Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Alternative News News Talijanski Grad Filettino Proglasio Političku I Monetarnu Nezavisnost

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
tuper

Protestima protiv nametnutih kontroverznih mjera štednje talijanske vlade, priključio se i Filettino, mali gradić u središnjoj Italiji. I to na kakav način! Usred surove svjetske dužničke krize, u pobuni protiv Rima, vlasti Filettina su proglasile političku i monetarnu nezavisnost. Na ulicama ovog malog grada udaljenog svega nekih stotinjak kilometara od talijanske prijestolnice, već su se pojavile novčanice nazvane "fiorito", u principu jedna vrsta lokalne valute koja podsjeća na "florin" - novac u upotrebi u Firenci u 13 stoljeću. "Vidite, mi smo riješili problem javnog duga", rastumačio je Enio Marfoli - savjetnik za kulturu u Filettinu. Da se podsjetimo, talijanski javni dug veličine skoro 2 trilijuna dolara koji je doslovce počeo razjedati ovu zemlju, jedan je od najvećih u svijetu i po iznosu, i po omjeru u odnosu na društveni bruto proizvod.
You need to a flashplayer enabled browser to view this video

 

Vijesti o odvajanju Filettina od Italije, ostvarenje političke i monetarne suverenosti tog grada i tiskanje novčanica "fiorito", brzo su se proširile diljem planete. Grad su preplavili turisti, znatiželjnici i novinari. Gradonačelnik Luca Sellari navodi kako nema razloga zbog kojih bi se ova odluka u praksi mogla pokazati lošim izborom - kao primjer kako mali lokaliteti mogu preživjeti i bez administrativne kontrole većih centara te se financirati između ostalog i kroz poreznu autonomiju - ukazuje na San Marino koji sasvim dobro opstaje. Na slici: Zakonsko platno sredstvo - Florin

 

Kao pozitivna reakcija na devastirajuće efekte globalne financijske krize, i gradić Filettino je dakle postao dio sve popularnijeg pokreta za lokalnu nezavisnost. Vrijeme će brzo pokazati da li je želja stanovnika ovog malog mjesta za napredovanjem prema održivosti i samodostatnosti bio skupi promašaj, ili procvat zdrave logike.

Ako i vi, dekintirani, ljuti i ogorčeni, nekim slučajem možda gorite od želje Međunarodnom Monetarnom Fondu pokazati srednji prst, prošetajte se do vašeg gradonačelnika i upitajte ga kad će vaša društvena zajednica napustiti upotrebu bankarske dužničke valute i početi izdavati vlastiti novac...