Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Forum
Benvenuto, Ospite
Nome Utente Password: Ricordami
  • Pagina:
  • 1

ARGOMENTO: Novi Zakon O Poljoprivrednom Zemljištu

Novi Zakon O Poljoprivrednom Zemljištu 10 Anni, 4 Mesi fa #589

  • dugi
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Messaggi: 3
  • Karma: 0
Novi Zakon O Poljoprivrednom Zemljištu I Državne Njive U Istri

Danas je u Pazinu na sastanku o primjeni Zakona O Poljoprivrednom Zemljištu, dano do znanja da je u Istarskoj županiji samo 8 gradova i 9 općina od sveukupno 10 gradova i 31 općine, do sada donijelo programe o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem, i raspisalo natječaje na toj osnovi.

Početkom 2011 godine stupa na snagu novi zakon, po njemu će se sustav potpora u poljoprivredi direktno vezivati uz zemljište, stoga bi u cijeloj Hrvatskoj otprilike oko 100.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu moglo ostati izvan sustava potpora, ako se do tada ne riješe programi i ne provedu natječaji. To bi značilo i da milioni kuna za potencijalne potpore neće biti iskorišteni.

Najniži iznos potpore, onaj za pašnjake, će po novom sustavu biti 702 kune po hektaru, a onaj najviši 2.055 kuna.
Za sve one koji u roku provedu potrebnu proceduru, po osnovi zemljišta pravo na potporu će postati trajno.

U Istri ima 23.400 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, od toga je 3.300 hektara u 27 jedinica lokalne samouprave zbrinuto kroz natječaje koji su provedeni na osnovu programa raspolaganja.

2.700 hektara se u Istarskoj županiji koristi na osnovu takozvanih potvrda kojima je zemljište privremeno iznajmljivano na osnovu članka 13 iz jedne od prijašnjih verzija spomenutog zakona, ali ove potvrde s dolaskom novog zakonom postaju nevažeće. Zbog toga će se i za ova zemljišta također morati provesti natječaji.

Prošle godine je 1.124 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Istri za samo 8.159 hektara poljoprivrednog zemljišta primilo 18,5 milijuna kuna poljoprivrednih potpora.

Ako lokalna samouprava u roku ne dovrši programe i ne raspiše natječaje, na njihovom području će o državnom zemljištu brinuti novoosnovana državna Agencija Za Poljoprivredno Zemljište. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Josip Kraljičković, rekao je da će Ministarstvo na početku jeseni u gradovima i općinama provesti inspekcijski i upravni nadzor, savjetujući da se čak i ako nisu dovršeni do tog roka, programi raspolaganja ipak pošalju, pa će ih se dorađivati u letu.
Početak je riječ, a na kraju je šutnja. Između su sve priče, ovo je jedna od mojih.
  • Pagina:
  • 1
Tempo generazione pagina: 0.14 secondi