Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Mediji Vijesti Dagong - Prva Kineska Agencija Za Kreditni Rejting

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
tuper

Sa Dalekog istoka u vidu kineske bonitetne kuće Dagong stiže konkurencija zapadnim kompanijama Standard & Poors, Moody's i Fitch za procjenu suverenih  kreditnih rejtinga, koja u svom prvom naletu na državne dugove revolucionarno mijenja bonitetnu sliku svijeta, dajući mnogo veću težinu sposobnosti stvaranja bogatstva i količini deviznih rezervi.

 


Mnogo se pisalo i raspravljalo u zadnje vrijeme o pretjeranoj moći, pouzdanosti i neutralnosti američkih agencija za kreditni rejting. Poznatije kao "Tri Američke Sestre", u najvećoj mjeri naravno pod kontrolom banaka, Standard & Poors, Moody's i Fitch kroz monopolski režim izdaju analize o zdravstvenom stanju ekonomije i daju mišljenja o kreditnoj sposobnosti suverenih država, raznih vrsta institucija, banaka i poduzeća. Ove agencije za kreditni rejting odlučuju o tome koje ekonomije su jake, a koje ekonomije su slabe, što je do sada determiniralo sudbine čitavih naroda. Jedan 'A' više ili manje u njihovim procjenama koje su se do sada pokazale kao potpuno neobjektivne i u sukobu interesa; može značiti spasenje ili bankrot za neku zemlju.

 

Sada bi se situacija mogla promijeniti. Prije nekoliko dana je u Kini debitirala Dagong, prva njihova agencija za kreditni rejting.
Više informacija na web sajtu ove agencije za kreditni rejting: klikni. Izgleda da je Peking odlučio razbiti monopol Sjedinjenih Američkih Država i na ovom području, te pružiti alternativnu točku gledišta u odnosu na onu "tri američke sestre kreditnog rejtinga".

 

 

 

Dagong, prva kineska agencija za kreditni rejting, 10 srpnja je objavila svoje izvješće koje možete pogledati ovdje.

Ova financijska analiza je izazvala dosta komešanja i probudila veliko zanimanje.
Na kineskoj rang listi kreditnih rejtinga, nalazi se 50 zemalja čiji sveukupni bruto društveni proizvod čini 90% svjetskog BDP-a.

Kineska agencija za kreditni rejting procjenjuje solventnost država bazirajući se na drugačijim kriterijima od onih tradicionalnih, najviše uzimajući u obzir stvarni kapacitet za stvaranje bogatstva i povećanje rezervi.
Rezultat je taj da su Sjedinjene Američke Države izgubile mitski trostruki 'AAA' kreditni rejting koji je deklasiran na 'AA'; Velika Britanija i Francuska su srezane na 'AA-', dok je kreditni rejting zemalja kao što su Italija, Španjolska i Belgija pao čak na 'A-'.
Bolje su prošle Kanada, Njemačka i Nizozemska, njihov kreditni rejting je procjenjen na 'AA +', to je inače ista ocjena koju ima i sama Kina.

Guan Jianzhong, predsjednik Dagonga, predstavljajući prvi kineski izveštaj o suverenom kreditnom rejtingu na konferenciji za štampu u Pekingu je izjavio da sadašnji zapadni sistem pruža netočne informacije o kreditnim rejtinzima, te da isti ne uspijeva reflektirati promenjivost sposobnosti otplate dugova.

Kineski predsjednik Hu Jintao je rekao u travnju da svijet treba "objektivan, fer i razuman standard" za rejting državnih dugova. Čini se da je bonitetna kuća Dagong ozbiljno zaigrala tu ulogu, ističući da je cilj financijski procijeniti države po metodi koja neće biti pod utjecajem ideologije.

Izuzmemo li očekivane kritike, procjene kineske agencije za kreditni rejting Dagong mnogi zapadni stručnjaci smatraju puno realnijom od procjena agencija Standard & Poors, Moody's i Fitch, posebno uzimajući u obzir rezanje kreditnog rejtinga Sjedinjenim Američkim Državama.
Već neko vrijeme su ekonomisti, uključujući i Amerikance, uvjereni da se iza trostrukog 'AAA' kreditnog rejtinga SAD-a krije puno lošija stvarnost.
Sve veći broj stručnjaka vjeruje da su Sjedinjene Američke Države zapravo na rubu insolventnosti i bankrota, budući da je javni dug izmakao kontroli (13 trilijuna dolara, što je jednako bruto domaćem proizvodu), a rizik od nove krize hipotekarnih kredita (u nedavnom izvješću U.S. Treasury upozorava na novi veliki prenapuhani balon koji je spreman eksplodirati) prijeti novim lančanim propadanjima banaka.

Rast sumnji u stvarno zdravstveno stanje američke privrede (a time i svjetske), također je izazvala i senzacionalna vijest da Ujedinjeni Narodi, po prvi put službeno predlažu napuštanje dolara kao globalne valutne rezerve zbog rizika od nestabilnosti.

U UN-ovom izvješću za 2010 godinu o ekonomskom i socijalnom stanju u svijetu, objavljenom krajem lipnja, naglašava se potreba za kreiranjem novog valutnog sustava globalnih rezervi koji se više ne bi temeljio na dolaru, nego na jednoj globalnoj valuti stvorenoj na osnovu već postojećih Specijalnih Pravs Vučenja (SDR) Međunarodnog Monetarnog Fonda.
Bio bi to ključni korak prema novom ekonomskom i političkom svjetskom poretku (jedna svjetska vlada, jedna svjetska centralna banka, jedna svjetska valuta), njega mnogi političari i ekonomisti vide kao jedini lijek protiv buduće gospodarske stagnacije, ili još gore, recesije.

.

alternative currency, newspapers, novosti, giornali, novine, notizie, local currency, complementary currency, alternativni novac, lokalna valuta, komplementarna valuta, moneta alternativa, moneta complementare, moneta locale      Objavi Vijest

Ako si registrirani korisnik, možeš objaviti svoje vijesti na webu koristeći ovaj servis.

independent news, nezavisne vijesti, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, notizie indipendenti, prestito, mutuo, seigniorage, signoraggio    Kategorije Vijesti

.

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, debt-money, moneta debito, central bank, banca centrale, centralna banka, publish news, objavi vijest, pubblica le tue notizie    Prijava

What happens next if the state can go bankrupt?
 

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, money, denaro, soldi, novac, debt, dug, debito, taxes, tasse, porez, bank, banca, banka     Tko Je Online?

Trenutno aktivnih Gostiju: 3142 
linija

 nezavisne vijesti, notizie indipendenti, independent news, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, prestito, seigniorage, mutuo, signoraggio     Novo Na Forumu