Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Alternative News Notizie Hajde Da Se Drogiramo, Nek Se Oči Sjaje!

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
administrator

Koja droga najbolje pretvara živa bića u mrtve duše, uzroke i posljedice svjetske gospodarske krize u iluziju ekonomskog oporavka? Novine, televizija, radio, hašiš, LSD, kokain, heroin? Recesija: zbilja je nevjerovatno koliko čovjek može postati glup kad mu o tome ovisi radno mjesto.

Ako postoji neka zemlja u kojoj smo svi nekad sanjali živjeti, onda je to bez ikakve dileme Kalifornija. Sunce, plaže, zgodne žene, žurke, luda zabava, muzika, blagostanje kakvo se zbilja samo poželjeti može. Središnje banke i drugi ozbiljni igrači sada u CDS-ima (credit default swaps) vide primarne ekonomske pokazatelje za ocjenjivanje ekonomskog zdravlja entiteta. Od prije neki dan, Kalifornija ima veće izglede za bankrot od Iraka i Islanda. "Ljudi, je li to moguće", da može bi iz groba ustao i riknuo da pucaju glasnice Mladen Delić.

Na početku, biješe to lokalni požar hipotekarnih subprime kredita kojeg je trebalo ugasiti programom spašavanja od 700 milijardi dolara novih dugova.
Onda su propale banke počele iznicati kao gljive poslije kiše, a posebni generalni inspektor Neil Barofsky najavio ukupan iznos programa za spašavanje od 23,7 trilijuna dolara u novim zaduženjima.

 

Svevideće oko

 

"Europska Centralna Banka ima jasna ovlaštenja i naloge koji proizlaze iz Maastricht-skog sporazuma. Ona štiti današnjicu, ona će štititi sutrašnjicu kao što je štitila jučerašnjicu. Povjerenje u valutu je od ključne važnosti za održivi razvoj. Europljani mogu računati na ECB i Euro-sustav kao cjelinu koja će sačuvati i učvrstiti to povjerenje", rekao je prije par godina Jean-Claude Trichet, Predsjednik Europske Središnje Banke.

"Da se rizici ne materijalizuju s vremena na vrijeme, ne bi se nalazili u slobodnom tržišnom gospodarstvu već u Sovjetskom Savezu", poručio je i ne tako davno cijelom čovječanstvu Jean-Claude Trichet.

Trichet je osnivanju ECB-a vidio Europske Federalne Rezerve. I u Europi je kriza počela propadanjem bankama. 2007 godine, Ujedinjeni Narodi su u svom godišnjem izvješću proglasili Island kao nabolje mjesto za život na cijeloj planeti. Nedugo zatim, Island je bankrotirao, i baš kao što je zla sudbina zadesila američke savezne države, tako se prokletstvo počelo materijalizirati i u zemljama Europske Unije.

Na spisku bankrotiranih država je svoje mjesto našla i Grčka, a početna svota od 30-ak milijardi eura se preko samo jednog vikenda hitnim slučajem pretvorila u spašavanje od za sada trilijun dolara.

Trichet-ovi rizici su preko noći postali kriza sistema, prolazne normalne poteškoće izrasle u uzroke sustavne naravi. Nije dakle trebalo dugo čekati, slobodno tržišno gospodarstvo predsjednika ECB-a se pretvorilo u Sovjetski Savez, na sve strane pljušte zahtjevi za osnivanjem nadnacionalnih super svemoćnih zakonodavnih, izvršnih i kontrolnih tijela. Sjećate se "Velikog Diktatora"? Mora da se najveći komičar svih vremena, Charlie Chaplin okreće u grobu.

Dugo, predugo se vremena činilo da visoko zadužene vlade, banke i korporacije mogu uspješno kotrljati svoje dugove u neka daleka, buduća vremena, kad iznenada, baš kad je sve izgledalo da bolje ne može biti, bang! Puklo je povjerenje, nestadoše zajmodavci, a kriza udarila iz svih oružja na svim frontovima, najjače na financijskim, političkim i moralnim bojnim poljima. Bang je prava riječ. Globalna elita je ubijeđena da je u ljudskoj prirodi vjerovati da stvari ne mogu izgledati baš toliko loše i da će aktualni trend funkcionirati. Međutim, trend je tvoj prijatelj sve dok se trend ne prekine.

Početkom svibnja 2010, u manje od pola sata je indeks "Dow Jones Industrials" kroz "domino efekt" zabilježio jedan od najvećih padova u povijesti svog postojanja od skoro 10%. Što drugo preostaje, svi su mass-mediji javnosti prenijeli poruku da je paniku na burzi dionica izazvao nesmotren trajder. Brian Williams, učesnik u ovom ruskom ruletu je u kasnom večernjem show-u s priznao istinu da je financijski kolaps neizbježan. Evo kako je to slikovito opisao: "Svijet je ostao bez novca, Car je ostao gol"!

Financijska tržišta su samo dva dana nakon početne euforije izazvane novim europskim spasonosnim paketom od novih 1000 milijardi dolara dugova za rješavanje dužničke krize kojoj su upravo dugovi, a što bi drugo moglo biti, uzroci sustavne naravi, reagirala ne samo crvenilom u obrazima nego i onim burzovnih indeksa popraćenih naslovima "Burze u slobodnom padu". Na europskim financijskim tržištima je prošli petak spaljeno 170 milijardi eura.

