Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Mediji Vijesti Hrvatska: Banana Republika Ili Zemlja U Banani?

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
webmaster
Ocjena: / 3
LošeOdlično 

Prije neki dan, usred ove velike, zadnje krize, usred stvaranja triliona i triliona novih dolara doslovce iz ničega, Ben Shalome Bernanke nam poručuje: "Veća proizvodnja, više rada i veća potrošnja, pokrenut će ekonomiju i izvući nas iz krize"!
Velika je uzbuna u Federalnim Rezervama oko predloženog novog zakona koji ima većinu u Kongresu, a omogućuje političku kontrolu do sada neovisne centralne banke, koja je navedimo i to, u privatnom vlasništvu.
Kao i drugdje u svijetu, i u Hrvatskoj se po svim medijima najavljuje da kriza prolazi.
Burze rastu, Wall Street je ponovo proradio, sve je super osim što gubi novac.
Ne bilo kakav i bilo čiji novac. Novac poreznih obveznika!

Jedini kojima je krenulo na bolje, šačica propalih brokera, su oni koji će ovih dana primiti rekordno visoke bonuse kao nagradu što su uništili svijet. Na globalnom nivou, čini se da su ipak ostavili nešto i za nas, nova obavezna cijepljenja.
Čini se kako nikoga ne zanima činjenica da komercijalne banke u ovom trenutku posuđuju novac za sebe po kamatama od skoro 0%, a onda ga daju nama po kamatama i do 30%.

Ili ipak ne?

U Hondurasu, digla se velika frka oko banana Chiquita.
Banane su naime veoma važan faktor za tu zemlju. Demokratski izabrana vlada predsjednika Manuel Zelaya-e, povisila je plafon najnižeg mogućeg osobnog dohotka za 60%.
Prošla su samo dva tjedna, i vojska je srušila vladu. Je li ovo povezano sa velikim naporima koje su uložile multinacionalne kompanije da se povuče zakon o minimalnom osobnom dohotku, za sada nije poznato. Poznato je samo da se Chiquita obratila za pomoć obratila ustanovi "Honduras National Business Council" kako bi se na vrijeme zaustavili uzroci, bog te pito čega osim Kalimerove nepravde.

Inače, plantaže banana Chiquita se opisuju kao koncentracijski logori. Radno vrijeme je od 6.30 ujutro, do 19.00 navečer.
Radničke ruke gore u gumenim rukavicama na visokim temepraturama.
Mnogi od njih imaju samo 14 godina.
Pod vodstvom Sam "Banana Man" Zemurray-a, Chiquita posluje s bananama od početka 20 stoljeća.
Zemurray je jednom prilikom izjavio: "U Hondurasu, jedan magarac je skuplji od jednog člana parlamenta".
Još je od dvadesetih godina prošlog vijeka Honduras počeo ovisiti o milosti i nemilosti ove velike tvrtke.

Sigurno poznajete izraz "Banana Republika".
1904 godine, iskovao ga je humorist O.Henry povezujući ponašanje kompanije "United Fruit Company and United Brands" (Chiquita) sa problemima Hondurasa.

1990-ih, kako bi smirila zahtjeve za progresom koje donosi moderan život, kompanija se ujedinila sa ekstremnim desničarima zbog zaštite svojih interesa.
Platila je to osoblje više od milion dolara. 2007 godine, Chiquita je pak isplatila 25 miliona dolara kako bi se zaboravila američka istraga o tim isplatama.
Tako je Chiquita imala čast postati prvom multinacionalnom kompanijom koju se optužilo za suradnju sa terorističkim orgaznizacijama.
Slično onome na Kosovu sa drogom, i u ovu je tužnu priču upetljan i Bill Clinton.Veliki bankrot.
Je li vam poznat ovaj izraz?
Sudeći po medijima i događajima iz Hrvatske, mala je vjerovatnost da za njega nikad niste čuli.
Sve smo dugove prebacili na, i ostavili našoj djeci.
Naše djeca međutim neće htjeti plaćati kamate na bedastoće u koje su ih uvrnuti roditelji uvukli.

 

Roditelji koji su divnu priliku, pretvorili u "Banana Republiku".

I nema baš neke velike razlike između zemlje u kojoj se banane proizvode, i zemlje koja je doslovce otišla u bananu. Premijera zemlje koja je, kako je to sam, još davno najavio, otišla u bananu, boli briga za banane.
Napustio je truli brod koji tone i prebacio se na mnogo skupocjeniju i luksuzniju jahtu u krstarenje, nekad našim, a sada tuđim vodama i otocima.
Ovo su osnovna tri pitanja koja si danas mogu postaviti Hrvati.
Tko je pobijedio? Tko je izgubio? Šta nam donosi sutra?

