Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
webmaster
User Rating: / 2
PoorBest 

20 Srpanj 2009,  Bloomberg

Američke porezne obveznike možda čeka lomača od $23,7 trilijuna dolara za podupiranje gospodarstva i spašavanje financijskih kompanija, izjavio je Neil Barofsky (special inspector general for the Treasury’s Troubled Asset Relief Program).

$700 milijardi dolara investicijskog programa za banke, pruženih od Trezora Sjedinjenih Američkih Država predstavlja samo mali dio od sveukupnih federalnih podrški za oživljavanje financijskog sustava SAD-a, uključujući i $6,8 trilijuna dolara pomoći koje su pružile Federalne Rezerve, izjavio je Barofsky u današnjem izvještaju.

"TARP je evoluirao u program koji nema povijesnog primjera po cilju, obimu i složenosti", rekao je u Barofsky u svjedočanstvu pripremljenom za raspravu sutra pred Odborom Doma Za Vladine Reforme I Nadzor.

Troškovi uključuju $2,3 trilijuna dolara u programima ponuđenim od Federal Deposit Insurance Corp., $7,4 trilijuna dolara u TARP-u i drugim pomoćima iz Državnog Trezora i $7,2 trilijuna dolara u federalnom novcu za Fannie Mae, Freddie Mac, Kreditne Unije, Branitelje i druge poslove iz federalnih programa, rekao je Barofsky.

Barofsky je kritizirao zasebno kvartalno izvješće Trezora o provedbi TARP-a, izjavivši da je Trezor uzastopno propuštao usvojiti savjete potrebne za osiguranje transparentnosti i ispunjavanje cilja Administracije za provedbu TARP-a uz najviši stupanj odgovornosti.

Kao rezultat toga, porezni obveznici ne znaju kako primatelji TARP-a koriste novac ili vrijednosna ulaganja, kazao je u izvješću.

Trezor je do sada potrošio $441 milijardi dolara od TARP sredstava i isplanirao novih $202,1 milijardi dolara za drugu potrošnju.

U devet mjeseci od kako je Kongres odobrio TARP program, Trezor je napravio 12 programa sa sredstvima koja mogu dostići skoro $3 trilijuna dolara, izjavio je Barofsky.

Nacionalni Dužnički Sat Sjedinjenih Američkih Država
webmaster
User Rating: / 3
PoorBest 

July 20. 2009, Bloomberg

U.S. taxpayers may be on the hook for as much as $23.7 trillion to bolster the economy and bail out financial companies, said Neil Barofsky, special inspector general for the Treasury’s Troubled Asset Relief Program.

The Treasury’s $700 billion bank-investment program represents a fraction of all federal support to resuscitate the U.S. financial system, including $6.8 trillion in aid offered by the Federal Reserve, Barofsky said in a report released today.

“TARP has evolved into a program of unprecedented scope, scale and complexity,” Barofsky said in testimony prepared for a hearing tomorrow before the House Committee on Oversight and Government Reform.

Costs include $2.3 trillion in programs offered by the Federal Deposit Insurance Corp., $7.4 trillion in TARP and other aid from the Treasury and $7.2 trillion in federal money for Fannie Mae, Freddie Mac, credit unions, Veterans Affairs and other federal programs, he said.

Barofsky offered criticism in a separate quarterly report of Treasury’s implementation of TARP, saying the department has “repeatedly failed to adopt recommendations” needed to provide transparency and fulfill the administration’s goal to implement TARP “with the highest degree of accountability.”

As a result, taxpayers don’t know how TARP recipients are using the money or the value of the investments, he said in the report.

The Treasury has spent $441 billion of TARP funds so far and has allocated $202.1 billion more for other spending.

In the nine months since Congress authorized TARP, Treasury has created 12 programs involving funds that may reach almost $3 trillion, Barofsky said.

US National Debt Clock
roman
User Rating: / 0
PoorBest 

Nikola Tesla je čovjek odgovoran za svaki oblik suvremene tehnologije koju danas imamo na raspolaganju. Ne bi bilo Tviterovanja, Guglanja, mobitela, satelita u svemiru, aviona, x-zraka, ili fizike kakvu poznajemo.

Da li se itko sjetio Nikole Tesle na njegov rođendan?

Nikola Tesla je rođen 9. srpnja 1856, u ponoć.

Netko se ipak sigurno sjetio Nikola Tesle ovaj tjedan, to je Dr. Ljubo Vujović.
Dr. Vujović je ove godine nominiran za primanje nagrade Američkog Biografskog Instituta: "Osoba 2009 Godine U Edukaciji" za njegov rad kao predsjednik i urednik "Tesla Memorial Society"  New York-ške web stranice koja je glavni izvor informacija o slavnom znanstveniku i izumitelju Nikoli Tesli, te ostalim svjetskim figurama u povijesti.

