Jedrenje: PIJK Hijena - Regata Hrabri Momci I Momke, 26.12.2017 Pula
Neki me dan ljudina i moj bruder Konto zvrcnuo da 26.12.2017 učestvujem u još jednom sportskom događanju u organizaciji jedriličarskog kluba PIJK Hijena: "Regata Hrabri Momci I Momke 2017".
Naravno da sam na osnovu prošlog, nedavno proživljenog iskustva na "
Jesenjoj Regati 2017" - ovaj poziv sa svim guštima oduševljeno prihvatio. Još uvijek krepivam od smijeha i ugode kako smo tada u onoj mrkloj tmini završili na dalekoj pučini negdje nadomak tzv. Italije...
Prvi ilegalni jedriličarski klub PIJK Hijena ili ti bolje rečeno Morski vukovi i vučice njegovi članovi kažu kako je "Regata Hrabri Momci I Momke" bez ikoje dileme majka i otac svih regata. Hah, od zabadanja nosa u istinitost te tvrdnje unaprijed sam odustao debela dva dana prije održavanja same regate: naime umalo se nisam šlagirao kad sam skužio da je učoporavanje Hijena pred regatu svih regata zakazano za 04.40h ujutro tj. u dubokoj noći maltene netom nakon Božićnog slavlja ili ti uobičajenog unošenja ogromih količina ića i pića u sva ta naša izmučena i izmrcvarena tijela...
Evo priznajem pa mi se prašta hahaha: bio sam uvjeren kako će se na mjestu radnje u zadano vrijeme pojaviti uvrh glave njih petorica ili šestorica najluđih. 04.40h, dole sve mokro a gore kompletna crnina teških oblaka, kad ono okupila se u sportskoj lučici Delfin poprilična ekipa hrabrih - pardon, ipak su tu posrijedi najhrabriji i to u kakvom sastavu: žensko, muško, staro, mlado, najmlađe
(klikni na slike za veće slike)
Cirka pola sata prije starta, svi učesnici "Regate Hrabri Momci I Momke 2017" počastili su se vatrenom vodom i sličnim pićima dobrodošlice - uključujući i svježe skuhani punč ručne izrade. Za održavanje morala tijekom procjenjivanja trenutne i nadolazeće situacije pobrinuo se podmladak, a budno nas prativši svojim trećim okom na kojeg baš i ne vidi najbolje - sve je to hihoćući se odobravao Predsjednik PIJK Hijena Dr. d'Oro... svatko je podstaknut šarenom dozom hrabrosti ubaloniranom u motivirajuće oblike zvjerki, mačeva i sablji, domaćih životinja, karikatura nekih prisutnih slavnih likova...
Onda smo se pomalo, vukući za sobom brdo opreme za tjeranje žeđi i gladi te najnužnijih stvari za preživljavanje, svi pošli ukrcati na jedrilice. Ja sam s još nekolicinom hrabrih momaka raspoređen na Kontovu brodicu Linđo. Zatim smo u 05.15h isplovili iz sportske lučice Delfin prema startnoj liniji. U stanju u kojem sam došao na "Regatu Hrabri Momci I Momke 2017" - čak i da je bio dan ne bi gole kite vidio; pojma nemam kako smo po gustom mraku uopće uspjeli pronaći startnu liniju a ona se isto kao i prošli put protezala crtom Pješčana uvala, marina Veruda, hotel Histria, Bunarina.
Sam start pompozno je označen tako što smo na Linđu ponovo zapalili “vatricu” - nakon čega je vlažna slama zadimila cijelo područje, te smo potom upalili blještavo Hijensko alarmno rotaciono svjetlo a onda se sa svih brodica udarilo u veselje iz svih raspoloživih oruđa poput frula, truba, flauta, klarineta, rogova...
Najhrabriji Momci i Momke s ovog dijela planete Zemlje
(tzv. Ljubljana, tzv. Poreč, tzv. Rovinj, tzv. Pomer, tzv. Pula) startali su u opasnu avanturu sljedećim jedrilicama: Santa Barbara, Trifida, Pettit, Aurora, Viva2, Luna, Esso, Potepinka, Legend i Linđo.
Za razliku od "
Jesenje Regate 2017"
(održane 23 rujna) kad se brijalo do otoka Katarina i nazad, "Regatom Hrabri Momci I Momke 2017" upriličeno je sportiranje do svjetionika Porer
(smještenog na istoimenom otočiću 2,5 km ispred južnog rta tzv. Istre i tzv. naselja Premantura) s rikvercom do cilja na Fratarskom otoku - ili ti legendarna ruta "Hijenska Osmica (8+)".
Po sad već ustaljenom običaju, mi brodska posada Linđa već na samom početku “malo” smo zaostali iza ostalih Hijena.