Šta nam zbilja donosi sutra?
Vlada uvijek spremno reagira na neposredne prijetnje budućim krizama. Kada se god vlada nada da će se birači sjetiti na koji su način glasovali prošlog puta, ona vidi svjetlo.
Kada god je vruće kao što je to danas, vlada uvijek vidi svjetlo, jer ne zaboravimo, vlada vlada, a nama vladaju uvijek jedni te isti:

"Ovo je od najboljeg interesa za sve nas. Mi radimo za vas, mi vas predstavljamo. Svi zaslužuju dio kolača. To dugujemo sami sebi. Zato ćemo ovaj kolač pretvoriti u 2 kolača, mi to možemo i mi to moramo.
I nije žrtvovanje za bilo kojeg čovjeka, raditi za dobro domovine, umjesto toga, to je privilegija.
I nije žrtvovanje to što industrijalac ili nadničar, poljoprivrednik ili trgovac, trener ili doktor, i više i duže i teže rade i plaćaju veći porez, kupuju više obveznica i dionica kako bi zaradili ekstra profite, to su zadatci koje im je domovina povjerila, to je privilegija. Vjerujte Nam"!

Kada netko umre, netko drugi mora zauzeti njegovo mjesto u proizvodnji. Kada netko ode, također netko drugi mora proizvoditi umjesto njega.
Kada svi odu, te zemlje više nema.

Kao očevi i majke, nikada nismo otplatili naše dugove.
Novim zaduženjima, samo ih odgađamo za budućnost. Svi troškovi su međutim, današnji troškovi. Pitanje je samo tko i zašto ih plaća. Veliki ekonomisti ustvari nemaju pojma.
Naša će nam djeca sličiti, kao običnim platišama poreza? Ona uskoro stječu pravo glasa, i zahtijevat će smanjenje dugova. sabor će onda izglasati novi zakon o prodaji još više novih dugova, kao što to uvijek čini.
Jednog lijepog dana, novi dugovi neće naći novog kupca. Tržište je već prezasićeno starim, neotplaćenim dugovima. U tom trenutku, vidjet ćete pravu pozadinu iza velikog reklamnog panoa "Vjerujte Nam", ali pacovi su već odavno, prvi napustili brod. 

Veliki bankrot stiže, računajte na njega.

Privilegija je dakle bila samo radi, proizvodi i krepaj? Iako to nismo bili u stanju shvatiti, ovome su nas naučili do savršenstva, u svakom pogledu. Nisu propustili jednu jedinu priliku kako bi nas na to podsjetili, sve je ostalo bila puka teorija zavjere.
Uvijek su bili u pravu, no pogledajte se danas, pogledajte malo okolo sebe, i širom otvorite oči.
Ovakvi prizori se ne zaboravljaju tako lako: preko 90% od milijardi knjiga i reklama koje nitko ionako nije stigao pročitati zbog brzine kojom su stizale na tržište, završilo je kao i mi, na smetlištu.

A bilo je tako divno, bili smo okruženi prilikama i mogućnostima, bili smo tako slobodni, ali samo na papiru.

Sloboda i demokracija je ipak ponudila samo jednu opciju: Proizvodi, Potroši i Crkni!

Ana Knežević, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske: "Ako se novi porez počne provoditi, za dva ili tri mjeseca imat ćemo bankrot Hrvatske, smanjenje kupovne moći, koje neminovno slijedi nakon nametanja novih poreza, pokreće ciklički krug u kojem se smanjuje potrošnja, time proizvodnja i gospodarske aktivnosti, što rezultira otkazima i pritiskom na Zavod za zapošljavanje, odnosno većim troškovima za državu".

Chiquita: "Povećanje minimalne plaće, prouzročit će gubitak radnih mjesta i povećanje nezaposlenosti, pojačati ionako napetu političku situaciju".

Koja god vam se strana više sviđala, završnica je i kod jednih i kod drugih ista: totalna banana :)

Lijepo vrijeme ne pogoduje samo bananama.
Baš zbog njega, u našoj se Dalmaciji navodno planira izgraditi najveći NATO poligon u Europi, kao centar za obuku protiv terorističkih napada biološkim, kemijskim i nuklearnim oružjem.
Hrvatski je teren zbilja postao opasno sklizak, pojeli smo sve voće, a kore od banana smo pobacali svuda oko nas.
.

alternative currency, newspapers, novosti, giornali, novine, notizie, local currency, complementary currency, alternativni novac, lokalna valuta, komplementarna valuta, moneta alternativa, moneta complementare, moneta locale      Objavi Vijest

Ako si registrirani korisnik, možeš objaviti svoje vijesti na webu koristeći ovaj servis.

independent news, nezavisne vijesti, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, notizie indipendenti, prestito, mutuo, seigniorage, signoraggio    Kategorije Vijesti

.

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, debt-money, moneta debito, central bank, banca centrale, centralna banka, publish news, objavi vijest, pubblica le tue notizie    Prijava

What happens next if the state can go bankrupt?
 

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, money, denaro, soldi, novac, debt, dug, debito, taxes, tasse, porez, bank, banca, banka     Tko Je Online?

Trenutno aktivnih Gostiju: 4455 
linija

 nezavisne vijesti, notizie indipendenti, independent news, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, prestito, seigniorage, mutuo, signoraggio     Novo Na Forumu