Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Alternative News News Kviz: Baloni Politike I Ekonomije

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
roman

Srušilo se tržište nekretnina, pale su cijene kućama i imanjima.

Krah komercijalnih nekretnina nam kuca na vrata, već nam stoji za vratom i objesio se poput teškog tereta. Mislite li da se balon financijskih spašavanja već ispuhao?


Nezaposlenost, porezi, zdravstveni i socijalni problemi...


Financijski derivati, ta ogromna crna rupa kojoj nema dna, monstruozni usisavač koji proždire milijarde dolara i eura u treptaju oka...
Baloni bogatih zemalja, baloni siromašnih država i baloni zemalja u razvoju.
Javni dugovi, privatni dugovi. Crni balon ispunjen naftom. Plavi balon visoko u pregrijanoj i zagađenoj atmosferi. Balon u obliku prezervativa krcat virusima i bakterijama. Baloni svuda gdje god se okrenemo i pogledamo...


Na koji način su Amerikanci do sada imali koristi od dolara?

Zamislite ovo: u dugovima ste preko glave, ali usprkos tome svaki dan pišete nove mega trilionske čekove, kupujete nove luksuzne limuzine, idete na skupe i ekskluzivne odmore, nosite skupocjena odijela i manje više, u svemu pretjerujete...

Vaši bi čekovi trebali biti bezvrijedni jer nemaju nikakvog pokrića, ali vas to uopće ni najmanje ne zabrinjava, nastavljate s kupovinom stvari, roba i usluga jer dobro znate tajnu da vaši čekovi nikada neće stići do banke.

U dogovoru ste sa vlasnikom najvažnije stvari na ovom planetu, nafte. Sporazumili ste se da on prima samo vaše čekove kao zakonski važeće, iako su oni drugi možda, odnosno vjerovatno bolji i sigurniji.

I u teoriji, a bogami i u praksi još više, ovo znači da svatko tko želi crno zlato, mora koristiti vaše čekove za njegovu kupnju.

Niti u najružnijem snu ne smijete dopustiti propast vaših papirnatih čekova jer naravno svi trguju naftom samo njima, svi ih koriste i za kupovinu ostalih vrsta roba i usluga, bombona, lizalica, aviona, televizija, telefona, kompjutera, i čega sve ne između ostalog.

Napišete i potpišete ček za kupnju računala, vlasnik trgovine tim istim papirnatim čekom napuni benzinom rezervoar svog automobila, vlasnik benzinske crpke onda s tim istim bezvrijednim čekom ode do prodavaonice voća i povrća napuniti košaru, ovaj pak s tim čekom kupi kruh i mlijeko, i tako u krug, bezvrijedni ček nikada ne stigne do šaltera bankarskog službenika.

Prešli ste sve razumne limite dozvoljenog zaduživanja, no sve dok se vaši čekovi bez pokrića ne nađu na radnom stolu u uredu banke, vi nastavljate prekomjerno trošiti, kupovati nova odijela, kruh, vodu, meso, džipove i privatne mlažnjake; potpuno besplatno.

Ovo je pojednostavljena povijest od drugog svjetskog rata na ovamo.
Zelene novčanice izlaze iz štamparskih preša u upravo nevjerovatnim količinama.

Jednog se dana, onako potpuno slučajno, pojavio na benzinskoj pumpi jedan stari i simpatičan bračni par. Prodavaoc na benzinskoj crpki je obuzet simpatijama, niti ne razmišljajući pristao primiti njihov ček, potpuno drugačiji od papira koje je navikao vrtjeti po rukama i kasama.
Poslije podne se prošetao do banke unovčiti taj ček, a usput je ponio i veliki svežanj normalnih čekova koje je navikao koristiti i primati.

Bum, Tres, Bam, Kolaps!

Bankar mu se prijeteći obratio: pazi se, čuvaj i sebe i svoje bližnje, ja sam veliki, najveći i najjači, najopasniji na ovome svijetu.
U istom trenutku, iako nitko na to nije obratio niti najmanju pažnju, na drugoj strani svijeta je jedno dijete upravo umrlo od gladi, a na onoj trećoj, bomba raznijela mladićeve noge i ruke...


Na pragu smo najveće depresije u svjetskoj financijskoj i ekonomskoj, političkoj i moralnoj povijesti.

Koliko mislite da poznajete i razumijete ekonomiju i financije?
Koliko dobro mislite da uopće poznajete ono što nazivate politikom?
Jeste li sigurni?
Pokušajte se ogledati sa ovim korisnim kvizom i njegovih 25 pitanja.
Dakle, koji je vaš rezultat? Jeste li prošli ili pali na ovom ispitu?

Zanimljivo.