Svi prodaju dugove zemalja PIIGS. Europska Središnja Banka kupuje u ogromnim količinama suverene obveznice na sekundarnom tržištu. Financijski gigant PIMCO, svjetski broj 1 obveznički fond s imovinom od preko 1 trilijuna dolara, u velikoj je žurbi prodao sve obveznice Grčke i Portugala koje je imao u svom portfelju. Mnogi institucionalni investitori se rješavaju velikih količina suverenih bondova. Pa zašto investitori prodaju obveznice PIIGS-a kad su ove zemlje u financijskim nevoljama upravo primile paket za spašavanje ukupne astronomske vrijednosti 750 milijardi eura, odnosno 1 trilijun dolara? Izgleda da se investitori koriste ECB-om kao taksijem za izlazak iz opasne zone, konkretnije za napuštanje rizičnih pozicija.

Kako je to ono objasnio Trichet? Povjerenje u valutu je od ključne važnosti za održivi razvoj? Koje je jedino moguće pitanje koje se može postaviti kad iluminirani lideri postavljaju "održivi razvoj" na valuti-dugu? Ako ti nije jasno što je valuta-dug, možeš se informirati u vodiču kroz globalizaciju. "Je li spasonosni paket dovoljno velik", pitanje zbog kojeg su se zatresla tržišta kapitala nije vijest dana.

Stigao je trenutak da se suočimo s realnošću, kroz naš ne samo financijski svijet nas i dalje namjerava predvoditi nekolicina prosvijetljenih bankara koji su godinama rušili, i na kraju srušili čitav sustav prije dvije godine. Naši iluminirani bankari možda i jesu racionalni kad razmišljaju o sebi samima kao pojedincima, ali kad razmišljaju o kolektivnom propalom sustavu potpuno polude, i svakim danom su sve luđi.
Frajeri doista smatraju da mogu nastaviti s ovim financijskim ludilom kao da se ništa nije desilo, u pravcu psihotičnog ishoda čiji je simbol poput eksplozije supernove zabljesnuo planetu: Katastrofalno loša distribucija stvarnog bogatstva kroz nestvarni novac koja je svake godine sve gora i gora.
Pojedinci su bogatiji i moćniji od čitavih sada potpuno nemoćnih država, banke su bogatije i moćnije od čitavih sada potpuno nemoćnih država, korporacije su bogatije i moćnije od čitavih sada potpuno nemoćnih država.

Zadnja ludost našeg suvremenog, modernog trenutka je da su najbogatiji svjetski investitori i bankari srušili "naš" sistem, spasili se novim zaduženjima poreznih obveznika i narasli još veći, ustali iz mrtvih i vratili se natrag opet zarađivati rekordne profite i bonuse. Uzrokovali su najveću gospodarsku krizu, veću i od Velike Depresije, gurnuli cijelo globalno gospodarstvo u provaliju, i to mogu opet učiniti slijedeće minute. U intervjuu za njemački tjednik Spiegel, Predsjednik Središnje Europske Banke Jean-Claude Trichet je ocijenio da se tržišta nalaze u najtežoj situaciji nakon Drugog svjetskog rata i upozorio da "Val iz Grčke" može pogoditi bilo koga, i to za par sati. Partija pokera u kojoj je ulog 7 milijardi života stanovnika ove planete, nama poručuju da stegnemo remene i konačno se počnemo ponašati odgovorno. Kako se slobodno tržište ne bi pretvorilo u bivši Sovjetski Savez, Trichet smatra da je bolji izlaz planetu pretvoriti u radni logor kojeg će nadgledati mistična naci zaostavština, banka nad bankama, Banka za međunarodna poravnanja.

 

Svevideće oko

 

Evo vijesti dana, ona je dobra vijest. Ljudi Svijeta su shvatili da je sve skroz na skroz pogrešno. Oni su ljuti na globalnu elitu i svakoga tko u svoje džepove ispod stola trpa njihove plave koverte.

 

You need to a flashplayer enabled browser to view this video

.

alternative currency, newspapers, novosti, giornali, novine, notizie, local currency, complementary currency, alternativni novac, lokalna valuta, komplementarna valuta, moneta alternativa, moneta complementare, moneta localePubblica Notizie

Se sei utente registrato, puoi pubblicare le tue notizie sul web tramite questo servizio.

independent news, nezavisne vijesti, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, notizie indipendenti, prestito, mutuo, seigniorage, signoraggio    Categorie Notizie

.

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, debt-money, moneta debito, central bank, banca centrale, centralna banka, publish news, objavi vijest, pubblica le tue notizie    Accesso

What happens next if the state can go bankrupt?
 

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, money, denaro, soldi, novac, debt, dug, debito, taxes, tasse, porez, bank, banca, banka     Chi È Online?

 2642 visitatori online
linija

 nezavisne vijesti, notizie indipendenti, independent news, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, prestito, seigniorage, mutuo, signoraggio     Ultime Dal Forum