Iako su znanstvenici diljem svijeta uložili velike napore da se konačno prepozna genijalnost i doprinos ovog velikog čovjeka, još uvijek magla misterije okružuje njegov život i djela.
Mnogi smatraju da je najočitiji od razloga tome taj, što su njegovi izumi bili previše progresivni za dostupne tehničke resurse, i također previše napredni za kolektivnu psihu čovječanstva u to vrijeme.

The Missing Secrets Of Nikola Tesla:webmaster
User Rating: / 1
PoorBest 

Marc Faber je legendarni investicijski analitičar rođen u Zürich-u, Švicarska.

Postao je poznat širom planete savjetujući svoje klijente da napuste pozicije na tržištu dionica, tjedan dana prije velikog sloma u Listopadu 1987 godine.

DanicaV
User Rating: / 0
PoorBest 

U Velikoj Britaniji s jeseni će zaživjeti zakon prema kojem sve odrasle osobe koje rade s djecom moraju biti upisane u bazu podataka potencijalnih pedofila.

Ući u takvu bazu podataka zasigurno nije ugodno. Paranoja? Ne, više uvreda za dio populacije koji se posvetio odgoju ili animiranju djece.
Poruka djeci - svi odrasli su potencijalne ubojice i silovatelji?

webmaster
User Rating: / 3
PoorBest 

July 18 2009, Times Online

Britain was accused yesterday of dumping toxic household and industrial waste in developing countries on two continents in breach of an international convention.

The Government last night was considering tightening the enforcement of rules after the discovery of hazardous medical and electrical waste in Brazil and Ghana.webmaster
User Rating: / 7
PoorBest 

EU agriculture subsidies worth billions of pounds under the CAP are being paid out to businesses and multinational corporations with little connection to traditional farming.

18 Jul 2009, Daily Telegraph 

webmaster
User Rating: / 3
PoorBest 

Od dionica tehničke industrije do visokih cijena goriva, banka Goldman Sachs je osmislila svaku veću manipulaciju tržišta još od vremena Velike Depresije i upravo se sprema  to ponovno uraditi.

13 Srpanj 2009, Rollingstone.com

The Great American Bubble Machine


Vratimo se malo unazad od danas, na početak Lipnja 2009 godine, u Washington, Sjedinjene Američke Države. Barack Obama, popularan mladi političar u  čijoj je kampanji vodeći privatni donator bila investicijska banka Goldman Sachs sa nekih $ 981.000 dolara, zasjeda u Bijeloj kući. Ploveći kroz politička minska polja u eri financijskih spašavanja bez ijedne ogrebotine, banka Goldman Sachs se opet vratila svom starom biznisu, izviđanju i pronalaženju slabosti novog tržišta kojeg je kreirala vlada uz pomoć novih uspješnih studenata koji su zasjeli na ključne stolice u vladinim poslovima.


Otišli su Hank Paulson i Neel Kashkari. Na njihovim mjestima su sada načelnik stožera trezora Mark Patterson i CFTC šef Gary Gensler, obojica bivši Goldmanovci. Gensler je u Goldman Sachsu bio jedan od velikih šefova financija.
I umjesto kreditnih derivata, opcija futures na naftu ili CDOs (collateralized debt obligations) sa hipotekarnom podlogom, nova igra u gradu, sljedeći balon je od ugljenovih kredita, napuhavajuće tržište od trilijuna dolara koje sada jedva da postoji, ali će eksplodirati ako Demokratska Stranka sa $4.452.585 dolara iz zadnjih izbora uspije progurati u postojanje novu balončinu od roba (commodities), prikrivenu kao "plan za okoliš",a nazvanom cap-and-trade.

Novo carbon-credit tržište je virtualno ponavljanje casino-a robnog tržišta koje je prijalo Goldmanu, sada sa jednim divnim novim naborom: Ako je plan prođe kao što se i očekuje, porasti će cijene zato što je to zahtijevala vlada. Goldman Sachs neće niti morati igrati prljavu igru, igra je unaprijed zamišljena kao prljava.

Evo kako stvar funkcionira: Ako prijedlog zakona prođe, tu će biti ograničenja na iznos godišnje emisije ugljika za one koji rade sa ugljenom, komunalije, distributere prirodnog plina i brojne druge. Ako kompanije prekorače njihove dozvoljene udjele u emisiji ugljika, one će moći kupiti udjele od ostalih tvrtki koje su uspjele emitirati manje emisije ugljika u atmosferu. Predsjednik Obama konzervativno procjenjuje da će oko $646 milijardi dolara vrijednih udjela ugljika, biti ponuđeno na aukcijama u prvih sedam godina. Jedan od njegovih vrhunskih ekonomskih savjetnika procjenjuje da bi stvarna brojka mogla biti dvostruko, ili čak tri puta veća od tog iznosa.

