti i ubrizgati u opticaj, te pod dva da je dužnik osuđen na vječno dužničko ropstvo budući da u opticaju cikulira samo glavnica pa novca za isplatu kamata jednostavno nema.
Sav je novac u ekonomiji dug stvoren iz ničeg, svog tog novca u toj istoj ekonomiji ima manje nego što ga treba vratiti, i svaka nova isplaćena rata kredita nije ništa drugo nego transfer stvarnog bogatstva iz ruku radničke klase u ruke vladajuće klase, s napomenom da je sjenka iza prijestolja moćnija i pohlepnija od samog prijestolja.

Rješenje za ovaj problem koji do srži zadire u monetarnu suverenost?

Medijska Industrija

Medijska industrija je skoro 100% u vlasništvu samo nekoliko mega-korporacija koje kontroliraju sve što gledamo, slušamo i čitamo, od televizije i filmova, preko novina, pa sve do radio programa i glazbe.

Slučaj u kojem jedno poduzeće dominira cijelom industrijom, stručno se naziva monopol. Slučaj pak u kojem nekoliko firmi zajedno dominira industrijom predstavlja kartel. Kartel s kojim mi imamo posla, prikrivena je suradnja moćnika na izvlačenju koristi i profita iz kontrole svega onoga što nam stiže pred oči i uši. Cenzura materijala iz kojeg bi javnost čak i pod eventualno mogla dospjeti do nekih zaključaka u suprotnosti s interesima te skupine, primarna je zadaća medijske industrije.

Rješenje za ovaj problem koji do srži zadire u monetarnu suverenost?

Energetska Industrija

Imajući u vidu da se upotrebom ekološki čistih i besplatnih obnovljivih izvora energije može proizvesti nekoliko puta više megawata od onih što ih dobivamo iz fosilnih goriva i nuklearnih reaktora, i da je Nikola Tesla još prije sto godina razvio tehnologiju za stvaranje besplatne električne energije u količinama razmjernim granicama beskonačnog svemira - čemu sve ovo bolesno zagađenje i onečišćenje? I tu su duboko upleteni prsti iste moćne interesne skupine. U otrovnom otpadu plivamo, po otrovnom otpadu hodamo i otrovni otpad dišemo.

Rješenje za ovaj problem koji do srži zadire u monetarnu suverenost?

Zdravstvena Industrija

Najvećeg prijatelja svaka bolest nalazi u slabom, a najvećeg neprijatelja u jakom imunološkom sustavu. Ključ snage odnosno nemoći imunološkog sustava leži u hrani koju konzumiramo i fizičkoj kondiciji.

Farmaceutske kompanije kroz novac pružaju korporativno sponzorstvo medicinskim fakultetima i obrazovnom materijalu, te znanstvenim istraživanjima i časopisima. Pristranost i podložnost utjecajima farmaceutskih korporacija već je jako dobro dokumentirana. Zaradu za farmaceutsku industriju ne donose ni zdravi ni mrtvi, već samo bolesni; stoga je zdravstvena terapija umjesto na otklanjanje uzroka fokusirana na ublažavanje posljedica i uglavnom funkcionira na principima zamaskiravanja simptoma, neselektivnog razaranja stanica i unošenja niskih količina bolesti. Farmaceutski proizvodi umjesto sklada potiču nesklad u ljudskom organizmu.

Rješenje za ovaj problem koji do srži zadire u monetarnu suverenost?

Poljoprivredna Industrija

Hrana koju jedemo, zagađena je otrovnim pesticidima, fungicidima i herbicidima. Jedno od najčešće upotrebljavanih gnojiva, na iznenađenje mnogih koji su uvjereni da od nje samo izrađujemo plastiku ili da je samo točimo u automobile, bazirano je upravo na nafti. Pitanje kako biljke preživljavaju ove otrove, povezano je s genetskim inženjeringom.

Nagli porast uzgoja i konzumiranja genetski modificirane hrane, plod je subvencija rođenih iz velike ljubavi što se rasplamsala između svjetskih nacionalnih vlada i kompanije Monsanto.

Genetski modificirani organizmi ili GMO, organizmi su čiji su geni tehnologijom rekombinantne DNK spojeni s genima drugih vrsta. Što je veća prodaja genetički modificiranog materijala, to je veća i politička i materijalna korist za proizvođače uključene u ovaj biznis. Naime genetski modificirane biljke su ne samo opasne po zdravlje već i sterilne, pa poljoprivrednici koji žele imati žetvu - svake godine od Monsanta moraju kupovati novo sjeme. Sam značaj prehrambene suverenosti i njen gubitak, nikome nije potrebno podrobnije objašnjavati.

