Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Alternative News Notizie Stranac Koji Živi Među Nama

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
rainbow
Valutazione attuale: / 1
ScarsoOttimo 

Nekoliko godina nakon mog rođenja, tata je sreo stranca koji je stigao u naš mali grad. Od samog početka, mog oca je novi pridošlica toliko oduševljavao da ga je ubrzo pozvao da dođe živjeti s našom obitelji. Stranac je poziv bez imalo dvoumljenja prihvatio, i od tada je stalno prisutan u našoj životnoj sredini.

Ja sam iz dječaćića izrastao u mladića, ali nikad nisam postavio pitanje o njegovom mjestu u našem obiteljskom krugu. U mojoj mladenačkoj glavi, on je uvijek zauzimao posebnu poziciju. Roditelji su u mom odgoju i obrazovanju igrali ulogu dopunskih instruktora. Mama me učila razlici između dobrog i zla, a tata poslušnosti. Stranac je međutim bio pripovjedatelj svih priča. Satima bi nas držao začarane misterijama, avanturama i komedijama.

 

Ako sam želio nešto saznati o politici, znanosti ili povijesti; on je uvijek imao spremne odgovore o prošlosti, odlično je razumijevao sadašnjost, i čak se činilo da je u stanju predvidjeti budućnost! On je odveo moju obitelj na prvu prvoligašku nogometnu utakmicu. On me nasmijavao i tjerao u plač. Stranac nikad nije zatvarao usta, no tatu to ni najmanje nije smetalo.

Ponekad, dok smo se mi ostali na kauču u dnevnom boravku naprezali kako bi upili svaku njegovu riječ, mama bi se tiho iskrala u kuhinju okrijepiti s par minuta mira i tišine.

Otac je upravljao našim domaćinstvom uz određena moralna uvjerenja, ali stranac se nikada nije osjećao dužan obazirati se na njih. Na primjer, bogohuljenje u našoj kući nije bilo dozvoljeno ni nama, ni prijateljima, ni posjetiteljima. Kako je vrijeme sve više prolazilo, tako je i naš stalni gost postajao sve odvažniji. Sve smo češće mogli čuti psovke koje su meni spaljivale uši, i zbog kojih se tata nervozno meškoljio a mama crvenila. Otac nije dozvoljavao alkohol, ali nas je stranac ohrabrio i potaknuo na njegovu redovitu upotrebu.

On je cigarete učinio atraktivnim, cigare muškima a lulu različitošću od drugih. Uživao je potpunu slobodu govora, i bez dlake na jeziku se posvećivao najomiljenijoj temi: Seksu. Njegovi komentari su često bili općenito neugodni, neukusni, i sugestivni.

Sada znam da je moja mladenačka percepija koncepta međuljudskih odnosa bila pod snažnim strančevim utjecajem. Kako je vrijeme malo po malo prolazilo, tako se i stranac sve više i više suprotstavljao vrijednostima koje su gajili moji roditelji. No uprkos tome, nikad nije zaprijetio odlaskom, niti su ga mama i tata ikad zamolili da napusti naš dom.

Prošlo je više od pedeset godina otkako se taj neznanac uselio u našu kuću i postao dio porodice. Umiješao se u našu malu obiteljsku zajednicu između tate, mame, mene i dvije sestre; danas ni izbliza nije više tako fascinantan kao nekad. Ipak, da posjetite aktualnu životnu svakodnevnicu mojih roditelja, još uvijek bi ga našli udobno razvaljenog u svom kutu kako čeka nekog tko će slušati njegove priče i gledati kako crta slike. 

Njegovo ime?

Mi ga oslovljavamo s "Televizija". Prije nekoliko godina je uplovio u bračne vode, njegovu suprugu zovemo "Kompjuter". Njihovo prvo dijete je "Mobitel". Drugom djetetu su dali ime "iPod".