Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Alternative News News Sin Françoisa Mitterranda Osuđen Zbog Šverca Oružja Angoli

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
roman

Sin Françoisa Mitterranda, pokojnog Francuskog Predsjednika i bivšeg Ministra je osuđen od strane Francuskog Suda zbog kriminalnih djela vezanih za ilegalnu prodaju oružja Angoli tijekom građanskog rata.

 

Suđenje se fokusiralo na 790 milijuna dolara vrijednu prodaju oružja Predsjedniku Angole Eduardo dos Santosu između 1993 i 1998 godine, za vrijeme borbi protiv pobunjenika "Unita" predvođenih Jonas Savimbiem.

 

Na optuženičkoj klupi u Parizu su sjedile 42 osobe optužene za prodaju oružja Angoli usprkos UN-ovom embargu, i prihvaćanje novca iz ruku trgovaca oružjem za korištenje svog utjecaja kako bi se olakšala prodaja.Dva glavna protagonista su Pierre Falcone, francuski biznismen i Arkady Gaydamak, rusko-izraelski biznismen.

Obojica su osuđeni za ilegalnu prodaju oružja, porezne prijevare, pranje novca, pronevjere i druge zločine.


Obojica su osuđena na šest godina zatvora, a Falcone je uhićen čim je sudac završio čitanje presude koje je trajalo skoro dva sata zbog velikog broja osuđenih.

Arkady Gaydamak je u bijegu.

Charles Pasqua, bivši Ministar Unutrašnjih Poslova je dobio kaznu od godine dana zatvora plus još dvije godine uvjetne i novčanu kaznu od 100.000 eura.

Pasqua nije bio prisutan na sudu, a odvjetnicima je rekao da se namjerava žaliti.

Charles Pasqua, aktualni Senator u Francuskom Parlamentu, bio je politički mentor aktualnom Francuskom Predsjedniku Nicolas Sarkozy-u.

Jean-Christophe Mitterrand koji je bio savjetnik svom ocu za Afriku, dobio je uvjetnu kaznu od dvije godine i novčanu kaznu od 375.000 eura za primanje mita u aferi ilegalne prodaje oružja Angoli.

Mitterrand je primio milijune eura u vidu "konzultantskih naknada" za prodaju oružja između 1993 i 1998 godine.

Predsjednik Angole Eduardo dos Santos je kupio ogroman arsenal, 420 tenkova, 150.000 raketa, 170.000 protupješačkih mina, 12 helikoptera i šest ratnih brodova tijekom rata protiv "Unita" pobunjenika.


Suđenje je osvijetlilo mračan svijet tajnog plaćanja u gotovini i diskretne poslove pariškog visokog društva u jednom od najdužih afričkih ratova.


Suđenje i presude su također vrlo nezgodne za Francusku Vladu koja je željela njegovati dobre odnose s Angolom, trgovinskim partnerom sve veće važnosti.

U Angoli postoji oko 70-ak francuskih poduzeća, uključujući i naftni div Total koji je drugi najveći proizvođač nafte u zemlji nakon Chevron-a.