Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Forum
Benvenuto, Ospite
Nome Utente Password: Ricordami
  • Pagina:
  • 1

ARGOMENTO: John Lennon

John Lennon 11 Anni, 7 Mesi fa #33

  • webmaster
  • Offline
  • Moderator
  • Messaggi: 90
  • Karma: 0


John Lennon

John Lennon je bio Engleski rok muzičar, pjevač, tekstopisac, umjetnik i mirovni aktivist koji je dobio svjetsku slavu kao jedan od osnivača Beatles-a.

U svojoj solo karijeri, Lennon je napisao i snimio pjesme kao "Dajte Šansu Miru" i "Zamisli", pjesmu koja je poslije postala himnom anti-ratnih pokreta.

15 Listopada 1969, pjesmu "Give Peace a Chance" je pjevalo preko pola miliona demonstranata u Washington-u, za vrijeme Drugog Dana Moratorijuma na Vijetnamski Rat.

Lennon je napustio Englesku i otišao u New York, gdje je objavio singl "Sretan Božić (Rat je Gotov)", Prosinca 1971.
Za reklamiranje pjesme, Lennon i Yoko Ono su platili reklamni panel na Times Square-u u New York-u: "Rat je gotov, ako to hoćeš".

U 1972, Lennon je objavio "Žena je Crnkinja Svijeta".
Mnoge su radio postaje odbile emitirati tu pjesmu. 1972, Administracija Richard Nixon-a je htjela ušutkati Lennon-a pokušajem deportiranja iz Amerike.

23 Ožujka 1973, Lennon-u je naređeno da napusti Ameriku u roku od 60 dana, nisu pravili probleme i za Yoko Ono.
Kao odgovor, John i Ono su održali konferenciju za štampu u Njujorškom "American Bar Association", 1 Aprila 1973. Objavili su osnivanje koncepcijske države "Nutopia"; mjesto "bez zemlje, granica, putovnica, samo ljudi", a svi su stanovnici ambasadori.

8 Prosinac 1980, New York, John Lennon je ubijen. Nakon ubojstva, povjesničar Jon Wiener je putem Akta o Slobodi Informiranja zatražio FBI-ev dosije o Lennonu-u.
FBI je priznao da su imali 281 stranicu o Johnu, ali su odbili dati većinu od njih pod isprikom da su to dokumenti od nacionalne sigurnosti.

Malo prije smrti, Lennon je dao intervju za Playboy magazine u kojem je nesumnjivo tvrdio: "Uvijek se trebamo sjetiti zahvaliti CIA-i i Vojsci za LSD.
Izmislili su LSD za kontrolu ljudi".

Imagine - John LennonCromalternativemnoney.org
Ultima modifica: 11 Anni, 7 Mesi fa Da webmaster.
  • Pagina:
  • 1
Tempo generazione pagina: 0.10 secondi