Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Forum
Welcome, Guest
Username Password: Remember me
 • Page:
 • 1

TOPIC: KAŠTIJUN, što je to!

KAŠTIJUN, što je to! 10 years, 2 months ago #1527

 • teknik
 • OFFLINE
 • Platinum Boarder
 • Posts: 535
 • Karma: 0


Bez namjere da se etimološki upuštam u korijene ovog pojma (pokušao sam, ali bezuspješno), ne znam ni koliko je poznat široj javnosti izvan Istre, no kod nas "domaćih" on u naravi znači SMETLIŠTE na lokaciji između Pule i Medulina, ili, da budem malo finiji - ODLAGALIŠTE OTPADA.
Čega sve tu nema?
Atributi/apozicije uz taj pojam kazuju da tu "nema šta nema", meni osobno nije se dalo kopati, ponajviše s razloga što sam se bojao da ću tamo ostati u nemogućnosti da se izvučem ispod tereta kojeg se oslobađaju jata galebova pražnjenjem vlastitih crijeva.
Tako sam došao do čudne mi spoznaje, kako se na tom mjestu zatvara jedna biološka kružnica uzimanjem otpadnog materijala s Kaštijuna i njegovim vraćanjem u probavljenoj formi na isto mjesto.
Gdje je onda problem?

Sjetih se da osim otpada biološkog porijekla tu ima svega i svačega, osim naravno fotografija onih koji su taj silni materijal odbacili kao nepotreban.
Ima tu plastike, stakla, metala, drveta, pa svih tih materijala kombiniranih u odbačenim nepotrebnim proizvodima te inim materijala, kojih se ne mogu sjetiti, pa sam ih valjda zbog toga generalno pokušao obuhvatiti s onim "ini".
Svi mi koji živimo u nekim civiliziranim prostorima (notorna je činjenica da ne mali broj ima i onih drugih ne vlastitom krivnjom) imamo u tim prostorima svoje male "kaštijune" koji nam uopće ne smetaju, dapače! I svi se (nadam se da barem) trudimo te svoje male kaštijune s razlogom svakodnevno izmještati iz životnog prostora do onih uz cestu koje nazivamo kontejnerima.
Često se i ljutimo na one koji brinu o kontejnerima, naročito ako su puni, pa i kada nisu puni ako se neugodan vonj iz njih širi u okolni prostor.
Do kuda može dovesti nebriga o otpadu općenito, najbolji su ilustratori situacije u Napulju i štrajkovi radnika tvrtki koje se tim poslovima bave (Pariz, ako se dobro sjećam).
Negativne refleksije su višeslojne, od etičkih, estetskih, ekoloških, prometnih pa sve do zdravstvenih čije su manifestacije najsloženije i najtragičnije.

Da se vratim na Kaštijun!
Baš me briga gdje odvoze kontejnere sa otpadom! I kuda?
To može biti čak i upitnije nego ono prvo, barem za daleko najveću većinu građana čija briga o tim problemima ne ide dalje od kontejnera pred kućom ili zgradom gdje živi.
Svi s područja Istre slažemo se: jedno jedino odlagalište otpada! Ali? Da bude dalje od moje kuće!
Zašto bih ja iz Pule i prigradskih naselja "konzumirao" različite imisije neugodne za osjetila a potom i za organizam kao sustav, ako će one u sinergiji s istim takvim imisijama iz gradova, sela i naselja čitave Istre višestruko ojačati njihov intenzitet.
Bez volje i želje da čujem strateški cilj, struku i ostale relevantne čimbenike uz predočene studije kompetentnih kuća s dokazanim kredibilitetom, teško da se mogu opredijeliti.
Ne vidim razloga da se u našem dnevnom listu u navedenom smislu uz historijat Kaštijuna ne objave svi pravno, prostorno-planski, ekološki i ostali opravdani razlozi za njegovu uspostavu kao trajnog odlagališta smeća iz Istarske regije kao cjeline, da bih uz njihovo objektivno vaganje i uz preuzetu odgovornost relevantnih političkih struktura mogao pred samim sobom reći: "Kloni se egoizma kao biblijske more, pogotovo ako je garniran krivim predrasudama, poštuj struku i podrži njene prijedloge"!