Rješenje za ovaj problem koji do srži zadire u monetarnu suverenost?


Otvoreni Poziv Na Sudjelovanje U Stvaranju Održive Kreativne Zone Pula


Dragi prijatelji, kolege, pozvani graditelji novog i slučajni prolaznici - kažu da problem nikad nije bio problem sam po sebi, već da je problem oduvijek bio reakcija na problem; a i priča se naokolo da u slobodnom svijetu biti glup nije obveza nego izbor. Neki su ljudi stvoreni zato da bi od rođenja služili, nekima pak u krvi teče samoinicijativa. Mnogo je onih koji se sami jednostavno ne znaju ni pomaknuti i čiji je opstanak diktiran voljom sise o kojoj vise. Nema tog zakona koji bi u ovakvoj paraliziranoj sredini mogao garantirati traženu slobodu i blagostanje. Međutim, postoji i druga vrsta ljudi. To su oni koji su potpuno odgovorni za svoje živote, oni što umjesto da bespomoćno sjede čekajući da se stvari dogode - sami pokreću događanja stvari.

Pula? Nekad je gospodarima novca dobra razonoda bila borba divljih gladijatora na život i smrt, a danas se na toj istoj šahovskoj ploči još luđe zabavljaju povlačeći identične poteze civiliziranim građanima.

Dok je uzroka, bit će i posljedica. Baš kao što je bezvezno mijenjati auspuh ako autu ne rade kočnice, i baš kao što ne vrijedi upalu pluća liječiti kremom za sunčanje, tako je besmisleno i uzalud truditi se vjerovati i nadati da će se problem novca - a novac je pokretački mehanizam suvremenog doba - rješiti sam od sebe ili da će ga rješiti oni koji ga već stoljećima održavaju u postojanju.

Tmurna financijska, politička i kulturna klima što je zagadila Gajinu atmosferu i nije baš najpogodniji ambijent za proboj inovativnih društvenih i poslovnih ideja što svojom prirodom odudaraju od ustaljene prakse funkcioniranja nacionalnih, regionalnih i lokalnih zajednica. Aktualni ekonomski ambis koji se ispriječio na tranziciji Homo sapiensa u progres, po mnogo čemu nalikuje situaciji u kojoj je Galilej pred izborom giljotina - lomača - vješanje imao petlju naglasiti "ipak se okreće". Ako je ideja o izgradnji vrijednosnog mosta preko financijske provalije oslonjena na znanje i odlučnost, onda svete zapovijedi bankologije i monetarna dogma koja se televizijom, radiom, novinom, knjigom i webom propagira, ni u kom slučaju ne smiju predstavljati razlog zbog kojeg bi stati pred provalijom ili skočiti u nju bile jedine dvije opcije na raspolaganju. Iako to može zvučati krajnje suludo, modernu civilizaciju, pogotovo ovu na istarskom poluotoku, obilježilo je investiranje u što manje praćenje programa na kojem se emitira transparentnost, tako da je na tu esencijalnu komunikaciju zaista rijetko tko do sada obraćao pažnju. Upravo zbog toga i uprkos činjenici da su ga neki glasovi već godinama najavljivali, za ove domaće životinje iza pulskog umjetnika Bojana Šumonje koje vuk šiša ne zbog toga što je on vuk već zbog toga što su one ovce, financijski Armagedon udario je kao grom iz vedrog neba, skroz na skroz neočekivano.

Sad se odjednom mnogi kao sele na neke kao alternativne grane, ali koliko je njih u stanju ponuditi zaista pravu alternativu uzme li se u obzir činjenica da se još uvijek radi o granama jednog te istog trulog stabla?

Uzmimo se jednog tipičnog domaćeg lokalnog primjera alternative, "Pula Na Solarni Pogon", i probajmo ga sagledati iz perspektive izvjesnog Alena Dodića koji pod naslovom "Druga strana Oslobođenja Grada" napominjući da je dug zao drug konstatira da su političari u potpunosti izgubili smisao postojanja u službi građana što banke naravno iskorištavaju kako bi Puli uvaljivale kredite; ili kao sliku do slike što ju je Gradska Radionica nedavno postavila na pulskoj tržnici, na kojoj ograda predstavlja sistem, ptice vladare, a novine i monete znakove vremena.

