Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Mediji Vijesti Afrička Ruža Kao Krv Crvena, Opojna, Cvijet Mirisni

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
roman

Ima li bilo tko u svijetu za koga prekrasan cvijet, ruža nije simbol ljubavi?

 

Ruža, kao krv crvena, opojna, cvijet mirisni.

 

Postoji netko za koga je ono što na Zapadu smatramo romantičnom gestom, simbol muke i smrti.Ovo je priča o cvijeću koja se vrag bi ga znao iz kojih razloga ne pojavljuje u mas-medijima, priča o ružama koje iz Afrike stižu Europu tijekom cijele godine, posebno na jedan trenutak, Dan Svetog Valentina.

Možda svi od nas ne znaju točno od kuda dolazi cvijeće kojemu se divimo i pred kojim se topimo u dućanima, cvijeće kojeg poklananjamo na slavljima, feštama i rođendanima, ruže koje mirišemo nosevima na Valentinovo ili dan godišnjice.

Ovaj članak opisuje apsurdnu priču o putu cvijeća.

Nije naodmet napomenuti da poslovni obim prometa cvijećem u Europi trenutno fakturira više od 50 milijardi eura.

Naravno, u ovom poslovnom krugu netko zarađuje puno, a drugi zarađuju puno manje.

 

 

Glavni subjekti koji imaju najveću korist od ovog nazovimo ga poslovnog pokreta su holandske proizvođačke i distributerske kuće, Aalsmeer, FloraHolland, Oost Netherland i Vleute.

Zapravo 79 posto od cvijeća koje nalazimo u našim trgovinama dolazi iz Nizozemske, a zatim slijede Njemačka i Velika Britanija.

Ove velike multinacionalne korporacije cvijeća određuju tržišne cijene različitih cvjetova koji se zatim prodaju na aukcijama.

Europa kupuje od Nizozemske, ali od koga kupuje Holandija?

I evo nas opet u Africi.

U Europu iz Afrike stiže 80.000 tona cvijeća, većina od oko 77% iz Kenije, a zatim redom slijede Zimbabve, Zambija i Uganda.

Ovdje ćemo se osvrnuti na ono što se događa u Keniji, a odnosi se na ovaj veliki biznis proizvodnje i trgovine laticama na koje se toliko palimo.

Užas je koncentriran na otprilike 2.000 hektara staklenika oko jezera Naivasha, na 150 kilometara udaljenosti od glavnog grada Nairobija gdje zaposleni ljudi Kenije koji su uglavnom žene rade 7 dana u tjednu u neljudskim uvjetima vrućine staklenika.

Žene su tamo često seksualno zlostavljane, a većina ih nakon nekoliko godina rada na tom radnom mjestu oboli od raka kože ili dišnih putova zbog kontakta s pesticidima kojima je tretirano cvijeće.

Stotine je slučajeva sljepila i neplodnosti zbog pesticida i drugih otrovnih tvari.

Nakon što su pobrali cvijeće, radnici rade u prostoriji u kojoj se selekcionira cvijeće, a temperatura spušta na manje od polovice kako bi se cvijeće očuvalo svježim.

Od tog trenutka se cvijeće počinje transportirati u Europu u velikim kontejnerima hladnjačama.

U jednom od najvećih staklenika po imenu "Nini" radi oko 600 zaposlenih.

Nakon velikih pritisaka od prije nekoliko godina protiv multinacionalnih kompanija, nešto se pokrenulo, velike kompanije su bile prisiljene uvesti neka nova pravila ponašanja koja se međutim često krše.

Drugi problem koji se od nedavno pojavljuje je isušivanje jezera Naivasha zbog pretjerane količine vode koja se koristi za navodnjavanje u staklenicima.

Tamo, daleko u Keniji, radnici zarađuju polovicu stotog dijela eura po ruži, otprilike oko 40 eura mjesečno.

Porezano se cvijeće isporučuje s aerodroma u Nairobiju isti dan prema Nizozemskoj, a odredišta su i Velika Britanija i Njemačka.

Tereti cvijeća iz glavnog grada te afričke države se otpremljuju prema nama, razvijenim Zapadnjacima sa po 7 dnevnih avionskih letova.

Broj letova se povećava i intenzivira za vrijeme žetve u razdobljima Valentinova i nevjerovatno ali istinito, za vrijeme festivala San Remo.

Što možemo učiniti?

Očito, prva naša akcija bi trebala biti bojkot.

Ako kupujete ruže i ostalo cvijeće, kupujte od lokalnih proizvođača u prodavaonicama u kojima znate porijeklo cvijeća.

Zapitajte se da li zbilja vrijedi hraniti ovo apsurdno novčano tržište zbog cvijeta koji ne živi više od dva dana.

I onda se zaustavite kad na Valentinovo, dan zaljubljenih poželite približiti ružu prema nosu jer možda će miris koji ćete osjetiti ovog puta biti drugačiji.

 

.

alternative currency, newspapers, novosti, giornali, novine, notizie, local currency, complementary currency, alternativni novac, lokalna valuta, komplementarna valuta, moneta alternativa, moneta complementare, moneta locale      Objavi Vijest

Ako si registrirani korisnik, možeš objaviti svoje vijesti na webu koristeći ovaj servis.

independent news, nezavisne vijesti, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, notizie indipendenti, prestito, mutuo, seigniorage, signoraggio    Kategorije Vijesti

.

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, debt-money, moneta debito, central bank, banca centrale, centralna banka, publish news, objavi vijest, pubblica le tue notizie    Prijava

What happens next if the state can go bankrupt?
 

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, money, denaro, soldi, novac, debt, dug, debito, taxes, tasse, porez, bank, banca, banka     Tko Je Online?

Trenutno aktivnih Gostiju: 3143 
linija

 nezavisne vijesti, notizie indipendenti, independent news, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, prestito, seigniorage, mutuo, signoraggio     Novo Na Forumu