Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Forum
Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Damir Novotny: Intervju - Novac I Monetarna Suverenost
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: Damir Novotny: Intervju - Novac I Monetarna Suverenost

Damir Novotny: Intervju - Novac I Monetarna Suverenost 10 years, 7 months ago #987

Damir Novotny - Poziv Na Intervju: Uvod

Iako novca nikad u povijesti nije postojalo u toliko ogromnoj količini kao danas, unatoč tome što se novac nikad nije tako lako stvarao kao sad, novac svima kronično nedostaje. Nijemo i nepomično posmatramo kako propadaju države i poduzeća. Iluzija o modernom svijetu upravo implodira sama u sebe kroz vrhunac globalne financijske krize u kojoj se topi i većina naših osobnih sloboda.

Zašto mi ovdje uopće radimo to što radimo s projektom alternativne razmjene? Je li to lako, teško, ili nemoguće razumjeti?
Ispovijest suvremenog čovjeka moderne civilizacije: "Svijet nije nikada bio sigurniji, bogatiji i bolje vođen. Radim za korporaciju kako bih mogao kupovati stvari koje proizvodi korporacija; gotovo ništa ne radim samostalno - sve što radim radim za korporaciju; sve od hrane, novca i zdravlja preko zabave do informacija - napravila je korporacija; ja sam lijepo umotani korporativni proizvod, to je moj svjesni izbor jer ja sam slobodan".


Evo nas tu gdje jesmo. Ili nismo? I jesmo i nismo, jesmo ali nismo, i nismo ali tu smo...
Globalna financijska kriza na početku novog milenijuma je vrhunac dugotrajne obmane nad obmanama i najveća pljačka u povijesti čovječanstva, ili najobičniji prolazni ekonomski ciklus?
Stoji činjenica da je onih koji zastupaju prvu tezu svakim danom sve više i više, a onih koji zastupaju drugo objašnjenje i onih koji ga kao takvog prihvaćaju - svakim danom sve manje i manje.
Zbilja, čemu se nadaju bankari?
Da će ljudi ostati tvrdo spavati do smrti? Ili da ćemo svi počiniti samoubojstvo?
I gdje je država u svemu tome?
Da budem iskren, čisto sumnjam da država uopće postoji.
Ako se država odrekne suvereniteta u korist privatnika, ona prestaje obavljati svoju funkciju i time čini samoubojstvo.
Da li je zaista moguće da to nitko od onih koji nešto kontaju nije opazio? Svi šute ko zaklani? Nadaju se da nitko to neće primjeti?
Bilo bi dovoljno pronaći samo jednog hrabrog kriminologa, i čovjeku ne bi preostalo ništa drugo nego potvrditi da je trenutno jedina poštena aktivnost banaka iznajmljivanje sefova, ako i to...

Zavirimo li u prirodu, malo bolje u sebe same, uvidjet ćemo da krvna zrnca hemoglobina ne naplaćuju novac i kamate za životno neophodni kisik kojeg svakodnevno prevoze do drugih stanica u našim organizmima.
Davno je davno bilo to kad je Aristotel spoznao da je novac sterilan. Prirodni način razmnožavanja, na primjer onaj na koji jedna žena rodi petero djece, nije primjenjiv na novac, više novca se iz novca ne može roditi baš iz razloga što je novac neplodan.
Aristotel nam je tako svima još u "prahistoriji" dao do znanja da novac ne postoji po prirodi već po zakonu.
Termin "bankarsko lihvarstvo", izraz je koji se koristi za praksu kojom je suprotno prirodnim zakonima, omogućeno rađanje novca iz novca, odnosno bogaćenje novcem kroz sam novac - a ne kroz ono što bi prirodno iza novca trebalo stajati.

Slično nekadašnjem Rimskom carstvu, i naš je današnji zajednički globalni monetarni sustav potpuno neodrživ.
U našem modernom svijetu nema toga što može postojati, a da nije rezultat rada stroja čiji je jedini proizvod dug.
Opstanak nam je u potpunosti ovisan o beskrajnom tiskanju beskonačnih iznosa novca-duga i zajmova, neizostavno neophodnoj potrebi beskrajnog porasta potrošnje i posljedično proizvodnje. Što je totalni dug veći, to je i ritam sulude igre sve brži i brži, a katastrofa sve bliža i bliža.
Očito je da ovakav sustav nije ni najmanje održiv.