Pula Na Solarni Pogon je dakle inicijativa za edukaciju i održivi razvoj u kojoj se postavlja pitanje kako izbjeći da nam više ne prodaju vlastiti vjetar i sunce. Razvoj domaćeg gospodarstva i jačanje lokalne zajednice, zaključuje se, postali bi ostvarivi kad bi se Puležani organizirali u energetsku zadrugu i udružili znanje, vrijeme i sredstva u svrhu masovnog postavljanja solarnih kolektora po gradskim krovovima. Vjetar i sunce su bez ikakve sumnje naši i besplatni, i rad koji u njihovo iskorištavanje treba uložiti je također isključivo naš, ali koliko su naše "naše" novčane jedinice kroz koje to sve provesti u djelo, koliko su naše "naše" kune koje umjesto države u obliku kamatonosnog duga banke izdaju iz ničeg? Pa se onda dalje probajmo upitati u odnosu na intrigantan termin "free energy", koliko financiranje tih obnovljivih izvora energije za dobrobit naših ljudi, na dosadašnji uobičajeni način - kroz tradicionalne banke, može završiti drugačije nego kao kad je prošlog prosinca na besplatnoj energiji bankrotirala njemačka tvrtka "Solar Millennium AG", ili kao kad je, a nema tome ni mjesec-dva dana, u medijskoj tišini ista sudbina odnosno bankrot, zadesio i najveći svjetski solarni projekt "Solar Trust of America". Ne bi li možda puno bolja solucija za dobrobit naših ljudi bila iskoristivost besplatnog vlastitog vjetra i vlastitog sunca umjesto fiktivnim novcem banaka financirati vlastitim platnim sredstvom?

Sudac Zorislav Kaleb trenutno je zaokupljen sljedećim slučajem: "Hrvatska je pokradena, želimo hitno rješenje slučaja Zagrebačke Banke jer se tim rješava pitanje opljačkane Hrvatske, 1300 opljačkanih firmi i tristo tisuća pokrednih radnika"!

Tribina “Pula na solarni pogon“ održana je na Odjelu za ekonomiju i turizam “dr. Mijo Mirković” u Puli. Ova institucija je ujedno i organizator događanja. Prošle godine, Udruga Crom Alternativna Razmjena obavila je istraživanje među studentima tog fakulteta. Jedno od postavljenih pitanja bilo je i što su alternativne valute. Žalosno ali istinito, tom se prilikom ispostavilo da niti jedan jedini od ovih studenata pulskog ekonomskog fakulteta nikad nije čuo za alternativne valute."Strane banke uz pomoć domaćih poslušnika i parazita žive od dužničkog roblja. Na djelu je nemilosrdna i bešćutna pljačka koju možemo nazvati i neoliberalnom eutanazijom, jer iza nje ništa ne ostaje. No ovo je ništa u usporedbi s onim što nas čeka. Hrvatska je bankrotirala, pa bankama kao žrtvu prinosi svoje građane. Kad se sve rasproda i narod i radnici bit će isključeni iz politike i nikoga neće biti briga za njihov život. Ulazimo u proces u kojem ono što će preostati neće biti dovoljno ni za minimum egzistencije, a kamo li za plaćanje obaveza prema vlasti koja će plaćati inozemne dugove i koja će biti sve represivnija što bude slabija. Takva će biti prema onima koje je razvlastila i razoružala, dakle prema ljudima koji više ne mogu pružiti otpor. Sve to će, na koncu, dovesti do nestanka Hrvata s ovih prostora i to u roku od 70 godina. Posljednji koji će nestati bit će vojni i politički podanici" - ističe ugledni znanstvenik dr. Slavko Kulić.

Video: Latinica O Bankama - Kako Su Pokradeni Građani Hrvatske
...nekadašnje društveno vlasništvo pokradeno je putem banaka u procesu pretvorbe i privatizacije...Konačno je sazrijelo vrijeme i ovo je jedinstvena povijesna prilika na globalnom nivou da umjesto robovanja bankama Mi Ljudi počnemo uživati u plodovima vlastitog rada - sve što treba to je samo proširiti informaciju od čovjeka do čovjeka da osim platnog sredstva banaka postoje i druge vrste sredstava za razmjenu. To baš i ne graniči s nemogućim, a kamoli da se čini utopijom, zar ne?Suvereni alternativni sustav za procjenu i razmjenu vrijednosti, unutar kojeg između svih ostalih mogućih izbora platnih sredstava kao neobvezna opcija cirkulira i Crom Alternativna Valuta - mjera za vrijednost proizvoda i usluga definirana fiksnom količinom 5 plemenitih metala i kao takva nepodložna inflaciji - ambiciozni je projekt iza kojeg stoje godine istraživanja i eksperimentiranja kako bi se postigli najviši kvalitet, učinkovitost i sigurnost.