Značajka tog plana koja se posebno odnosi na špekulatore je da će vlada ukupnu količinu udjela dozvoljenog zagađivanja neprestano smanjivati, što znači da će ugljik krediti vremenom postati sve oskudniji. To pak znači da je otvoreno novo tržište roba gdje će glavna roba kojom se trguje garantirano poskupiti s vremenom. Volumen tog novog tržišta će biti veći od $1 triliona dolara godišnje. Za usporedbu, ukupan godišnji prihod svih dobavljača električne energije u Americi iznosi $320 milijardi dolara.

Goldman Sachs želi ovaj zakon. Plan je (1) da se on kao paradigma utemelji u zakonu, (2) osigurati si dio kriške profita na toj paradigmi i (3) osigurati si da će ta kriška profita biti golema. Banka Goldman Sachs je počela gurati cap-and-trade još davno, ali je stvar došla na svoj vrhunac prošle godine kada je banka potrošila $3,5 miliona dolara za lobiranje u klimatskim pitanjima. Jedan od njihovih lobista u to vrijeme je bio nitko drugi nego Patterson, sada zaposlen u državnom tezoru kao "chief of staff".
 
Povratakom u 2005 godinu, kada je Hank Paulson bio glavešina Goldman Sachs-a, otkriva se da je on osobno pomogao autoru ekološke politike banke.
Taj dokument sadrži neke iznenađujuće elemente za firmu koja se u svim drugim područjima dosljedno protivi bilo kakvim vladinim regulacijama. Paulson-ovo izvješće tvrdi da dobrovoljna akcija sama po sebi ne može riješiti problem klimatskih promjena. Nekoliko godina kasnije, Ken Newcombe, šef pitanja za ugljik u banci Goldman Sachs, inzistirao je da cap-and-trade sam po sebi neće biti dovoljan za rješavanja klimatksih problema i pozvao na daljnja javna ulaganja u istraživanje i razvoj. Sve je ovo veoma povoljno, imajući u vidu da je banka Goldman Sachs odavno počela ulagati u elektrane na vjetar (kupila je kompaniju "Horizon Wind Energy"), obnovljivi dizel (investitor je u kompaniji "Changing World Technologies") i solarnu energiju (partner je sa s "BP Solar"), točno u one poslove koji će napredovati i uspijevati ako vlada uspije prisiliti proizvođače energije da koriste čistiju energiju. Ovako je rekao Paulson u to vrijeme, "Mi ne radimo te investicije kako bi izgubili novac".

Banka posjeduje 10% udjela u "Chicago Climate Exchange", gdje će se trgovati udjelima ugljenima. Štoviše, Goldman Sachs posjeduje manjinski udio u kompaniji "Blue Source LLC", firmi sa sjedištem u državi Utah koja prodaje karbon kredite baš onog tipa koji će naveliko potraživati ako zakon prođe. Nobelovac Al Gore, koji je prisno surađivao u planiranju i stvaranju cap-and-trade, otvorio je tvrtku "Generation Investment Management" sa tri bivše glavešine iz Goldman Sachsa. Sada mu društvo prave David Blood, Mark Ferguson i Peter Harris.
Njihovov biznis? Investiranje u financijske papire povezanih sa ugljikom. Postoji također i $500 miliona dolara u "Green Growth Fund" za ulaganje u zelenu tehnologiju... i tako dalje... Goldman Sachs je opet ispred svih, samo čekajući da zlatna koka snese jaje na pravom mjestu.
Hoće li ovo novo tržište biti većo od energy-futures tržišta?

"Oh, pa energy-futures tržište će ispasti patuljak", kaže bivši član odbora za energiju.

Pa, mogli biste reći, koga je uopće briga? Ako cap-and-trade uspije, nećemo li se svi spasiti od katastrofe globalnog zatopljenja? Možda - ali cap-and-trade, kako je to isplanirala banka Goldman Sachs, je u stvarnosti samo ugljični porez strukturiran na način da privatni interesi pokupe zaradu. Umjesto da vlada jednostavno nametne fiksni porez na zagađenje ugljikom i prisili proizvođače koji koriste nečistu energiju na plaćanje posljedica za nered kojeg čine, cap-and-trade će omogućiti malom, pakleno gramzivom plemenu Wall Street svinja pretvoriti još jedno tržište roba u privatnu shemu ubiranja poreza. Ovo je gore nego nedavno financijsko spašavanje: To omogućuje banci da iskoriste porezni novac prije nego što je čak i prikupili.

"Ako će to biti porez, ja bih radije da ga nametne i ubire Washington", kaže Michael Masters, direktor hedge fonda koji je progovorio protiv špekulacija na naftnim opcijama (oilfutures) . "Ali mi ovdje govorimo da Wall Street može postaviti porez, i da ga Wall Street može ubirati. To je zadnja stvar na svijetu koju želim, toliko glupa."

