Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Alternative News Notizie Njemačka Postala Treći Najveći Izvoznik Oružja U Svijetu

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
roman

Njemački izvoz oružja se više nego udvostručio u posljednjih pet godina, navodi se u novom izvješću, čime je zemlja dospjela na 3 mjesto rang liste najvećih izvoznika oružja u svijetu, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. Oporba u Berlinu zahtjeva veći nadzor. Kada je riječ o izvozu oružja, malo njih će iznenaditi da je SAD na vrhu popisa. Kupnja američkog oružja čini 30 posto globalne potrošnje na oružje. Ni drugo mjesto rang liste ne šokira previše, 23% svjetskog oružja potiče iz Rusije.

Treće mjesto na listi najvećih svjetskih izvoznika oružja ipak i nije nešto što bi većina mogla očekivati. Prema godišnjem izvještaju za 2009 godinu koje je  sastavio Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), izvoz oružja Njemačke je porastao više nego dvostruko u zadnjih 5 godina, do 11 posto ukupne globalne potrošnje. Njemačke podmornice i tenkovi, u izvještaju se jasno ističe, privukli su veliki broj vjernih kupaca.

 

 

 

 

S obzirom na sve veći geopolitički apetit Berlina u posljednjih nekoliko godina i duboki domaći skepticizam u vezi s uplitanjem Njemačke u sukobe diljem svijeta, ne iznenađuje da je opozicija počela zvoniti na uzbunu nakon što je švedski institut SIPRI iz Stockholma objavio top listu najvećih svjetskih izvoznika oružja.

Zeleni traže veći parlamentarni nadzor nad izvozom oružja. "Ovaj izvještaj pokazuje da nam trebaju stroža kontrola i oštriji kriteriji koji reguliraju izvoz oružja", izjavila je lider Stranke Zelenih Claudia Roth za  medij Kölner Stadt-Anzeiger.

U veoma opasnoj globalnoj utrci u naoružanju, većina njemačkog oružja se prodaje državama članicama NATO saveza među kojima se Turska, Grčka i Južna Afrika ubrajaju u najbolje klijente. Claudia Roth je navela da neke regije svijeta predstavljaju "bure baruta" i izvoz oružja na takva područja može...


U izvješću instituta za međunarodna mirovna istraživanja SIPRI, također je upozoreno na utrku u naoružavanju u nestabilnim regijama u koje spadaju Bliski Istok, Sjeverna Afrika, Južna Amerika, kao i Južna i Jugoistočna Azija. Uvoz oružja u Južnoj Americi je porastao za 150 posto u posljednjih pet godina.

Istraživanja pokazuju da je trgovina raketnih projektila, borbenih zrakoplova, oružja i streljiva narasla za 22% tijekom zadnjih pet godina. Skupi borbeni zrakoplovi su se pokazali kao posebno atraktivni, njihova prodaja čini 27% ukupne prodaje oružja.

Države bogate resursima su kupile znatne količine skupih vojnih aviona, a njihovi susjedi "suparnici" nisu sjedili skrštenih ruku, reagirali su na ove akvizicije svojim narudžbama, izjavio je Paul Holtom, šef programa Arms Transfers u SIPRI-u.

Kina i Indija su na vrhu popisa najvećih uvoznika oružja, a po prvi put su se među 10 najvećih uvoznika oružja uvrstili Singapur i Alžir. Doista, u Singapuru se uvoz oružja povećao za 146 posto u razdoblju od 2005-2009 godine u odnosu na 2000-2004. Malezija je povećala kupovinu oružja za 722% u istom razdoblju.

SIPRI redovno izdaje veće procjene njemačkog izvoza oružja od njemačke vlade prvenstveno zbog činjenice da institut osim prodaje rabljenog oružja i "darova" u svoju statistiku uključuje i kompenzacijske dealove.

U novom izvještaju, SIPRI je utvrdio da prodaja ratnih brodova čini 44% njemačkog izvoza oružja, a prodaja tenkova pridonosi s dodatnih 27 posto.

Lijevo orijentirani političar Jan van Ajen je veliki porast njemačkog izvoza oružja nazvao "strašnim" i pozvao na zabranu. "U ovoj zemlji ne bi trebalo biti nikakvih poslova posvećenih ubijanju drugih ljudi", rekao je za medij Frankfurter Rundschau.

.

alternative currency, newspapers, novosti, giornali, novine, notizie, local currency, complementary currency, alternativni novac, lokalna valuta, komplementarna valuta, moneta alternativa, moneta complementare, moneta localePubblica Notizie

Se sei utente registrato, puoi pubblicare le tue notizie sul web tramite questo servizio.

independent news, nezavisne vijesti, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, notizie indipendenti, prestito, mutuo, seigniorage, signoraggio    Categorie Notizie

.

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, debt-money, moneta debito, central bank, banca centrale, centralna banka, publish news, objavi vijest, pubblica le tue notizie    Accesso

What happens next if the state can go bankrupt?
 

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, money, denaro, soldi, novac, debt, dug, debito, taxes, tasse, porez, bank, banca, banka     Chi È Online?

 3193 visitatori online
linija

 nezavisne vijesti, notizie indipendenti, independent news, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, prestito, seigniorage, mutuo, signoraggio     Ultime Dal Forum