Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Alternative News Notizie Pametne Solarne Ceste

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
strina

Sadašnja budućnost, bio bi savršen opis za sve brojniji niz ideja kojima se nastoji prekinuti ovisnost o nafti. Kako se preorijenirati na čiste izvore energije i živjeti u skladu s prirodom? Solarni kolektori + cesta = solarna cesta.

 

Projekt po nazivu The Solar Roadway, ili električna prometnica, izum je koji bi od autocesta mogao učiniti važne izvore energije. Kroz pretvaranje prometnica u solarne staze ugradnjom sunčanih kolektora, smanjila bi se ovisnost o sve manjim zalihama fosilnih goriva. Naime, ovom novom tehnologijom, kroz upotrebu obnovljivih izvora energije, ceste budućnosti ne bi strujom napajale samo sebe, čistu energiju bi proizvodile i za okolicu, što bi za sela, naselja i gradove bio veliki plus!  

 

Iako se zbog svjetske ekonomske krize i ogromnih financijskih poteškoća za održavanje već postojećih prometnica, trenutno u Americi asfalt ponovno pretvara u bijele drumove, cesta kao generator struje, vizija je koju podržava i Ministarstvo Prometa Sjedinjenih Američkih Država. S ovog aspekta, kad su u pitanju novčane krize, a poznata je činjenica da ostvarenje svih ideja prvenstveno ovisi o novcu, ni novootvorena Crom Tržnica u alternativnoj valuti nije ideja koju treba olako zanemariti, radi se o našoj, zajedničkoj budućnosti.

Svi u bliskoj budućnosti očekuju veliki porast proizvodnje električnih auta, pa ideju koju razvijaju u kompaniji Solar Roadways, da se baterije automobila pune iz električne ceste, dočekujemo širom raširenih ruku.

 

 

 

U tehničkom pogledu, solarna cesta bi bila konstrukcija od tri sloja.

1) Površinski sloj je čvrsto, izdržljivo i prozirno staklo koje propušta sunčeve zrake do solarnih kolektora. Ovaj gazni sloj je otporan na sunce, kišu i snijeg, trakcija nije lošija od one koju pruža asfalt. Štiti osjetljivu elektronsku tehnologiju, i u isto vrijeme služi kao put po kojem prolaze i najteža prometna vozila.

2) Elektronički sloj sačinjavaju solarne ćelije i veliki broj LED lampica koje cestu u klasičnom smislu pretvaraju u pametnu prometnicu, u suštini, u jedan veliki ekran. Ovaj sloj igra ulogu pohrane električne energije.

3) Podlogom se kao osnovnim slojem provodi električna energija, a služi i kao mreža za prijenos signala i podataka uključujući i droge suvremenog čovjeka poput televizije, telefonije, interneta i sličnih stvari.

Auto-regulacija prometa i samoodržavanje prometnice nisu nečija bujna mašta, 28 stranica iz nekog SF romana, ili scena iz uzbudljivog naučno-fantastičnog filma.
Mogućnost zagrijavanja cestovne površine će otkloniti probleme koje inače za nesmetano odvijanje prometa danas stvaraju snijeg i led, a samočistećim staklom i problem prljavštine postaje zaborav.
Kao na nekom velikom ekranu, na cesti će se pred vozačima pojavljivati korisne informacije i eventulani znakovi upozorenja na opasnost.
Mikroprocesori i senzori svih vrsta... sva bi ova čuda tehnologije prometnu signalizaciju mogli dovesti gotovo do savršenstva, iako nije nemoguće da se time nekad udobna vožnja koja je već danas skoro odvratna zbog muka koje države muče s proračunima i javnim dugovima, odnosno policijskih kontrola i svih ostalih zamki, pretvori u pravi pakao.
Nije teško zamisliti niti koliki bi zalogaj predstavljala cesta-display za oglašivače reklamnih poruka...

Po procjenama stručnjaka iz tvrtke Solar Roadway, kad bi se na svim prometnicama u SAD-u počela koristiti ova nova solarna tehnologija, godišnja količina proizvedene električne energije sunčanim kolektorima od preko 13,000 milijardi kilovat-sati, ne samo da bi zadovoljila domaće potrebe, ona bi bila dostatna za napajanje cijelog svijeta strujom.

Prometnice na kojima su položeni solarni paneli po kojima se može voziti, izvrsna zamisao u teoriji.
O pametnim solarnim cestama se već pisalo, no do kuda se stiglo u ostvarenju same ideje?
Suosnivač firme, Scott Brusaw, navodi da je u nekoliko godina od kad su se mediji počeli zanimati za ovaj projekt, pa do danas, napravljeno par velikih koraka unaprijed.
Kroz ovaj eksluzivni video snimljen nedavno, na kojem po prvi puta možete vidjeti prototip solarne ceste, saznajte što ima novog u vezi s cestama budućnosti:

 

 You need to a flashplayer enabled browser to view this video

 

Slični članci:

Kina: Autobus Koji Jaše Promet Iznad Automobila
Zerotracer - Električni Motocikl Za Put Oko Svijeta U 80 Dana
Palestinci Iz Ničeg Napravili Solarni Automobil

.

alternative currency, newspapers, novosti, giornali, novine, notizie, local currency, complementary currency, alternativni novac, lokalna valuta, komplementarna valuta, moneta alternativa, moneta complementare, moneta localePubblica Notizie

Se sei utente registrato, puoi pubblicare le tue notizie sul web tramite questo servizio.

independent news, nezavisne vijesti, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, notizie indipendenti, prestito, mutuo, seigniorage, signoraggio    Categorie Notizie

.

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, debt-money, moneta debito, central bank, banca centrale, centralna banka, publish news, objavi vijest, pubblica le tue notizie    Accesso

What happens next if the state can go bankrupt?
 

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, money, denaro, soldi, novac, debt, dug, debito, taxes, tasse, porez, bank, banca, banka     Chi È Online?

 3029 visitatori online
linija

 nezavisne vijesti, notizie indipendenti, independent news, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, prestito, seigniorage, mutuo, signoraggio     Ultime Dal Forum