Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Alternative News News Bijelo Roblje: Službena Isprika Za Slanje Djece U Kolonije

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
roman

Više od 3 stoljeća su Vlade Engleske i Australije otimale djecu iz siromašnih obitelji i brodovima ih prevozile u kolonije.

 

Oficijalno, ovaj je program navodno trebao otetoj siromašnoj djeci omogućiti novi početak i bolji život, a Imperijima opskrbu snažnim i upornim radnicima.

 

Umjesto toga, djeca su bila tretirana kao robovi i izlagana fizičkom i seksualnom zlostavljanju.Četrdeset godina nakon što je program zaustavljen, Velika Britanija i Australija su se službeno ispričale djeci emigrantima kojima je obećan bolji život, a umjesto toga su trpjeli zlostavljanja i zanemarivanja tisućama kilometara daleko od kuće.

Kada će Vlade, Engleska i Australija isplatiti odštetu djeci robovima?

Te su Vlade isporučivale djecu kao roblje sve do 50-ih godina prošlog stoljeća, mnogo tih dječaka i djevojčica je još uvijek živo.

Britanska Vlada je u nedjelju najavila kako će se premijer Gordon Brown ispričati za program dječje emigracije kroz koji su se slali dječaci i djevojčice čak i od samo 3 godine starosti u Australiju, Kanadu i druge bivše kolonije.  


Mnogo je djece završilo u ustanovama gdje su fizički i seksualno zlostavljana, ta su djeca bila i iskorištavana kao radna snaga na farmama.

Australski premijer Kevin Rudd će ponuditi svoje izvinjenje djeci emigrantima u ponedjeljak kao "zaboravljenim Australcima", djeci koja su pretrpjela  mučenja, zlostavljanja i iskorištavanja zbog državne skrbi tijekom prošlog stoljeća.

U novijim vremenima od 1920 nadalje, većina djece je otišla u Australiju kroz programe koje su provodile vlasti, vjerske skupine i dječje dobrotvorne organizacije.

Mnogo je te djece oduzeto od neudatih majki ili siromašnih obitelji.

Mnogim dječacima i djevojčicama je rečeno da su siročad.

Braću i sestre su obično razdvajali nakon dolaska u Australiju.

Bivši australski premijer John Howard se opirao pozivima za ispriku djeci i australskim Aboridžinima tvrdeći da suvremeni Australci ne bi trebali preuzeti odgovornost za pogreške prošlih generacija.

Da se podjetimo, sve je počelo davno, još u 17 stoljeću.

06 Listopad 1950, 10-godišnji blizanci Brian Thomas Sullivan i Kevin James: