Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Forum
Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Kooperativna Ekonomija: Gradska Radionica Pula - Banka Vremena
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: Kooperativna Ekonomija: Gradska Radionica Pula - Banka Vremena

Kooperativna Ekonomija: Gradska Radionica Pula - Banka Vremena 8 years, 11 months ago #2170

Kooperativna Ekonomija: Adresirano Na - Gradska Radionica Pula, Banka Vremena

Vremenska Banka ili Banka Vremena, kako se to navodi na stranicama Gradske Radionice Pula, specifični je oblik valorizacije volonterskog rada unutar kojeg članovi zajednice međusobno razmjenjuju vrijeme umjesto novca. Svaki novi član Banke Vremena u zajednicu unosi novo znanje i vještine, u zamjenu za koje od drugih učesnika može primiti odgovarajuću količinu njihovog vremena ili uslugu. Vrijednost vremena svih članova Banke Vremena je potpuno jednaka, nema nikakve razlike između jednog sata čistačice i jednog sata recimo nekog znanstvenika. Prve Banke Vremena su osnovane još tijekom druge polovice dvadesetog stoljeća kao reakcija na negativne posljedice ekonomije natjecanja, s namjerom otvaranja manevarskog prostora za podmirenje osnovnih životnih potreba svih onih kojima je to u centraliziranom i monopoliziranom globalnom monetarnom sustavu - malo po malo počelo predstavljati nesavladivu poteškoću.

Projekt Banka Vremena kojeg je pokrenula Gradska Radionica Pula, u inicijalnoj je fazi i razvija se uz potporu Nacionalne zaklade za civilno društvo.

---


Udruga Crom Alternativna Razmjena
Viška 14, 52100 Pula
association[at]cromalternativemoney.org

Dokument Broj: 15
Pula, 26.11.2011.

Gradska Radionica
Vremenska Banka

Ljudevita Posavskog 10
52100 Pula
info[at]gradska-radionica.hr


Predmet: Uspostavljanje Komunikacije I Poziv Na Suradnju


Poštovani,

kao njen aktualni Predsjednik, javljam vam se ispred Udruge Crom Alternativna Razmjena sa sljedećim motivacijama:

1)
Iako se možda može činiti nevjerojatnim, s obzirom da je cenzura u Istri dostigla neslućene razmjere, i to se desilo. Dvije organizacije sa sjedištima na samo par metara jedna od druge, u sferi u kojoj su pojave ovakve vrste najrjeđa rijetkost ne samo u Hrvatskoj nego na globalnom nivou; ne znaju jedna za postojanje druge.

Zamoljeni ste, naravno najprije s apsolutno prijateljskim pristupom, da u što kraćem vremenskom roku uklonite ili ispravite krivi navod na vašoj web stranici koji se odnosi na to da ste prva Banka Vremena ikad osnovana u Hrvatskoj. Razlog je prost i jednostavan, ne samo što to šteti vašoj vjerodostojnosti već i nama kao netočna činjenica grubo narušava ugled. Naime osnivanje prve Banke Vremena, ne samo u Hrvatskoj nego i na cijelom području bivše Jugoslavije, vezano je za 2007 godinu i naziv Crom.

I dan danas kad je razvijen do u svijetu jedinstvenog oblika suvremene valute, Crom je po definiciji ostao vjeran prvobitnoj zamisli o vremenu kao obračunskoj jedinici: "Kao valuta, crom je ekonometrijski simbol za aktivnosti konkretizirane u vremenskoj jedinici od jednog sata kroz kojeg se izražava slobodna procjena vrijednosti raznih roba, dobara, proizvoda i usluga; a prihvaća se isključivo na dobrovoljnoj bazi".

