Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Forum
Benvenuto, Ospite
Nome Utente Password: Ricordami

Kvantno Računalstvo: Ugrađen Prvi Kvantni Kompjuter U Dijamant
(1 Online) (1) Ospite
  • Pagina:
  • 1

ARGOMENTO: Kvantno Računalstvo: Ugrađen Prvi Kvantni Kompjuter U Dijamant

Kvantno Računalstvo: Ugrađen Prvi Kvantni Kompjuter U Dijamant 8 Anni, 5 Mesi fa #2404

  • akademik
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Messaggi: 11
  • Karma: 0
Kvantno Računalstvo: Ugrađen Prvi Kvantni Kompjuter U Dijamant

Dijamanti su vječni - ili bi barem utjecaj ovog dijamanta na kvantno računalstvo to mogao biti. Znanstveni tim kojeg čine i naučnici iz USC-a, uspio je ugraditi kvantno računalo u dijamant i tako napraviti prvi kompjuter ove vrste koji je zaštićen od "dekoherencije". Dekoherencija je šum koji spriječava računala da ispravno funkcioniraju.

Ispitivanja pokazuju održivost kvantnih računala u čvrstom stanju. Za razliku od prijašnjih plinovitih i tekućih sustava, novi rezultati znanstvenih istraživanja mogli bi predstavljati budućnost kvantnog računalstva. Iako su današnji kvantni komjuteri veoma sićušni i impresivni, još uvijek nisu u stanju natjecati se po brzini s puno glomaznijim tradicionalnim računalima.

Međunarodni znanstveno-istraživački tim uspio je u dijamantu izgraditi kvantno računalo koje funkcionira na principu dva kvantna bita (qubit) što se sastoje od subatomskih čestica.

U odnosu na tradicionalne kompjuterske bitove koji su u stanju posebno kodirati ili nulu ili jedinicu, qubit može istovremeno kodirati i jedinicu i nulu. Navedeno svojstvo, inače poznato kao "superpozicija", skupa sa sposobnošću kvantnog stanja da se tunelizira kroz energetske barijere, ubrzo će kvantnim računalima omogućiti izvođenje izračuna mnogo brže od tradicionalnih kompjutera.

Kvalitetu dijamanta određuje njegova čistoća. Poput svih ostalih dijamanata, i dijamant korišten za eksperimentiranje na području kvantne kompjuterologije sadrži neke nečistoće, elemente osim ugljika. Što je više nečistoće u jednom dijamantu, to je on manje atraktivan kao komad nakita jer kristal čini zamućenim. No znanstvenici su nečistoću dijamanta iskoristili kao prednost.

Naime iako su kvantna računala kao sustavi u čvrstom stanju postojala i prije, ovo je prvi put da se u njih uspjela inkorporirati zaštita od dekoherencije koristeći mikrovalne impulse za konstantno upravljanje smjerom rotacije elektrona. Profesor Daniel Lidar usporedio je proces kretanja qubita s putovanjem kroz vrijeme.

Zamislimo kao bazu podataka jedan telefonski imenik u kojem su telefonski brojevi nerazvrstani po imenu i prezimenu. Iako se čuda ipak ponekad događaju, da bi netko pronašao traženi broj, puno je vjerojatnije da će morati dobro prolistati cijeli imenik. Nakon česte upotrebe ovog telefonskog imenika, pretraga će se vremenom možda svesti i na samo polovicu stranica imenika. Matematika na kojoj se bazira kvantno računalo je prilično komplicirana, no u praksi, jednostavno rečeno, kvantni kompjuter u nerazvrstanoj bazi podataka brzinom munje uspijeva iz prve pogoditi točan izbor na traženi upit.


kvantni_kompjuter_dijamant.jpg


Prvo kvantno računalo kojeg su znanstvenici ugradili u dijamant. Čip na slici ima dimenzije 3mm x 3mm, dok je dijamant u središtu veličine 1mm x 1mm.
  • Pagina:
  • 1
Tempo generazione pagina: 0.23 secondi