Jednom je tako neki seljak odlučio prodati par konja. Nagodio se s drugim seljakom, ovaj mu je za jednog konja platio s dvije ovce i dva psa. Za ovu ponudu se zainteresirao i lokalni trgovac, seljaku je konja isplatio s 20 metara tkanine, 4 džempera, dva kompleta tanjura, 3 kompleta čaša i jednom knjigom. I vlasnik prodavaonice nakita je htio kupiti jednog konja, cijena kupoprodaje poštena, 50 grama čistog srebra. Za konje je čuo i kralj. On je seljaku konja platio blještavim dukatom za kojeg se zakleo da sadrži 30 grama zlata. 1 konj tako u različitim slučajevima različito i košta, cijena može biti dve ovce i dva psa; ili 20 metara tkanine, 4 džempera, dva kompleta tanjura, 3 kompleta čaša i jedna knjiga; ili 50 grama čistog srebra ili 1 zlatni dukat.

U cijeloj priči sve super štima ako je kraljeva garancija da kovanica u sebi sadrži 30 grama zlata zaista istinita. Za razliku od tog u javnosti opće prihvaćenog shvaćanja novca, malo je onih kojima je poznato da je kralj dužan proglasiti samo legalnu to jest nominalnu, a ne i intrinzičnu vrijednost dukata. Ovakvom praksom, kralj na primjer može od samo 5 grama zlata miješajući ga sa običnim željezom proizvesti dva dukata, te falsifikate i dalje unatoč prevari nastaviti nazivati "zlatni dukati". Na ovaj način, kralj umjesto s 30 grama zlata potrebnih za jednog konja, sa samo 5 grama tog plemenitog metala preavrom može kupiti dva konja. Poznato je da gospodari uvijek iskoriste priliku koja im ide u korist, pa zašto onda kralj ne bi razrijedio zlato običnim željezom koliko god je to moguće, pa umjesto jednog, od 30 grama zlata napravio 20 "zlatnih dukata" iste nominalne vrijednosti? Nominalna vrijednost je ionako samo legalna to jest zakonska vrijednost, stoga kad je zakon kralj, tu nema nikakvih problema - krivotvorenje novca jednim paragrafom postaje institucionalizirano i ozakonjeno.

Moderni seljak suvremene civilizacije, sebičan i egocentrični čovjek izgubljen u lavirintu neznanja i ignorancije, mogao bi reći da ga sve dok pozlaćenim željezom može kupiti drugu robu čija vrijednost odgovara vrijednosti njegovog konja; baš boli briga za kraljevu ovlast koja mu omogućuje nesmetano falsificiranje novca.
No ovakvim pristupom mentalno bolesnoj situaciji, seljak kralju pruža priliku da ovaj stekne neograničenu kupovnu moć, a time i onu političku i sve ono ostalo što slijedi iza toga, a što novac može kupiti.

Što ako se kralju prohtije da s umjesto 30 grama zlata odnosno jednim zlatnim dukatom za jednog konja, kupi svih 30 seljakovih konja i plati to s 30 pozlaćenih dukata koji svi zajedno ukupno sadrže samo 5 grama zlata?

A što ako kralju padne na pamet pozlaćenim gotovo bezvrijednim željezom kupiti vojsku i platiti je da bi se na silu domogao cjelokupne imovine svih seljaka u državi; te onima koji tome pruže otpor - zapaliti imanja?
I što ako kralj pozlaćenim, a gotovo bezvrijednim željeznim dukatima plati krvnike koji će svim građanima što su se na ulicama i trgovima protiv toga odlučili pobuniti, odsjeći glave?

Još uvijek je emisiona dobit, najveća i najjača moć na planeti kojoj svi robujemo, dosadna i nezanimljiva tema?


