Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Forum
Benvenuto, Ospite
Nome Utente Password: Ricordami
  • Pagina:
  • 1

ARGOMENTO: Jela Od Samoniklog Bilja - Recepti

Jela Od Samoniklog Bilja - Recepti 9 Anni, 4 Mesi fa #386

  • teuta
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Messaggi: 146
  • Karma: 6
PILETINA S KOPRIVOM

Sastojci (za 4 osobe):
600 g pilećih prsa,
200 g kopriva, 2 jaja,
100 ml vrhnja za kuhanje,
1 žl krušnih mrvica
Priprema
1. Oprane koprive kratko prokuhajte, ocijedite i nasjeckajte.
2. Koprivi dodajte jaja i mrvice, pa sve dobro izmiješajte.
3. Piletinu uzdužno zarežite i napravite otvor za nadjevanje.
4. Žličicom nadjenite prsa nadjevom od kopriva.
5. Uvaljajte piletinu u brašno i pecite na ulju 10-15min.
6. Podlijte vrhnjem, dodajte začine i nastavite pirjati 5min.Posluživanje
Pileća prsa narežite, prelijte umakom i poslužite uz pržene krokete ili rižu.

KREM JUHA OD KOPRIVE
Sastojci za 1 osobu
50 g svježih listova koprive
50 g krumpira
20 g celera
100 g slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
300 g vode
sol
papar
Priprema
1. Operite i očistite na kockice narezan krumpir i celer pa ga skuhajte u slanoj vodi.
2. Povrću dodajte prethodno u vreloj vodi kratko poparene (blanširane) koprive koje ste izvadili iz vruće vode i naglo ih ohladili u hladnoj vodi s ledom (kako bi sačuvale zelenu boju).
3. Sve zajedno dobro izmiješajte blenderom, dodajte vrhnje i po potrebi izmiješajte.
Poslužite u dubokim zdjelicama. Za ukrašavanje poprskajte s par kapi maslinovog ulja i pospite mljevenim paprom.
Po želji juhu poslužite s komadićima prepečenog kruha ili zlatnim kuglicama.

Re:Jela Od Samoniklog Bilja - Recepti 9 Anni, 4 Mesi fa #429

  • teuta
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Messaggi: 146
  • Karma: 6
POHANI CVJETOVI BAZGE

Napravi se smjesa od jedne šalice ječmenog brašna, šalice finog pšeničnog brašna 850, malo soli decilitar piva ili mineralne vode, pa se doda toliko vode da se dobije smjesa kao za palačinke. Manje, nepotpuno rascvale cvjetove bazge umačemo u tu smjesu i pržimo na vrućem ulju dok ne porumene. Peteljke se ostavljaju da za njih možete uhvatiti i okrenuti cvijet kad se na jednoj strani isprži. Na isti način mogu se pohati i cvjetovi bagrema. Pržene cvjetove slažite u zdjelu, posipajte smjesom vanilije, cimeta, lješnjaka, badema ili pšeničnih klica. Nije nužno dodavati šećer.

Re:Jela Od Samoniklog Bilja - Recepti 9 Anni, 3 Mesi fa #485

  • teuta
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Messaggi: 146
  • Karma: 6
PRIPREMA JELA SA ŠPAROGAMA

Divlje šparoge režite ili lomite na dijelovima gdje počinju biti tvrđe. Kod pitomih šparoga odrežite drvenasti nejestivi dio, a zatim donju polovicu ogulite nožićem za štedljivo guljenje. Šparoge nakon čišćenja operite u tekućoj vodi.
Divlje šparoge stavite u kipuću vodu kojoj ste dodali malo soli, šećera i maslaca te ih kuhajte 10-ak minuta kako bi se izgubila njihova prirodna gorčina.

Vrškove pitomih šparoga možete kuhati u tavi s malo kipuće slane vode ili ih možete vezati u stručak i uspravno kuhati u dubljem loncu s malo vode tako da vam se donji dijelovi kuhaju, a vrškovi pare. Ukoliko donje dijelove ne vežete, možete vrškove prekriti folijom do polovice šparoga i kuhati u loncu 6–10 minuta.

Kuhane tople šparoge poslužuju se s malo maslinova ulja ili maslaca ili pak hladne s nekim od salatnih preljeva ili hladnih umaka.
Mogu se koristiti kao dodatak juhama, fini nadjev prhkim pitama i palačinkama, prilog mesnim i ribljim jelima te kao dio miješanih i složenih salata. U nas su svakako najpoznatije fritaje, šparoge u kombinaciji s jajima, kojima možete dodati i šunku, pršut, parmezan ili račiće. U kombinaciji s morskim plodovima šparoge će biti prava delicija
  • Pagina:
  • 1
Tempo generazione pagina: 0.11 secondi