Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Mediji Vijesti Zagađenje Pacifika: Plutajuće Hrpe Smeća Na Tihom Oceanu Zabrinjavaju Naučnike

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
webmaster

Nema šta se više ne može upetljati u mreže i imenih i bezimenih ribara.


Naravno, pričamo o vodenom dijelu svijeta poznatijem kao Great Pacific Garbage Patch gdje većina plastike nalikuje na snježno bijele konfete u kontrastu prema modrini dubokog sjevernog Tihog Oceana.


Većina smeća je polomljena i smrvljena u sitne komadiće plastičnih bitova, a znanstvenici žele znati da li oni truju i ubijaju male ribe, planktone i ptice koje ga gutaju.


Tijekom utvrđivanja činjenica ekspedicijom u Kolovozu, grupa znanstvenika sa "University of California" je pronašla mnogo više naplavina otpada nego što se to očekivalo.

Tim naučnika je objavio svoja zapažanja na tiskovnoj konferenciji održanoj u četvrtak u San Diego-u.

"To je prilično šokantno, neobično je pronaći točno ono što tražite", izjavila je Miriam Goldstein koji je predvodila kolege istraživača sa "Scripps Institution of Oceanography at UC San Diego" na putovanje dugo tri tjedna.

I dok su znanstvenici dobro dokumentirali štetne posljedice smeća po obalni morski život, malo se istraživalo naplavine otpada koje je prvi pomnije proučio samouki istraživač oceana Charles Moore samo prije jednog desetljeća.
Oskudno je istražen i morski život na dnu hranidbenog lanca koji nastanjuje "krpe" od hrpa otpada.

Čak i oštećene vremenskim uvjetima, male plastične pahuljice izblijedile od sunca mogu biti alarmantne.

"Oni su upravo idealne veličine za interakciju s prehrambenim lancem koji se tamo nalazi", rekao je Goldstein.

Ekipa je također povremeno vadila boce s ljuskavcima pričvršćenim za njih.
Neko smeće ima natpise napisane na kineskom i engleskom jeziku, znak dugog putovanja kojeg smeće treba prevaliti da bi dospijelo u ovo područje.

Plastični otpad nije biološki razgradiv i a često pluta po površini.
Čepovi, torbe i navlake koje završe u oceanu zbog vjetra ili kroz preopterećenu kanalizaciju onda mogu biti nošeni tisućama kilometara.

Sama količina plastike koja se akumulira kružnim kretanjem Sjevernog Pacifika na mjestu poznatijem kao "North Pacific Gyre", vrtlogu kojeg formiraju oceani i struje vjetrova na 1000 milja od obale Kalifornije, zabrinula je znanstvenike zbog toga što bi mogla nauditi tamošnjim morskim stvorenjima.

Studija objavljena ranije ovaj mjesec procjenjuje da su tisuće tona krhotina plastike donešene vjetrovima u oceane svake godine, a nešto od toga završava u kovitlacima Velike Pacifičke Mrlje Smeća.

Katsuhiko Saido, kemičar na Nihon University, Chiba, Japan, rekao je na godišnjem sastanku Američkog Kemijskog Udruženja prošlog tjedna da se plastika zapravo raspada i otpušta potencijalno otrovne kemikalije koje mogu poremetiti funkcioniranje hormona kod životinja i morskog okoliša.

Scripps Tim se nada da će uzorci koje su prikupili tijekom ekspedicije dati odgovore na pitanja o utjecaju smeća na okoliš.
Da li hranjenje plastikom truje planktone?
Je li ekosustav u nevolji kada nova morska stvorenja autostopiraju na bocama za vodu?

Plastika je zamka za ptice i trbuhe riba, a jedan dokumenat kojeg je citirala "Nacionalna Uprava za Oceane i Atmosferu" procjenjuje da svake godine 100.000 morskih sisavaca umire od posljedica povezanih sa smećem i otpadom.

Znanstvenici se nadaju da će njihovi podatci odrediti gustoću i veličinu otpada u moru, posebno od kada je "Velika Pacifička Hrpa Smeća" dobila društvo u južnoj hemisferi za koju znanstvenici kažu da je tamo vrtlog četiri puta veći.


"Vrlo smo uplašeni time što ćemo naći u Južnom Vrtlogu, ali ćemo svakako otići tamo", rekao je Tony Haymet, direktor Scripps Institution.

 

 You need to a flashplayer enabled browser to view this video

 

"Samo se ljude može kriviti za hrpe otpada u oceanima", izjavila je Goldstein i nastavila kako joj je istraživanje pokazalo posljedice ljudskih otisaka na prirodu.

"Promatranje ljudskog utjecaja koje upravo pluta ovdje u sredini ničega čini našu moć bolno očitom, ružne posljedice industrijskog doba nisu lijep prizor", zaključila je Miriam Goldstein.

"Velika Pacifička Hrpa Smeća", najveći od sada već mnogih otoka od smeća i otpada je površinom skoro dva puta veća od Teksasa i pluta Tihim Oceanom negdje između Kalifornije i Havaja.

.

alternative currency, newspapers, novosti, giornali, novine, notizie, local currency, complementary currency, alternativni novac, lokalna valuta, komplementarna valuta, moneta alternativa, moneta complementare, moneta locale      Objavi Vijest

Ako si registrirani korisnik, možeš objaviti svoje vijesti na webu koristeći ovaj servis.

independent news, nezavisne vijesti, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, notizie indipendenti, prestito, mutuo, seigniorage, signoraggio    Kategorije Vijesti

.

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, debt-money, moneta debito, central bank, banca centrale, centralna banka, publish news, objavi vijest, pubblica le tue notizie    Prijava

What happens next if the state can go bankrupt?
 

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, money, denaro, soldi, novac, debt, dug, debito, taxes, tasse, porez, bank, banca, banka     Tko Je Online?

Trenutno aktivnih Gostiju: 4967 
linija

 nezavisne vijesti, notizie indipendenti, independent news, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, prestito, seigniorage, mutuo, signoraggio     Novo Na Forumu