Ovim otvorenim pozivom na stvaranje održive kreativne zone Pula, neograničeno samo na nju ali lokalizirano na Pulu, među širom populacijom počinju konkretni radovi na realizaciji zamjene samoubistvenog kompeticijskog financijskog mehanizma usvajanjem drugačijeg, kooperativnog ekonomskog modela. Između svih ostalih, pri čemu se misli i na one iz drugih gradova i sela, shodno do sada ostvarenim kontaktima i susretima te obavljenim razgovorima pozivaju se i

- Danijela Poropat (Gradska Radionica Pula)
- Danijel Balaban (Pula U Tranziciji)
- Emanuel Zelić (Usta Istre)
- Zlatko Stojković (Naša Jugoslavija)

Princip početka, više je nego jednostavan.
Oni koji žele sudjelovati u fokusiranju na širenje "ekonomije od ljudi za ljude", a svi su pozvani, pridružiti se mogu tako da se uključe na ovaj forum i kao ljudi se bez ikakvog straha predstave.
Forum će poslužiti kao moćna komunikacijska platforma kroz koju će se u etar plasirati kako uloženi napori, tako i ostvareni rezultati.
Uz to, ne treba zanemariti ni Crom Alternativne Vijesti koje po upitu "alternativne vijesti" izlaze kao prvi rezultat na većini Internet pretraživača.
Sve u svemu, na ovim web stranicama Pula će vrlo skoro postati veoma često spominjan pojam.

Dakle usred financijske anarhije koja pustoši ove krajeve, ne počinje se od same nule, solidna i u potpunosti neovisna infrastruktura zdravih temelja, već je tu: ekonomska platforma, komunikacijska platforma i medijska platforma.

Situacija je trenutno ovakva:
Ono što je prije par mjeseci u pogledu pokretanja Održive Kreativne Zone Pula najavljeno - to je i ostvareno, Sustav Crom Za Procjenu I Razmjenu Vrijednosti unaprijeđen je na način da je sad još bolje prilagođen funkcioniranju na ulici. U tom smislu, osim mogućnosti obavljanja novčanih transakcija putem mobitela, sad je na raspolaganju i papirnato sredstvo razmjene/platno sredstvo - "Tranzicijski Ček".

Sustav Alternativne Valute Crom sam po sebi predstavlja maksimalno korektnu političko-ekonomsku kolektivno-individualnu soluciju: Baš kao što nikom ne nameće nečije tuđe tumačenje kritičnog ključnog pitanja što je uopće vrijednost, tako nepostojanjem bilo kakvog administrativnog oblika monopola svakome omogućuje razmjenu vrijednosti kroz trampu ili bilo koji oblik novca ili nekog drugog sredstva za razmjenu. Po slobodnom izboru, svakome je unutar sustava kao jedna od mogućih ali neobavezna opcija dostupno univerzalno sredstvo razmjene - Crom Alternativna Valuta - valuta bazirana na kombinaciji 5 plemenitih metala. U skoroj budućnosti, čim za to budemo spremni, u ovu kombinaciju će ući i druge "commodities" poput hrane i energije. Nadalje, problemu centraliziranog novca uskoro će se planiranom softwerskom mogućnošću "članovi kreditiraju članove" pristupiti na još bolji način, kojim ne samo što će sudionici posebnom softwerskom funkcijom postati sposobni kreditirati jedni druge, već će i stvaranje novca u postojanje direktnom potrošnjom postati treći službeni način izdavanja valute u opticaj sustava; naime ponuđači usluga i proizvoda će kreditiranjem klijenata tim proizvodima i uslugama postati izravni izdavaoci novca. Osim toga, uz plaćanje spajanjem na Internet preko mobitela, čim za to budemo spremni, uvest ćemo i plaćanje sms porukama, karticama i naravno papirnatim novčanicama. Udruga Crom Alternativna Razmjena radi i na međunarodnom oglasu koji će uskoro biti objavljen, a tiče se jačanja organizacione strukture cijelog projekta natječajem za prijem profesionalaca iz raznih društvenih i poslovnih segmenata.