Na površinu je isplivalo da je suverenost država u stvari jedna obična farsa. Temelj svake suverenosti, monetarna suverenost, kako na nacionalnim nivoima, tako i na onom globalnom, u privatnim je rukama.

Javni dug, u prijevodu prevara, iznos je zbog kojeg su sve zemlje svijeta u bankrotu...

Kralj je ostao potpuno gol, no oni upućeniji znaju da u stvarnosti kralj gaće nikada nije ni imao.
9 trilijuna dolara je posljednji u nizu mađioničarskih trikova Federalnih Rezervi...

U čemu je kvaka? Kvaka je u tome što su Federalne Rezerve imale taj novac koje su posudile svim drugim bankama i korporacijama isto onoliko koliko je i moj otac u tom trenutku bio vlasnik najvećeg rudnika zlata na planeti i posjedovao tog plemenitog metala!

Ovih dana je Europska Središnja Banka dala u javnost da je odlučila slijediti monetarnu politiku Federalnih Rezervi i stvaranjem novih astronomskih količina novog novca iz ničeg pokušati stabilizirati nervozna tržišta. Europskim državama planirane nove ionako već svemirskih veličina - emisije dužničkih obveznica nisu dovoljne, pa upravo postaje sve popularniji prijedlog da se pod hitno, već ovog mjeseca, počnu izdavati novi suvereni "E-Bondovi" u visini od 40% BDP-a Europske Unije...

"Evo male šalice istine o kapitalizmu i slobodnom tržištu koju valja ispiti na eks: tiskanje novca i manipulacija tržišta se događa svaki dan; banke su bile u stečaju, vlade su bile u stečaju; banke su u bankrotu, i vlade su u bankrotu! Nova izvješća pokazuju da je Europska Središnja Banka u zadnjih nekoliko godina posudila novac od Federalnih Rezervi točno dvije stotine sedamdeset i jedan put, sve skupa 8 trilijuna dolara. Pitanje: Što je opskrba novcem? Odgovor: Opskrba novca je ukupan iznos financijskih instrumenata dostupnih unutar neke određene ekonomije u nekom određenom vremenu. Pitanje: Kako nastaje novac? Odgovor: Marriner Eccles - Guverner Federalnih Rezervi, potvrdio je 1941 godine u raspravi pred državnim 'Odborom za bankarstvo i valutu' da novac jednostavno nastaje iz ničeg i to u obliku duga, pravom središnje banke da izdaje kreditni novac; te dodao da u sustavu ne bi bilo nikakvog novca da ne postoji dug".

BDP - društveni bruto proizvod, što više proizvoditi i što više trošiti...
Bez ikakve dvojbe, u svijetu u kojem živimo postoje dvije vrste pravila kojih se treba pridržavati, jedna su ona za bankare, a druga su zakoni koji važe za sve ostale.
Bankari su oni pojedinci kojima je zakonom dozvoljeno falsificirati novac, a svi ostali su masa kojoj to isto zakon zabranjuje.
Bez ikakve sumnje, sustav u kojem živimo u kojem oni koji ionako ne rade ništa i koji to isto moraju raditi sve manje i manje; osmislili su i sproveli u djelo bankari u vlastitu korist, a na štetu svih ostalih koji sve više i više moraju stvarno raditi i svega se odricati.
Nikakav novac ne može ni dospjeti u postojanje, ako prvo nije postao smrtonosni kamatonosni dug prema bankarskom kartelu!

Danas je jedina svrha čovjekovog postojanja i življenja ta da kroz ispuštanje duše u tvornicama i redovima ispred potrošačkih rajeva, troši svoj životni vijek na proizvodnju i konzumiranje uglavnom škarta koji najčešće nikome uopće nije ni potreban; čineći time nekolicinu pojedinaca globalne elite još bogatijima iako je sav novac na svijetu ionako u njihovom vlasništvu.


Damir Novotny - Poziv Na Intervju: Pitanja

James Galbraith, pisana izjava Odboru Za Pravosuđe U Senatu 4 svibnja 2010: "Pišem vam iz osramoćene profesije. Proučavanju financijskih prevara se pridaje mala pozornost. Praktički ne postoje istraživački instituti, suradnja između ekonomista i kriminologa je rijetka, u vodećim odjelima ima malo stručnjaka i vrlo malo studenata. Ekonomisti su preolako prihvatili ulogu prevare u svakoj krizi koju su istraživali. To i dalje nastavljaju činiti".

