Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Alternative News Notizie Inflacija i Indeks Podložnosti Ekonomista Korupciji

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
zagor

Koliko li je samo toga napisano o inflaciji? Tone i tone papira su potrošene na raznorazne teorije i jednadžbe. Tko se ne izgubio u tom moru svakojakih objašnjenja? Pa opet, istina ti je ravno pred nosom, jedna jedina, toliko jednostavna i očita, samo si preumoran i toliko duhom odsutan da primjetiti je graniči s nemogućim. Ako priupitaš nekog ekonomistu što je to inflacija, sigurno će ti reći da ona veoma loše utiče na ekonomiju; pravi uništavač naroda i nacija. Zatim će iz svog repertoara izvući II svjetski rat, Afriku i Jugoslaviju. Ovi mlađi novopečeni doktori ekonomskih nauka će ti do besvjesti tupiti službenu definiciju da je inflacija porast razine cijena odnosno posljedičan pad kupovne moći novca.

 

Evo što kaže Hrvatska Wikipedija o inflaciji: "O inflaciji se zna jako mnogo, ali ipak nedovoljno da bi se mogla izliječiti". Zaista impresionantno, nije li? Probaj se sad na trenutak opustiti, otvoriti, i bez puno kompliciranja, žurbe i nervoze, priupitati: Što je zbilja u stvarnosti ta inflacija? Prvi dio zaključka se da izvući iz najlogičnijeg odgovora na pitanje "precizirati koji su razlozi vašeg nezadovoljstva stanjem euro novčanica" u sklopu online istraživanja Europske središnje banke o kvaliteti euro novčanica u optjecaju:

 

 

EURO NOVČANICE NISU NOVAC-VRIJEDNOST IZDAVAN OD STRANE DRUŠTVENE ZAJEDNICE VEĆ NOVAC-KAMATONOSNI DUG IZDAVAN OD STRANE PRIVATNOG BANKARSKOG KARTELA U POHLEPI ZA EMISIONOM DOBITI!

 

Najkraće, najjednostavnije i najtransparentnije tumačenje inflacije ne stiže iz znanstvenih krugova već ravno s ulice: Inflacija je indeks nesposobnosti političara da upravljaju državom. U zemlji koja je u potpunosti monetarno suverena, stopa inflacije ne smije iznositi više od nule, baš poput dozvoljenog broja nesreća pilotima aviona ili kapetanima brodova. Svaki drugačiji broj od nule, uključujući i one najmanje, znak je hitne potrebe za promjenom pilota ili kapetana.

I da ovaj kratki enciklopedijski odlomak privedem kraju sa zajebancijom na zajebanciju Hrvatske Wikipedije: "Oko velike blindirane crne limuzine koja je izazvala tešku saobraćajnu nesreću, krv i jauci. Iz nje izlaze Željko Rohatinski, Ivo Josipović, Jadranka Kosor i Josip Bozanić. Na upit policajca tko je vozio automobil, njih četvero se za trenutak pogledaše, a onda svi iz istog glasa izrecitiraše: Ja sam sjedio/la odozada", što je naravno, osim ako niste kompletno zreli za debilanu, nemoguće zar ne?

Umalo zaboravih, koliki je indeks podložnosti ekonomista korupciji? Koliki je indeks opće korupcije novcem kad je u pitanju novac? Nacionalni indeks iznosi točno ovoliko: Novac I Mentalna Higijena.