Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Alternative News Notizie Kamen S Mjeseca U Holandskom Muzeju Je Lažan

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
webmaster

Šta je još lažno?

Nizozemski nacionalni muzej je u četvrtak izvjestio da je jedan od najcijenjenih predmeta u njegovom posjedu, kamen kojeg su navodno američki astronauti donijeli s Mjeseca, samo komad okamenjenog drveta.


Glasnogovornica muzeja Rijksmuseum, Xandra van Gelder, osoba koja je nadgledala istragu što je pokazala da je ovaj muzejski predmet u stvari varka, najavila je da će ga muzej bez obzira na to čuvati kao kuriozitet.


"To je dobra priča s nekim pitanjima koja su još uvijek bez odgovora", rekla je ona. "Možemo se smijati tome".

Muzej je došao u posjed kamena s Mjeseca nakon smrti bivšeg premijera Willem Drees-a u 1988 godini.
Drees ga je primio kao privatni poklon na dan 09 Listopada 1969 godine od tadašnjeg ambasadora Sjedinjenih Američkih Država, William J. Middendorf-a tijekom posjeta tri astronauta Apolla 11 kao znak njihove dobre volje na turneji nakon prvog čovjekovog slijetanja na Mjesec.

 

 

 

Middendorf koji živi u Rhode Islandu, rekao je za nizozemski medij "NOS Vijesti" da su mu kamen s Mjeseca dali iz američkog State Departmenta, ali se nije mogao sjetiti točnih detalja.

"Sjećam se da je Willem Drees bio vrlo zainteresiran za ovaj mali komad kamena", izjavio je William J. Middendorf.
"Ali da je ovaj kamen s Mjeseca lažan, o tome ne znam ništa".

Middendorf nije bio dostupan za komentare u četvrtak.

Američko Veleposlanstvo u Haagu je objavilo da istražuju ovu nezgodu.
Muzej je u vezi kamena s mjesečeve površine telefonski kontaktirao NASA-u, kazala je Van Gelder.
Glasnogovornica muzeja je nastavila pričom kako je svemirska agencija rekla muzeju da je bilo moguće da je Nizozemska dobila mjesečev kamen jer je NASA podijelila stijene sa Mjeseca u više od 100 zemalja u ranim 1970-im godinama, ali je to kamenje s mjesečeve površine iz kasnijih misija.
"Očigledno nitko nije niti pomišljao u nešto posumnjati jer mjesečev kamen dolazi iz premijerove zbirke", kazala je Van Gelder.

Kamen u pitanju nije uvijek izložen, muzej je prvenstveno poznat po svojim slikama i ostalim djelima likovnih umjetnosti od strane velikih majstora poput Rembrandta.

Nazubljeni kamen veličine šake u crvenkastim tonovima je bio montiran i postavljen iznad ploče s natpisom: "Sa zahvalama Veleposlaniku Sjedinjenih Američkih Država u spomen na posjet astronauta misije Apollo-11 Nizozemskoj".

Na ploči se ne navodi da kamen potiče s Mjeseca.
Kamen s Mjeseca je bio na otvaranju izložbe o istraživanju svemira.

Bio je na showu u 2006 godini i stručnjaci za svemir su obavijestili muzej da je mala vjerojatnoća da bi NASA bilo kome dala bilo koji kamen s Mjeseca samo tri mjeseca nakon što se Apollo vratio na Zemlju.

Istraživači sa Free University iz Amsterdama su izjavili kako su vidjeli na prvi pogled da kamen vjerojatno nije s Mjeseca.
Oni su nakon početne procjene krenuli s opsežnim testiranjem.
"To je bezvrijedan kamen bez opisa", zaključio je geolog Frank Beunk u članku koji je objavljen od strane muzeja.
Van Gelder je rekao da je kamen s Mjeseca kojeg je muzej u jednom trenutku osigurao na više od pola milijuna dolara, vrijedio manje od 50 eura.
On je također kazao da je važno pitanje bez odgovora zašto je Drees dobio taj kamen.
Willem Drees je imao 83 godine u 1969 godini i napustio je svoj ured već 11 godina u to vrijeme.
S druge strane, on je bio stariji državnik u zemlji, premijer koji je pomogao obnoviti Nizozemsku nakon Drugog Svjetskog Rata.
Middendorf je bio blagajnik Nacionalnog Odbora Republike od 1965 do 1969 godine, kada je predsjednik Richard Nixon poslao u Nizozemsku.

.

alternative currency, newspapers, novosti, giornali, novine, notizie, local currency, complementary currency, alternativni novac, lokalna valuta, komplementarna valuta, moneta alternativa, moneta complementare, moneta localePubblica Notizie

Se sei utente registrato, puoi pubblicare le tue notizie sul web tramite questo servizio.

independent news, nezavisne vijesti, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, notizie indipendenti, prestito, mutuo, seigniorage, signoraggio    Categorie Notizie

.

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, debt-money, moneta debito, central bank, banca centrale, centralna banka, publish news, objavi vijest, pubblica le tue notizie    Accesso

What happens next if the state can go bankrupt?
 

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, money, denaro, soldi, novac, debt, dug, debito, taxes, tasse, porez, bank, banca, banka     Chi È Online?

 2872 visitatori online
linija

 nezavisne vijesti, notizie indipendenti, independent news, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, prestito, seigniorage, mutuo, signoraggio     Ultime Dal Forum