Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Alternative News Notizie Financijska Kriza: Kako Je Fed Kupio Ekonomsku Profesiju

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
roman

Greenspan, Bernanke i ostala ekipa, svi geniji?
Već desetljećima Federalne Rezerve prolaze nekažnjeno, čak i nakon klamoroznih pogrešaka.
Zajednica ekonomista puno hvali i malo kritizira tu privatnu centralnu banku.
Sada znamo i zašto, većina američkih ekonomista je na njenom platnom spisku.

Joseph Stiglitz, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, izjavio je da Sjedinjene Američke Države nisu uspjele riješiti temeljne probleme svog bankarskog sustava nakon kreditne krize i sloma Lehman Brothers-a.
U SAD-u i mnogim drugim zemljama, "prevelike banke da bi propale" su postale još mnogo veće, rekao je Stiglitz jučer u Parizu.
"Problemi su gori nego što su bili u 2007 godini prije krize", kazao je nobelovac Joseph.

Godinu dana nakon što je propast banke Lehman Brothers prisilila Ministarstvo financija da potroši milijarde dolara na pomoć financijskom sustavu, imovina "Bank of America" je narasla, a ona "Citigroup Inc" je ostala netaknuta.
U Velikoj Britaniji, "Lloyds Banking Group Plc" 43% u vlasništvu vlade je preuzela aktivnosti "HBOS Plc", a u Francuskoj "BNP Paribas SA" sada posjeduje belgijsku i luksemburšku bankarsku imovinu osiguravajuće kuće "Fortis".

Dok Obama želi imenovati neke banke kao "sustavno važne" i postaviti ih pod stroži nadzor, njegov plan ih ne prisiljava na smanjenje imovine i pojednostavljenje strukture.

Nobelovac Stiglitz je izjavio da je vlada SAD-a vrlo oprezna u izazivanju i suprotstavljanju financijskoj industriji jer je to teško zbog političkih razloga.

"Krećemo se prema dužem razdoblju slabe ekonomije, ekonomske bolesti", rekao je Stiglitz.

Federalne Rezerve se sudaraju s dilemom ukidanja programa monetarnih poticaja jer to može dovesti do povećanja troškova u zaduživanju američke vlade, dodao je.

"Pitanje je onda tko će financirati američku vladu", zaključio je poznati ekonomski nobelovac.


Bivši Predsjednik Federalnih Rezervi Alan Greenspan je utro put za najveću ekonomsku krizu nakon rata, ali je već godinama cijenjen kao guru.

Njegov nasljednik, Ben Bernanke, rekao je kratko prije eksplozije balona hipotekarnih subprime kredita da vrtoglavo visoke cijene nekretnina imaju stabilnu osnovu, te je na početku 2008 godine smatrao da financijsko-gospodarska kriza nije vjerovatna, no usprkos tome je nedavno potvrđen za naredne četiri godine na čelu privatne centralne banke Sjedinjenih Američkih Država.

Greenspan, Bernanke i ostala ekipa, svi geniji?
Već desetljećima Federalne Rezerve prolaze nekažnjeno, čak i nakon klamoroznih pogrešaka.
Zajednica ekonomista puno hvali i malo kritizira tu privatnu centralnu banku.
Zahvaljujući istrazi koju je sproveo "Huffington Post", sada znamo i zašto, većina američkih ekonomista je na njenom platnom spisku.


Ne radi se tu o sitnoj korupciji, naravno.
Nema ni mita ni preporuka.
Na početku 21 stoljeća, zadovoljština se prima kroz financiranje savjetovanja, članaka u specijaliziranim časopisima, raznih "radionica", studijskih putovanja, ekskluzivnih prezentacija, specijaliziranih studija...


Na taj način se stvorila paukova mreža interesa, sama po sebi legalna ali vrlo neugodna, jer dovodi do samo jedne pomisli.

Evo nekih znamenki.
FED je u 2008 godini dodijelio $389 milijuna dolara za znanstvena istraživanja, a ove je godine bez obzira na krizu bio još velikodušniji s novim proračunom od $433 miliona dolara. Danas je 220 znanstvenika pod ugovorom sa centralnom bankom, a ubrajajući i dvanaest regionalnih sjedišta se njihova brojka penje na 500.
U Sjedinjenim Američkim Državama ima između 1000 i 1500 poznatijih monetarista, ali s obzirom da se primjenjuje sistem rotacije, "Huffington Post" procjenjuje da više od dvije trećine učenjaka orbitira oko FED-a.

Tko još nije primio "korisne beneficije", nada se da će ih dobiti uskoro jer pohvala o suradnji s Bernanke-om i njegovim ljudima je osim što je dobra za portelj i odlična za ego, od presudnog značaja za prestiž, akademski kredibilitet i profesionalnost.

Federalne Rezerve zavode, nagovoraju, čaraju, ali ograničavaju slobodu mišljenja, nitko osim nekolicine hrabrih nije spreman odreći se zagrljaja centralne banke kako bi sačuvali svoje pravo na kritiku, naravno, ako nađu neki časopis koji je spreman objaviti njihove stavove.

Da, jer FED između ostalog kontrolira uredništva najprestižnijih publikacija kao naprimjer "Journal of Monetary Economics".
To je "Big Brother-Veliki Brat".
Pere misli, predstavlja svijet koji ne postoji, lažira perspektive, analize, prognoze.
U Americi, zarazno i zarazom, ostatak svijeta.

 

.

alternative currency, newspapers, novosti, giornali, novine, notizie, local currency, complementary currency, alternativni novac, lokalna valuta, komplementarna valuta, moneta alternativa, moneta complementare, moneta localePubblica Notizie

Se sei utente registrato, puoi pubblicare le tue notizie sul web tramite questo servizio.

independent news, nezavisne vijesti, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, notizie indipendenti, prestito, mutuo, seigniorage, signoraggio    Categorie Notizie

.

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, debt-money, moneta debito, central bank, banca centrale, centralna banka, publish news, objavi vijest, pubblica le tue notizie    Accesso

What happens next if the state can go bankrupt?
 

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, money, denaro, soldi, novac, debt, dug, debito, taxes, tasse, porez, bank, banca, banka     Chi È Online?

 5158 visitatori online
linija

 nezavisne vijesti, notizie indipendenti, independent news, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, prestito, seigniorage, mutuo, signoraggio     Ultime Dal Forum