Sam sustav predstavlja transparentnost dovedenu do najviših nivoa. Točno se zna tko je vlasnik sustava, što je valuta i tko je njen vlasnik u trenutku izdavanja a tko u opticaju, točno se zna kako se valuta izdaje u opticaj i kako se regulira sveukupan iznos valute u opticaju, precizno je definirano kako funkcioniraju beskamatni krediti i kako funkcionira zamjena alternativne valute u konvencionalni novac i obrnuto. Kako se ovdje ne radi o nekom prolaznom pokušaju kratkog roka trajanja (sajt postoji od 2007 godine), nije nikakva tajna - točno se zna i kako se sustav financira.

I na kraju, kao udruga koja upravlja funkcioniranjem Sustava Alternativne Valute Crom, upravo smo pozvani sudjelovati u Splitu od 10 do 12 srpnja na "Prvoj Međunarodnoj Konferenciji O Društvenoj Transformaciji", gdje će se brojni govornici, uključujući neke Nobelovce, Predsjednika Opće skupštine UNESCO-a, utjecajne europske političare, teoretičare alternativnih valuta, ljude koji su već pokrenuli sustave komplementarnih valuta i razne kritičare, sastati s ciljem da se proučavanje alternativnih monetarnih sustava plasira unutar glavne struje ekonomskih razmišljanja i globalna monetarna reforma ubaci u politički dnevni red.

Povodom toga, ne odustajući od svojih principa po kojima po pitanju naše skore zajedničke kolektivne sudbine svako ima pravo sudjelovati u monetarnoj reformi i radu na implementaciji društvene transformacije, materijal s kojim ćemo se predstaviti na tom važnom događaju objavili smo unaprijed: Globalna Monetarna Reforma I Transformacija DruštvaVažno je naglasiti da "Pula - Kreativna Zona U Tranziciji Prema Održivoj Ekonomiji" nije suradnja koja za sve pozvane znači ulazak u izolaciju i trenutni prekid sa svim onime s čime su bilo kao pojedinci bilo kao organizacije do sada imali uspostavljene odnose u svijetu koji ih okružuje - ne, radi se o korak po korak prijelazu na novi ekonomski model kroz postepeno iskorištavanje svih pogodnosti i mogućnosti koje ova alternativa sa sobom donosi.

Kako djelovati?

Bez ikakve dvojbe, djelovanje mora biti usmjereno prema tome da nakon nekog vremena, umjesto da organizatori traže ljude kojima će davati informacije, ljudi počnu tražiti organizatore. Kako to postići?

Buvljak u Rojcu nije loša ideja ali je puno bolja stvar imati stalni poslovni prostor negdje u gradu u sklopu kojeg bi funkcionirala tržnica na kojoj je većinom lokalne proizvode, usluge i ideje osim u konvencionalnom novcu moguće razmjenjivati i u nekonvencionalnim platnim sredstvima odnosno nekonvencionalnim sredstvima za razmjenu. Ovo je ujedno primarni cilj Udruge Crom Alternativna Razmjena koji će se nastojati ostvariti u što kraćem roku.

Udruga Crom Alternativna Razmjena također će poraditi na organizaciji višednevnog internacionalnog sajma robe i usluga na kojem bi sudjelovali isključivo oni što to što imaju za ponuditi, prihvaćaju ponuditi u nekonvencionalnim platnim sredstvima odnosno nekonvencionalnim sredstvima za razmjenu.

Naravno da će se zajednički razgovarati i dogovarati sve stvari koje treba učiniti, te zajedno odlučivati načini kako te inovativne zamisli provesti, uključujući i strateški razvojni plan. Redoviti i neredoviti sastanci bi se na primjer mogli održavati na raznim gradskim i prigradskim lokalitetima, čime bi širok spektar običnih ljudi, organizacija, trgovaca i poduzetnika upoznali s time što radimo i ciljevima kojima težimo.

Djelovanje na širenju alternativnog ekonomskog modela među stvarnim ljudima i poslovima u stvarnom svijetu, moglo bi se, eventualno, obavljati po sljedećoj, naravno, fleksibilnoj metodi:

* Predstavljanje vizije
* Predstavljanje praktične strategije
* Konkretna akcija i koordinacija s publikom
* Uspostavljanje aktivnosti unutar lokalnih zajednica
* Proslave postignutih rezultata održavanjem zabava

To što usred Bog te pito koje po redu financijske krize stvaramo solidni ekonomski sustav koji za razliku od središnjih banaka beneficije umjesto rijetkim elitnim pojedincima pruža kako svim običnim individualcima tako i njihovim zajednicama, komunikacija je koja se uspješno može širiti i putem flajera, plakata, na plesovima, čajankama, festivalima, priredbama, ručkovima, večerama, u diskotekama i kafićima...

