Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Alternative News News Amerika Na Cestama Povratka U Kameno Doba

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
tuper
User Rating: / 1
PoorBest 

Mnogi gradovi u ruralnim dijelovima Amerike više ne mogu održavati asfaltirane ceste u dobrom stanju. Da, dobro ste pročitali, više si ne mogu priuštiti niti asfalt. Ljutiti građani se žale zbog uništavanja njihovih automobila, rupe su toliko duboke da se za vrijeme kiša u njima kupaju patke. Stoga su lokalne vlasti odlučile posegnuti za drastičnim mjerama i jednostavno razmontirati ceste, zamijenivši moderni asfalt sa mješavinom drobljenog šljunka i komadima starog asfalta, vrativši ih tako u stanje prije pedesetak godina kada smo ih svi poznavali kao "bijele" ceste.Prošli tjedan je prva kineska agencija za kreditni rejting, 'Dagong', objavila svoje izvješće - rang listu suverenih kreditnih rejtinga nekih pedesetak zemalja svijeta. Događaj će ostati upamćen kao prvo "ne-Zapadno" ocjenjivanje kreditnih rejtinga.
Predstavljeni rezultati su vrlo različiti od onih koje su objavile Moody's, Standard & Poor's i Fitch.
"Zapadne agencije za kreditni rejting su veoma politizirane i visoko ideološke institucije koje se ne pridržavaju objektivnih standarda. Sjedinjene Američke Države kao čisto dužnička nacija su insolventne i suočavaju se s bankrotom, ali im bonitetne kuće i dalje dodjeljuju visoke ocjene za kreditni rejting. U stvarnosti, ogromni vojni troškovi SAD-a nisu odraz njih samih, već posuđenog novca koji dolazi iz inostranstva, a to nije održivo", izjavio je u intevjuu za Financial Times Guan Jianzhong, predsjednik kineske 'Dagong Global Credit Rating'.

 

U saveznoj državi Michigan više ne vjeruju privatnoj središnjoj banci, Federalnim Rezervama i valuti dolar koju bez ikakvog materijalnog pokrića u obliku duga prema njoj samoj izdaju iz ničeg.
Michiganom je među ljudima počela kružiti nova vrsta novca, ne radi se o krivotvorenju nego o alternativnoj valuti.
Upravo sada, može se kupiti obrok ili posjetiti kiropraktičara bez korištenja službene valute SAD-a kao zakonskog sredstva plaćanja.

Ova valuta izgleda kao pravi novac, ali se ne može odnijeti u banku jer je u opticaj nije izdala vlada.
"Da li ljudi moraju prihvaćati dolar kao novac? Ne, oni to ne moraju, oni mogu prihvatiti što god žele, ili mogu odbiti prihvatiti bilo što", izjavio je Dave Gillie, vlasnik restorana 'Gillies Coney Island', jedan od onih koji rado prihvaćaju ovu novu kompetitivnu valutu.

 

Tamo gdje obnova ceste znači odustajanje od asfalta i povratak šljunku.

 

U istoj toj saveznoj državi Michigan, otprilike 38 od 83 pokrajine je u posljednjih nekoliko godina pretvorilo asfaltirane ceste u "bijele ceste".
Prošle godine, Južna Dakota se odrekla 160 kilometara asfalta u zamjenu za dobar stari šljunak.

Pokrajine u Alabami i Pensilvaniji su također počele pretvarati njihove asfaltirane ceste u makadam.
Neke regije u saveznoj državi Ohio su pak odlučile jednostavno prepustiti ceste njihovoj sudbini, pričekati da ih uništi sunce dok se same ne vrate u prvobitno stanje.

Kada države imaju novaca, onda se dosta troši na ceste kako bi se ljudima pokušao olakšati život, još uvijek su neki uvjereni u to.
No priljev državnog novca za lokalne ceste je presušio u mnogim mjestima zbog proračunskih manjaka, a veći porezi su nepopularna mjera u javnosti.
Obnova asfaltirane ceste je danas posebno skupa, u zadnjih deset godina se cijena više nego udvostručila.
Asfaltirane ceste, povijesni grbovi američkih postignuća, uništavaju se diljem ruralne Amerike i zamijenjuju šljunkom ili drugim jeftinim grubim površinama u borbi županija s tijesnim proračunima i padom prihoda.

U novonastaloj situaciji pri povratku Sjedinjenih Američkih Država u kameno doba, netko se žali na prašinu koju diše, a koja može biti i otrovna, no svi se slažu da je na kraju krajeva bolje ovako nego podvrći se plaćanju novih poreza za održavanje asfaltiranih cesta.

 

Jamestown - Jerry Brickner obavlja nadzor nad županijskom cestom nedavno pretvorenom u makadam.