Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Mediji Vijesti Video: Crna Rupa - Federalne Rezerve

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
roman
Ocjena: / 2
LošeOdlično 

Dramatičan, ali dosta kratak i dovoljno dobar video, informativan i jednostavan da bi ga shvatili i oni kojima to inače ide malo teže.
Unutrašnji pogled na Federalne Rezerve.

You need to a flashplayer enabled browser to view this video 

 

Federal Reserve je središnja banka Sjedinjenih Američkih Država.

Nekada malo, a danas ipak mnogo više ljudi poznaje činjenicu da su Federalne Rezerve kao američka centralna banka, u stvari privatna institucija, "narodna banka" u privatnom posjedu.

Federalne Rezerve između ostalog, a ovo i je ono najbitnije, izdaju papir kojeg zovemo novac, a koji je do sada služio kao globalna razervna valuta i kao takav uživao monopol na kupoprodaji nafte.
Novčanica koju ova centralna banka pušta u promet se zove Federal Reserve Note (Novčanica Federalnih Rezervi).
Pogrešno dakle zvan, Američki Dolar (Us Dollar $) je privatna novčanica privatne središnje banke Sjedinjenih Američkih Država, bez ikakave podloge, izdan kao dug na kojeg je potrebno isplaćati kamate i iznajmljen javnosti na upotrebu po cijeni koja je napisana na njegovom naličju.

Federalne Rezerve su osnovane pod veoma sumnjivim okolnostima 1913 godine, s novim zakonom je stigao i porez na dobit koji do tog dana nije postojao, a od tada je "Novčanica Federalnih Rezervi" izgubila na svojoj kupovnoj moći skoro 100%.
Događaj krajem Studenog 1910 godine koji je prethodio Kongresnom odobravanju "Akta o Federalnim Rezervama (Federal Reserve Act)", poznatiji je kao "Kreatura s Otoka Jeckyll (The Creature from Jekyll Island)".
Iako u prvom članku Ustava Sjedinjenih Američkih Država stoji da samo Kongres ima pravo na izdavanje novca i određivanja njegove vrijednosti, 2006 godine je samo u kamatama na nacionalni javni dug Federalnim Rezervama isplaćeno $173,875,979,369.66 dolara.