Cap-and-trade će oživjeti. Ili, ako ne uspije, nešto slično će proći. Govorimo o istom moralu kojeg je banka Goldman Sachs imala u pomaganju kreiranja svih financijskih balona od 1929 do danas.

U skoro svakom slučaju, ista banka koja je bezbrižno nastupala godinama, rušeći sistem s toksičnih kredita i grabežljivim kamatarskim kreditima i dugovima, ostvarujući ništa drugo osim velikih bonusa za nekoliko šefova; je nagrađivana sa planinama besplatnog novca i državnim jamstvima, dok stvarne žrtve ovog nereda, porezni obveznici, sve to plaćaju.

Nije lako prihvatiti stvarnost u kojoj sada rutinski dozvoljamo tim ljudima da se izvuku i to sa čime, postoji neka vrsta kolektivnog poricanja koje se pojavljuje kada zemlja prolazi kroz ono što Amerika prolazi u posljednje vrijeme, kada ljudi gube ugled i status kao što smo ga mi izgubili u posljednjih nekoliko godina.

Ne možete prihvatiti činjenicu da više niste državljanin uspješne i napredne, prve svjetske demokracije, da možete biti opljačkani usred bijela dana, jer kao pri amputaciji, još uvijek možete osjetiti vrste stvari koje više ne postoje.

Ali to je tako. To je svijet u kojem živimo sada. A na ovome svijetu, neki od nas moraju igrati po pravilima, dok su drugi dobili obavijest od ravnatelja da ih je oslobodio od domaćih zadaća za sva vremena i dao im torbu sa $10 milijardi dolara da si kupuju ručak.

Ovo je gangsterska država sa gangsterskom ekonomijom, niti u cijene ne možemo više vjerovati, postoje skriveni porezi u svakom novčiću kojeg morate platiti.

Možda sve ovo i ne možemo zaustaviti, ali bi barem trebali znati u kojem pravcu se krećemo, gdje to sve skupa ide.
DanicaV
User Rating: / 0
PoorBest 

Kriza, smanjenje mirovina, potrošnje wc papira.
No, baš tada ima za "Kruha i igara!"
Koliko je novaca već uloženo u Maksimir i Dinamov stadion u ovoj državi?
Sada, kada je stadion "pao" na Uefinoj inspekciji, pronaći će se sredstva za popravak. Tko je uništio stadion?

Dinamo je već dobio od Grada Zagreba 15,5 miliona kuna za održavanje, samo ove godine. Imali smo priliku vidjeti na TV člana poglavarstva, Duška Ljuštinu kako će se sve učiniti da Dinamo zaigra u Ligi Prvaka na svom stadionu.
Čime su to zaslužili?webmaster
User Rating: / 4
PoorBest 

Everything, since June 1933, operates in commerce.

Government has an implied agreement with the STRAWMAN (government's creation) and the STRAWMAN is subject to government rule.

When we, the real flesh and blood man and woman, step into their "process" we become the "surety" for the fictional STRAWMAN.

webmaster
User Rating: / 2
PoorBest 

Branimir Johny Štulić je još uvijek tu.

Iako još uvijek rado slušamo Marinu, Azre više nema, i sudeći po svemu, nikada je više neće ni biti.

 roman
User Rating: / 0
PoorBest 

Da li je čovjek uistinu hodao po Mjesecu?

Približava se 40. godišnjica od kako je ljudska noga "navodno" po prvi zakoračila po površini Mjeseca, pa je povodom "malih koraka za Armstronga, ali velikih za čovječanstvo" NASA restaurirala stare video snimke uz pomoć Hollywooda. Slike prvog čovjeka na Mjesecu sada izgledaju mnogo bolje i "stvarnije".

Prerađen video hodanja po Mjesecu, četvrtka, 20 Srpnja 1969 godine, napravila je ista kompanija koja je osvježila i film "Casablanca".

NASA je izgubila originale filmskih traka od slijetanja na Mjesec i nakon trogodišnje potrage, objavila da su trake vjerovatno oštećene.
NASA i holivudska filmska kompanija za restauraciju su upotrijebili kopije televizijskih snimki slijetanja Apolla 11 na mjesečevu površinu prije četrdesetak godina.
Lowry Digital of Burbank, kompanija za restauraciju, osim "Casablance", osvježila je i filmove "Ratovi Zvijezda" i razne "James Bondove". Kompanija je objavila da je od svih restauracija koje su uradili, ova najslabije kvalitete. U svakom slučaju, eventualnoj obmani savršeno odgovaraju slike što slabije kvalitete.

Mnogi ljudi ovo predstavljaju kao siguran dokaz da je sve snimljeno u studiju, a ne na površini Mjeseca:

 You need to a flashplayer enabled browser to view this video

« StartPrev12345678910NextEnd »