Nakon uvodnih poteza pod naslovima "Kooperativna Ekonomija: Gradska Radionica Pula - Banka Vremena" i "Pula - Tranzicijski Grad, Alternativna Valuta I Banka Vremena", danas je i poziv na konkretne korake u stvaranju Održive Kreativne Zone Pula ovim priopćenjem za medije i javnost dat na znanje. Svima su vrata širom otvorena, a naročito su dobrodošle konstruktivne kritike.
Zadnje ažurirano: prije 9 godine, 2 mjeseci od administrator.

Re: Pula No Stop - Održiva Kreativna Zona prije 9 godine, 2 mjeseci #2492

 • Frane V
 • OFFLINE
 • Fresh Boarder
 • Postova: 9
 • Karma: 0
Pitanje autonomije Istre vruća je tema skoro pa dvadesetak godina, čak je i referendum na tu temu bio najavljivan.
Regionalna autonomija Istre ne znači samo dvojezičnost i kulturnu posebnost. U biti, najvažniji faktor kad se spominje autonomija Istre, pravo je raspolaganja vlastitim resursima, a tim se vidom lokalne samouprave kao glavna točka dnevnog reda neminovno nameće decentralizacija novca. Ako se ne varam decentralizacija novca specijalnost je i uža orijentiranost ovih stranica. Nadalje, to nije jedina podudarnost, danas kad sve ide u krivom smjeru ne samo na nacionalnoj razini već i na globalnom nivou, evo još jedne: ta autonomija koja se tumači na način da istarski resursi trebaju biti u rukama Istrijana, put je koji stanovnike poluotoka vodi u samodostatnost i održivost Sve u svemu, "Pula No Stop - Održiva Kreativna Zona" odlična je prilika za ostvarenje onoga što Jakovčić, Kajin i ostala ekipa beskonačnim natezanjem i rastezanjem mogu iskoristiti jedino kao sredstvo daljnjeg političkog opstanka, s naravno unaprijed poznatim rezultatima.

Nije na odmet sjetiti se da prava pripadaju pojedincima, a ne grupama, ona proizlaze iz naše prirode i niti jedna vlada ne može ih pokloniti ili oduzeti. Niti jedna dobrovoljna i mirnotvorna ekonomska ili socijalna organizacija nije zabranjena, pristanak je temelj društvenog i gospodarskog zajedništva. Ne samo što vlada ne može ljudima nametati monetarni monopol, čak ni pod izlikom makroekonomske stabilnosti vlada ne smije sudjelovati u legalnom krivotvorenju novca. Pula je grad u kojem prisilno ropstvo mora biti zabranjeno, i ne samo ropstvo nego i prisilno zajedništvo i prisilna distribucija bogatstva. Također, lokalne vlasti u Puli prve su koje moraju poštivati zakone za koje očekuju od drugih ljudi da ih se pridržavaju, i ne smiju manipulirati ekonomiju i javno mnijenje.

Kad se čovjek malo zamisli nad smislom življenja, Pula je u stvari idealno mjesto za sudar financijskih zakona s filozofijom. Svjetska gospodarska kriza još od 2007 godine ima jednu pozitivnu stranu, a ta je da je crno na bijelo izbilo na vidjelo da je slobodno tržište oduvijek bilo samo obična farsa. To tržište nažalost vlada i manipulira ne samo resursima, već i svakim aspektom zdravlja društvenog i osobnog života. Moralna, građanska i kulturna odgovornost roba su što je spomenuto tržište kupuje i prodaje. U marketiziranom društvu marketiziranih stavova, zajedništvo je na izdisaju.

Bilo s cromom, bilo s nečim sličnim, novac je ključ svega. Sudbina svakog građanina svijeta, a ne samo Pule, vezana je prvenstveno za novac. Kako ćemo mi Puležani promijeniti i sebe i sve ostalo, ako prvo ne promijenimo novac? Rješenje svih društvenih problema, obrazovanje, zdravstvo, kultura, znanost... svrha svega toga može evoluirati u nešto bolje samo pod uslovom da prethodno u nešto sasvim drugačije evoluira novac. I zato viva Pula No Stop!!!