Nobelova Obitelj Se Distancira Od Nobelove Nagrade Za Ekonomiju

Pravi neprijatelj je globalni kapitalizam... govorio je američki poeta, glazbenik, satiričar i politički mislilac Ezra Pound. "Svi su ljudi posvuda bili njegove žrtve. On danonoćno krca svoje džepove, i svaki dan od zore do mraka radi na pražnjenju naših džepova. Kapital je živi pijesak pod nacijama koji jednog po jednog uništava sve narode, uništava sve zakone i sve vlade. Lihvarski sustav je uzrok ratovanja kroz povijest. Dok ne znaš tko je posudio što i kome, ništa ne znaš o politici, ne znaš ništa o povijesti, ne znaš ništa o međunarodnim odnosima i sukobima".

6 ožujka 2009, Giulio Tremonti, Talijanski Ministar Gospodarstva I Financija: "U devedesetima se pojavljuje drugačija valuta od one dobre. Države često odustaju od monetarne suverenosti, dopuštaju da se uz dobar novac, onaj suveren, rodi privatna komercijalna valuta bazirana na ničem".

Prosinac 2005 - Talijanska Središnja Banka je u zadnji čas izbjegla zapljenu stola Guvernera Fazia koju je trebao sutra ujutro u 10.00 izvršiti sudski ovršitelj po presudi suca u gradu Lecce 15 rujna 2005, kojom Talijanska Središnja Banka, dio Europske Središnje Banke, mora nadoknaditi štetu članu Adusbef-a, zbog protuzakonitog prisvajanja prava na emisionu dobit, procijenjenu u tehničkom izvješću na 5 milijardi eura, ili 87 eura po svakom talijanskom građaninu.

Rujan 2005, Arrigo Molinari, bivši Upravnik Policije u Genovi, autor sudskih priziva protiv Talijanske Središnje Banke i Europske Središnje Banke zbog prevare "seigniorage", pronađen je mrtav, izboden nožem.

06 travnja 2009, danska televizija 'TV 2': "Međunarodni tim znanstvenika iz Danske, Australije i Sjedinjenih Američkih Država-a je objavio rezultate istraživanja koje je trajalo dvije godine, u kojem se dokazuje da je u ostacima Tornjeva Blizanaca u New Yorku-u koji su srušeni 11 rujna 2001 pronađena velika količina nano-termita, vojnog eksploziva. Prisutnost ovog eksploziva potvrđuje hipotezu kontroliranog rušenja tih objekata".

Piero Fassino intervenira na sjednici Zastupničkog Doma 20 svibnja 2004: "Da ne spominjemo oružja za masovno uništenje koja nikada nisu pronađena, čime je na vidjelo izbila laž na kojoj je ovaj rat utemeljen. Posljeratno iračko razdoblje je bilo još gore, što dokazuje veliki broj ubijenih vojnika i civila u Iraku. Mučenja iračkih zatvorenika od strane američkih vojnika koje smo vidjeli u posljednjih nekoliko dana kroz sramotne i jezive slike su poništila svaku moralnu i političku legitimnost tog rata".

28 studenog 2009, Daily Telegraph - Klimatske Promjene: Najgori Znanstveni Skandal Naše Generacije.
"Što se to skriva iza tajne koju znanstvenici toliko uporno pokušavaju očuvati? Šokantno otkriće stiže curenjem dokumenata, iz njih se vidi namjera znanstvenika za manipulacijom podataka putem njihovih kompliciranih računalnih programa, konstantna usmjerenost u jednom jedinom željenom pravcu - snižavanju temperatura davnih razdoblja i podizanju temperatura onih nedavnih, kako bi se pružio dojam ubrzanog zagrijavanja. Treće šokantno otkriće koje proizlazi iz ovih dokumenata je okrutan način na koji su ti akademici ušutkivali svakog stručnjaka koji je izrazio sumnju u vjerodostojnost njihovih rezultata dobivenih kroz veoma diskutabilne metode, ne samo odbijajenjem objavljivanja osnovnih podataka nego i diskreditacijom i blokiranjem bilo kojeg znanstvenog časopisa koji se usudio objaviti radove njihovih kritičara".

