Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Alternative News News Njemačka Katolička Banka Investira U Dionice Kontracepcijskih Pilula, Oružje I Duhan

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
webmaster

02.08.2009, The Local

Njemačka Katolička Banka se izvinula investitorima i obećala da će prodati svoje dioničke udjele u proizvođaču kontracepcijskih sredstava, kompaniji koja proizvodi oružje i duhanskim tvrtkama.

Direktor Pax Banke, Winfried Hinzen, izjavio je za gradski Domradio: "Želimo se ispričati našim klijentima što se ova zabuna dogodila", navodi se u nedjeljnom Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

 

 Direktor je rekao da će se te dionice prodati u ponedjeljak ujutro.

Izvještaj ovog vikenda iz magazina Der Spiegel je pokazao da je dotična banka uložila 158.867 eura u dionice američke farmaceutske kompanije Wyeth, koja proizvodi kontracepcijska sredstva.

Daljnjih 577.970 eura je Njemačka Katolička Banka bila uložila u BAE Systems, britansku kompaniju koja proizvodi između ostalog, nuklearne podmornice i vojne avione.

Njemačka Katolička Banka je u svom portfelju također imala dionice duhanskih kompanija British American Tobacco i Imperial Tobacco, vrijedne 870.950 eura.

Bitno je navesti da se na web stranici Njemačke Katoličke Banke Pax reklamira da ulaže u etički čiste dionice, posebno isključujući područja kao što su oružje ili duhan.  
Njemačka Katolička Banka isto tako na svojim web stranicama obećava da će čiste savjesti svojim poslovanjem i etičkim kodeksom biti u skladu s vjerovanjima Katoličke Crkve koja zabranjuje umjetne kontracepcije.

Većina investitora u ovom slučaju su Crkvene Institucije i Katoličke Zajednice.