Danas i nepismeni i polupismeni, pa i oni s tretmanom akademskih građana, dopuštaju sebi pravo da sude baš o svemu, čak i o sudskim odlukama dok još nisu postale pravomoćne.
Svašta? Kažu demokracija!

Problem s Kaštijunom asocira na probleme s elektranama na ugalj na prostorima koji inkliniraju turizmu, slično se dešavalo i s onima koje nazivamo atomskima, no na sva ta zbivanja vrlo brzo prašina je pala, posebno nakon što je snabdijevanje električnom energijom puno stabilnije nego li je bilo.
I sada se diže prašina a da se nijednim argumentom objektivno ne mogu sporiti namjere i objavljeni projekti gradnje Kaštijuna, što ne znači da su i dostatni za objektivan sud o o pravoj procjeni razine probitka koje bi ta izgradnja dosegla.

Nije mi poznata razina investicija koje su Holanđani ulagali braneći od razine Atlantika polovinu površine svoje zemlje.
Oni i danas ulažu, mada sveukupna globalizacija obećava kataklizmu, tim više što obala Zapadne Europe u tom dijelu, istina sporo, ali sustavno tone. No oni hoće i žele sebi dobro, sustavno gradeći i dograđujući objekte bez obzira koliko koštaju, korigirajući eventualne propuste bez jala i paničarenja, svjesni da nema te cijene koja bi ih onemogućila ili samo usporila u njihovim htijenjima.

Strana koja se protivi gradnji Kaštijuna ne nudi baš nijedan konkretan argument protiv, niti pak prijedlog i dokaze o tome kako drugačije riješiti odlaganje smeća u Regiji kao cjelini, pri čemu se ide od tek verbalnog negiranja projekta pa do izgradnje Kaštijuna s kvalifikacijom zločina.

Nakon tako dijametralno oprečnih stavova političke strukture predlažu donošenje odluke u tom pravcu referendumom.
Druga strana odmah uzvraća odgovorom kako će glasiti referendumsko pitanje kao: da li ste za gradnju Kaštijuna, pri čemu bi se referendum raspisao samo za građane Pule i Medulina, ili pak: da li ste za gradnju odlagališta otpada Istre na jednoj od ponuđenih nekoliko lokacija itd.

S tim u vezi pitam se šta ako referendum ne uspije? "Prošla baba s kolačima!"
Ako se referendumu ne odazove 50%+1 građana, referendum pada, ili ako ih se toliko odazove i rezultat bude 50%+1 onih koji su glasali protiv izgradnje Kaštijuna.
Opet faktički pada jer konačnu bi odluku donijelo 25%+1 građana mada bi to pravno bilo uredu, bio on raspisan za područje cijele Istre bilo Pule i Medulina ili samo Pule.
U takvim uvjetima referendumska demokracija prijeti da se pretoči u anarhiju, jer ih nekontrolirane dijeli tek tanka nit poput niti što dijeli genijalca od luđaka.

Osobno mislim da treba podržati struku uz detaljno izloženu dokumentaciju javnosti na uvid u smislu ranije izloženog stava, a da apriorno ta ista struka zajedno s političkim strukturama preuzme odgovornost za sve štetne posljedice koje bi takve odluke nadležnih tijela u njihovoj realizaciji mogle prouzročiti.

Re:KAŠTIJUN, što je to! 10 years, 2 months ago #1528

 • teknik
 • OFFLINE
 • Platinum Boarder
 • Posts: 535
 • Karma: 0
Glazbeni Video sa Kaštijuna : Atomsko Sklonište

Djevojka br.8

Smanji gas

Ne cvikaj generacijo

Extrauterina

Na kraju stoljeća - Saznao sam dijagnozu

Dok se tvoje tijelo vidi


Last Edit: 10 years, 2 months ago by teknik.
 • Page:
 • 1
Time to create page: 0.16 seconds