07 lipnja 2010, Vijesti Iz Svijeta - Svinjska Gripa, Izmišljena Pandemija.
"Od sveukupnih količina koje su kupile razne zemlje, samo 20% cjepiva je iskorišteno. Ostatak, iako je plaćen, leži netaknut u mnogim skladištima, u JP Morgan-u su procijenili vrijednost poslovnih ugovora vezanih uz svinjsku gripu na 20 milijardi eura. Svinjska gripa - globalna prevara. Zapanjujuće novo izvješće otkriva da su vrhunski znanstvenici koji su uvjerili Svjetsku Zdravstvenu Organizaciju (WHO) da proglasi globalnu pandemiju H1N1 bili u bliskim financijskim vezama s farmaceutskim kompanijama koje su profitirale od prodaje tih cjepiva.

22 siječnja 2008, Damir Novotny: "Odgovor na hrvatske ekonomske probleme je povećanje proizvodnje i istodobno smanjenje potrošnje od strane države".


Stiglo je vrijeme da se počne razmišljati o nekim radikalnim reformama monetarnog sustava jer Ljudi Svijeta imaju pravo vratiti monetarnu suverenost u svoje ruke.
Između ostalog, ova mjera bi sama po sebi oživjela umrtvljenu ekonomiju.
Da li je zaista moguće da to nitko od onih koji nešto kontaju nije opazio?

Damir Novotny je studirao ekonomiju i poslovnu ekonomiju na fakultetu u Zagrebu.
Damir Novotny je započeo svoju profesionalnu karijeru u jednoj od najvećih domaćih poslovnih banaka, radeći u Zagrebu i Londonu.
Također, Damir Novotny je stekao radno iskustvo na najvišim pozicijama u građevinarstvu i velikim trgovačkim društvima u Hrvatskoj i Njemačkoj.
Oprobao se i u važnim hrvatskim nacionalnim i regionalnim korporacijama radeći na strateškim pitanjima i poslovnim transformacijama.
Damir Novotny je bivši Član Savjeta Hrvatske Narodne Banke i bivši Član Savjeta Mirovinskog Fonda Hagena.

Danas je Damir Novotny ugledni hrvatski ekonomski stručnjak i ekonomski analitičar, autor i koautor brojnih akademskih članaka iz područja ekonomije te poslovnih i informacijskih znanosti koji između ostalog održava ekonomska predavanja u poslovnim školama.
Njegovo se ime nalazi i na poziciji "Managing Partner" web sajta kompanije "T&MC Group".


Dobar dan Damir Novotny, pozdravljam te ispred ekipe Crom Alternativnih Vijesti.
Velika nam je želja u ovim kriznim trenucima na našim stranicama objaviti intervju s tobom, poznatim i uglednim ekonomistom bogatog iskustva.

Pitanja su tu, pa ako nađeš za shodno na njih odgovoriti, naravno, u sklopu sa slobodnim vremenom kojeg ne treba više od cirka pola sata... Iskreno se nadam tvom odazivu i unaprijed zahvaljujem.


[1] Novac je dug zvan "kredit ili kreditni novac". Definicija kredita je vjera - povjerenje u nešto. Novac je dakle ništa više od vjere u nešto, potpuno identično religiji. Kovanice i novčanice su stvarni predmeti koji predstavljaju vjeru. Kovanice i novčanice nisu ta vjera, one su samo prikazi te vjere. To je zbog toga jer je vjera mašta, ideja, koncept, vjerovanje. Kovanice i novčanice nisu ništa više nego žetoni monetarnog sustava vjere da bi ta vjerovanja ili vjere mogli uspješno proći u stvarnom, realnom svijetu. Budući da novac nije ništa drugo nego vjera, teško je moguće da netko može tvrditi da je bio lišen, ili uskraćen za novac. To je isto kao da netko tvrdi da je bio lišen religijskih uvjerenja, baš potpuno isto.

