Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Alternative News News Nobelova Nagrada Nezakonito Dodjeljivana

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
marti misterija

Norveški autor tvrdi da odbor koji odlučuje o dodjeli prestižne Nobelove nagrade rutinski krši uvjete koje je u svojoj oporuci postavio Alfred Nobel.

 

Bilo bi doista iznenađujuće da je Nobelova nagrada ostala pošteđena u svijetu u kojem svi sve i svakog lažu. Ukidanje vojske i prekid ilegalnih ratova? Očigledno da dobitnici jedne od najvećih svjetskih nagrada i nemaju baš puno sluha za to. Od 1946 godine, više od polovice Nobelovih nagrada je dodjeljeno nezakonito, tvrdi Fredrik Heffermehl, norveški odvjetnik i mirovni aktivist. Nobelove nagrade su dodjeljivane ilegalno jer nisu bile u skladu s voljom koju je izrazio milijunaš Alfred Nobel, izumitelja dinamita. Heffermehl je uvjeren da je 9 od deset Nobelovih nagrada dodjeljenih od 1999 godine nezakonito uručeno po norveškom i švedskom zakonu.Mišljenje koje je Fredrik Heffermehl izrazio u knjizi "Nobelova Oporuka - Nobel's Will", 2008 godine objavljenoj na norveškom jeziku, izazvalo je velike kontroverze, a strastvenu raspravu će zasigurno još više potpiriti njegova nova knjiga koja izlazi sljedećeg mjeseca pod naslovom "Zašto Nobelova Nagrada Za Mir Krši Volju Alfreda Nobela - Picking Up the Peaces: Why the Nobel Peace Prize Violates Alfred Nobel's Will and How to Fix It".

Odvjetnik i mirovni aktivist, Heffermehl, u knjizi ističe da bi Nobelova nagrada trebala biti premija za napore uložene u borbu čiji je cilj prekid ratova i ukidanje vojnih snaga kroz međunarodni poredak utemeljen na zakonu.
Nekoliko nedavnih dobitnika Nobelove nagrade ne zadovoljava ove kriterije, a među njima je zasigurno novi Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Barack Hussein Obama.
Između onih kojima je Nobelova nagrada dodjeljena ilegalno, po ovom norveškom autore se nalaze: Majka Tereza (1979); Lech Walesa (1983); Jaser Arafat, Shimon Peres i Yitzhak Rabin (1994); Iranska aktivistica za ljudska prava Shirin Ebadi (2003); Kenijski ekolog Wangari Maathai (2004); i Al Gore (2007).

Nobelovom voljom u oporuci datiranoj s 27-im studenim 1895 godine, isplatila se poprilična svota raznim rođacima, prijateljima i slugama, te ostavio veliki posjed u svrhu dodjeljivanja nagrada koje nose njegovo ime.
Relevantne činjenice za onoga kojem je on htjeo udijeliti nagradu kao "šampionu mira", naveo je u sljedećoj rečenici: "Jedan dio osobi koja je najbolje ili najviše napravila za bratstvo među narodima, za ukidanje ili smanjenje vojnog aparata i za održavanje i promicanje mira".

Bruce Kent, član Pokreta za ukidanje rata, izjavio je: "Nobelova oporuka je otkrivenje. Sasvim je jasno da je Odbor za dodjelu Nobelove nagrade često odluku donosio na osnovu onoga što je možda Nobel mislio, a ne na osnovu onoga što je Nobel jasno namjeravao. Ako su izvršitelji oporuke to činili, bit će tuženi u sudskom postupku".