Re: Pula No Stop - Održiva Kreativna Zona prije 9 godine, 2 mjeseci #2493

 • malvazija
 • OFFLINE
 • Fresh Boarder
 • Postova: 1
 • Karma: 0
Nekad je u Puli bilo puno manje crkava, i pridavao im se jako manji značaj. Danas crkveno zvono skoro u svakom pulskom kvartu. Jednu stvar kad je u pitanju religija, vjernici ni u kom slučaju ne smiju smetnuti s uma: bankari, političari i novinari nisu bogovi, oni su ljudi isto kao i mi. Novac nije stvorio bog. Korijen većine društvenih problema, monetarni sustav dizajniran na ovaj način prije mnogo stoljeća, stvorio je čovjek. Novac dakle nije neka svetinja pred kojom treba klecati na koljenima, klanjati joj se i bezrezervno je obožavati. Moliti se bogu da nam pomogne rješiti problem koji imamo s novcem, beskorisno je i uzaludno bacanje vremena. Ako će neko promijeniti novac, to će u svakom slučaju biti čovjek, a ne bog.

Promatrajući cijelo to bespuće pulske učmalosti, kako na ulicama grada tako i na bezbrojnim sajtovima i stranicama što na ovaj ili na onaj način karakterizira "Pula" bilo u samom naslovu, bilo u lijevom ili desnom uglu, pri čemu specifično naglašavam pranje mozga putem Fejsbuka; iskreno govoreći ne bih se nikad ovdje pojavila da me nije trgnuo taj neki drugačiji pozitivni potencijal kojeg sam prepoznala u inicijativi simpatično nazvanoj "Pula No Stop - Održiva Kreativna Zona". Slažem se da ono što se želi postići nije nikakvo pretjerivanje u mogućnostima vlastitih kapaciteta.

Moj kretivni prijedlog broj jedan je da bi "Održiva Zona Pula" trebala krenuti s promicanjem diskusije kako promjenom novčanog sustava možemo napraviti važan doprinos rješavanju većine, ako ne i svih problema što nas doslovce razjedaju i u kolektivnom i u individualnom pogledu. No ne bilo kakve diskusije, predlažem da se na ozbiljnom nivou organizira okrugli stol, i na njega službeno pozovu predstavnici vlasti, banaka, poduzeća, poduzetnici i u najvećem broju naravno predstavnici raznih udruga. Ovakav pristup pruža niz prednosti, a jedna od njih je svakako selekcija. Naime, Puljani bi pred oči dobili popis svih onih koji apriori odbijaju i samu pomisao, a kamoli jače usredotočiti pažnju na uzrok socio-ekonomske rak-rane.

Zatim je tu i YouTube. Koliko vidim, ovaj forum kao komunikacijska platforma dopušta ubacivanje videa. To je jako dobra stvar, budući da se danas s običnim mobitelom mogu raditi čuda. Između svakakvog video materijala koji tu možemo postavljati, mislim da bi jako zanimljivi mogli biti "slučajni" susreti s poznatim pulskih facama i suočavanje s škakljivim pitanjima.

Toliko od mene, pozdrav svima

Re: Pula No Stop - Održiva Kreativna Zona prije 9 godine, 2 mjeseci #2494

 • sale
 • OFFLINE
 • Fresh Boarder
 • Postova: 4
 • Karma: 0
"primitivci iz svih pulskih ulica razjedinite se" treba preokrenuti u "šljakeri iz svih pulskih ulica ujedinite se"
Zadnje ažurirano: prije 9 godine, 2 mjeseci od sale.

Re: Pula No Stop - Održiva Kreativna Zona prije 9 godine, 2 mjeseci #2495

 • diznilend
 • OFFLINE
 • Fresh Boarder
 • Postova: 2
 • Karma: 0
'pula no stop', evo i mene, uključujem se! zašto? zato jer ima smisla! i alternativna valuta također ima smisla! monetarna problematika je poprilično komplicirana i nije ju lako približiti običnom čovjeku. možda je kratko i jasno 'zato jer stvar ima smisla' dobar način kako u puli pristupiti masama građana i firmama. svoj doprinos, zato što ima smisla, upravo sam postao na crom alternativne vijesti, pa koga zanima može baciti pogled na 'Daš Mi Dam Ti - Održiva Alternativa Krizi Na Pulski Način'.