Djelomična rezerva omogućuje posuditi nekom 5000 ili više, iako imaš samo 100 ili i manje od kojih niti jedan jedini nije tvoj.
Na stranici broj 103 prvog kvartalnog biltena za 2008 godinu, Engleska Središnja Banka otvoreno priznaje: "Banke proširuju kreditnu ponudu jednostavno stvaranjem novca iz ničeg".

Da li je ekonomija vezana uz navedeni kredit slična krađi, krivotvorenju ili prevari na štetu navodnog dužnika? DA ili NE.

[2] Da li je banka pružajući kredit djelovala u najboljem interesu klijenta? DA ili NE.

[3] Postoji li ikakav dokaz da navedena navodna dužnička obveza navodnog dužnika štiti kreditora od budućih gubitaka?

[4] Postoji li ikakav dokaz da novac iza sebe ima bilo kakvu materijalnu podlogu?

[5] Ako novac nema nikakvu podlogu i ako se stvara iz ničeg, zašto onda države ne stvaraju i novac za plaćanje poreza nego ga oduzimaju od populacije; zašto ga se za 1% čovječanstva stvara previše, a za 99% čovječanstva premalo?

[6] Kroz izdavanje dužničke obveznice se od društvene zajednice oduzima na njenu štetu, kroz novčanicu se društvenoj zajednici daje na njenu korist. Ako države, a iza država stoje njihovi građani, mogu izdavati dužničke obveznice, zašto onda ne mogu izdavati i vlastiti novac? Ono što čini dužničku obveznicu dobrim izborom, čini i novčanicu isto tako dobrim izborom, razlika je jedino između onih koji od njihovog izdavanja imaju korist.

[7] Da li države svijeta imaju razrađene strategije za vraćanje nacionalnih javnih dugova i prelazak iz negativnog u pozitivno financijsko stanje?

[8] Što će nam država kojoj robujemo umjesto da ona nama služi?

[8] Što će nam novac kojemu robujemo umjesto da od njega imamo koristi?

[10] Ako smo Mi Ljudi ti koji proizvode sve ono što je na Zemlji i potrebno i nepotrebno; ako smo Mi Ljudi vlasnici svega onog što proizvedemo, zašto onda Mi Ljudi u obliku bezvrijednih listića papira stvorenih iz ničeg posuđujemo naš vlastiti novac od privatnih banaka?

[11] Ako u trenutku izdavanja novca točno ne znamo tko je njegov vlasnik, kako onda poslije možemo znati tko je kome kreditor, a tko je kome dužnik?

[12] Da li je moguće vratiti dugove ako se u opticaj izdaje samo glavnica, a ne i novac potreban za isplatu kamata?

[13] Koje bi bile posljedice utopije da sve države izbrišu nacionalne javne dugove i napuste monetarni sustav baziran na izdavanju novca kao duga s kamatama od strane središnjih banaka - privatnih institucija?

[14] Da li središnja banka bila ona "neovisna" ili u privatnom vlasništvu predstavlja sukob interesa između javnih i privatnih interesa?

[15] Da li su Federalne Rezerve, Europska Središnja Banka i na primjer Talijanska Središnja Banka institucije u privatnom vlasništvu ili ne?

[16] Tvoja definicija organizacije Bilderberg?

Duric Aljosa
Predsjednik Udruge Crom Alternativna Razmjena
Last Edit: 10 years, 7 months ago by administrator.
The topic has been locked.

Re:Damir Novotny: Intervju - Novac I Monetarna Suverenost 10 years, 7 months ago #1044

Udruga "ZAMISLI”, najnovija je na listi onih koji od nas ne žele povremeno primiti po neki e-mail s linkom na zanimljive informacije objavljene na našim stranicama.

Baš čudno, budući da Udruga "ZAMISLI” iz Zagreba radi na promicanju kvalitetnog obrazovanja mladih, informiranja mladih i podizanju kvalitete života mladih.
The topic has been locked.
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.26 seconds