Re: Pula No Stop - Održiva Kreativna Zona prije 9 godine, 2 mjeseci #2496

malvazija wrote:
Moj kretivni prijedlog broj jedan je da bi "Održiva Zona Pula" trebala krenuti s promicanjem diskusije kako promjenom novčanog sustava možemo napraviti važan doprinos rješavanju većine, ako ne i svih problema što nas doslovce razjedaju i u kolektivnom i u individualnom pogledu. No ne bilo kakve diskusije, predlažem da se na ozbiljnom nivou organizira okrugli stol, i na njega službeno pozovu predstavnici vlasti, banaka, poduzeća, poduzetnici i u najvećem broju naravno predstavnici raznih udruga. Ovakav pristup pruža niz prednosti, a jedna od njih je svakako selekcija. Naime, Puljani bi pred oči dobili popis svih onih koji apriori odbijaju i samu pomisao, a kamoli jače usredotočiti pažnju na uzrok socio-ekonomske rak-rane.

Ćiao malvazija, prijedlog ti je super i možeš se slobodno kladiti da će ova udruga postupiti baš tako - thanks

Ne znam tko je vidio, a tko nije, Pulski.hr je objavio članak "Zajedničkim dobrom protiv istarskog mikrofašizma".

U tekstu se spominje medijska cenzura, te napominje da takozvana "Pulska Grupa" u pet godina nije uspjela objaviti intervju za Glas Istre: "Dakle, netko ti pošalje pitanja, ti na pitanja odgovoriš. Odgovori dođu do urednice, i iz svakog odgovora, kao da šišaš bonsai, skineš one vrške koji malo strše. Nakon što su nam poslali intervju na autorizaciju, a koji je doživio uredničku intervenciju, mi smo odbili autorizirati takav intervju".

Prenosim po meni najinteresantniji dio:

"Ovo je mikrofašizam. Sve one priče kako je Istra multi-kulti regija padaju u vodu ako svaki oblik kulture koji se razlikuje od ove dominantne nema šanse da zaživi. Nema prostora za ništa drugo i drugačije. I tu dolazimo do jedne sprege koja je puno opakija od ove medijske, a to je da taj istarski mikrofašizam kontrolira ekonomiju. Svi izvori financiranja i kapitala su u rukama stranke koja je 22 godine na vlasti. Otvoreno se govori da moraš biti član stranke da bi dobio neki posao. Ta kontrola koja seže u onemogućavanje elementarne egzistencije, a mnogi su ljudi otišli iz Istre jer nisu mogli opstati u takvom okruženju, e to pokazuje kako je došlo do te totalitarne sprege. Ti danas nemaš s kim participirati, jer nemaš što participirati s ovakvima na vlasti. Umjesto modela participacije radije bi te zahtjeve usmjerio na autonomiju od tih političkih elita. Utoliko mislim da neko stranačko provjetravanje od gore nema nikakve šanse da promjeni postojeće stanje. Promjene su moguće isključivo odozdo. Tu u prvom redu mislimo na razbijanje te njihove razgranate partijske mreže jačanjem autonomije inicijativa građana i organizacija koje građani, nezavisno o vlasti, razvijaju. Treba razvijati mikro ekonomsku mrežu putem, primjerice, zadruga u kojoj možemo postaviti svoje uvjete i modele. Treba se boriti da se ukloni sav taj partitokratski kadar iz Rojca, MMC Luke, tiskare, vrtića, sporta, škola, mjesnih odbora, javnih ustanova... Onda se stvaraju preduvjeti da se tamo može nezavisno odlučivati što je u našem najboljem interesu. Neophodno je cijelu ovu garnituru promijeniti. Nije bitno zauzeti gradonačelnikovu fotelju, bitno je izmijeniti sistem na koji se moć distribuira. Ono što je najveći problem bilo kojeg oblika vlasti, pa tako i ovog u Puli, je to što oni funkcioniraju po korporativnom modelu. Oni su firma. Ta firma, taj naš grad, je zadužen do grla i bilo tko da sjedi u toj fotelji on odgovara svojim kreditorima tj. bankama. Tek kad dođu izbori sjete se da su odgovorni i građanima; i sve to kako bi osigurali još jedan mandat. Dakle, to je problem demokracije ili kako su to Grci nazvali debtokracije. Demokracija u zaduženom sustavu je nemoguća".
Vrijeme kreiranja stranice: 0.36 sekundi