2)
Kako zbog samih razloga iz kojih se Banke Vremena inače osnivaju, a od kojih sudeći po vašem predstavljanju na Internetu ne odudarate; tako i zbog trenutne ekonomsko-političke i općenito društvene situacije u svijetu koju je preblago nazvati očajnom, a u koju smo dovedeni isključivo kroz novac, ne zbog toga što ga ima previše ili nikad dovoljno nego isključivo zbog novca kao novca u jednom jedinom skroz na skroz monopoliziranom obliku postojanja - kamatonosnom dugu svih onih koji se njime koriste prema njegovom izdavaocu; situacije u kojoj je postalo jasno i potpuno očigledno da ni kapitalizam, ni komunizam, ni fašizam, ni socijalizam, ni demokracija kroz koju kao zadnju izmišljotinu opet po tko zna po koji put u povijesti ponovno propadamo - nisu bili sustavi već maske iza kojih se uvijek jedan te isti zao i pokvareni sustav krije; prosto bi graničilo s nemogućim da naše dvije organizacije što prije ne uspostave nekakav oblik suradnje.

Za početak, kao najjednostavniji izraz dobre volje u tom smislu, pozivam vas na razmjenu linkova i uspostavljanje međusobne komunikacije u svrhu razvoja buduće suradnje.

Prijateljski pozdrav!


Predsjednik Udruge
Đurić Aljoša
Last Edit: 8 years, 11 months ago by administrator.

Kooperativna Ekonomija: Gradska Radionica Pula - Banka Vremena 8 years, 10 months ago #2214

Danas, 09 prosinca 2011, uspio sam popričati s Danijelom Poropat iz Gradske Radionice Pula. Naime ona radi na projektu Banka Vremena Pula. U narednih 5-6 dana možemo očekivati njihov pismeni odgovor.

Kooperativna Ekonomija: Gradska Radionica Pula - Banka Vremena 8 years, 10 months ago #2235

Odgovor Na Predmet: Uspostavljanje Komunikacije I Poziv Na Suradnju

14 Prosinac 2011

Poštovani Aljoša,

Zahvaljujem na vašem pismu i drago mi je što ste otvoreni za suradnju.

U našoj prvoj komunikaciji koju smo imali prije više od godine dana kad ste mi predstavili Crom, učinilo mi se da je to što vi radite vrlo slično Banci vremena. Tad ste mi objasnili da je to malo drugačije, globalnih razmjera, dok su Banke vremena lokalnog karaktera. Premda je Crom sustav alternativne razmjene, baš kao i Banka vremena, a kao osnovu alternativne valute ima vrijeme, te uključuje i razmjenu dobara, koji nisu predmet razmjene u Banci vremena, mi smo se predstavili kao inicijatori prve banke vremena u Hrvatskoj po modelu dr. Edgara Cahna. U međuvremenu smo saznali da je slična inicijativa pokrenuta i u Porečkoj knjižnici prije par godina, a zvala se „Dam daš“. Osobno nisam bila upućena u to da je i Crom alternativna razmjena pokrenuta kao Banka vremena. U osnovi, nama nije bitno da imamo bilo kakav primat u ovoj ideji. I onako nismo otkrili toplu vodu. Ono što je mnogo bitnije je da te ideje zažive u praksi.

S obzirom na vaše zamjedbe, ja se slažem da ispravimo „netočni navod“ s naše web stranice i da se ubuduće referiramo na vašu prvotnu inicijativu iz 2007. godine u našem predstavljanju.

„Nemamo novaca, ali imamo jedni druge“ ključna je ideja koja nas pokreće u nastojanjima da uključimo ljude u banke vremena. Dakle, mi nismo toliko motivirani izopačenostima monetarnog sustava i idejama rušenja postojećeg sustava, koliko obnavljanjem zajedništva među ljudima, razvijanjem povjerenja, solidarnosti i smanjenjem ovisnosti o novcu. Ljudi su izgubili osjećaj zajedništva, a sigurnim i samostalnim se osjećaju samo ako imaju novac da plate ono što im treba.

U duhu novih ekonomskih ideja i paradigmi kao što su Ekonomija zajedništva, Ekonomija sreće, Plava ekonomija, Basic Income, tranzicijskih pokreta i slično, i banke vremena, kao i drugi oblici alternativnih razmjena, stvaraju na lokalnoj razini samoodržive zajednice koje su u krizi globalnih razmjera sposobne za opstanak. Osobno vjerujem da su manje samoodržive zajednice koje su izgrađene na povjerenju, koje se oslanjaju na vlastite resurse i koje brinu o okolišu, najvitalnije i najotpornije te da je u njima naša budućnost.

Tendencije globalizma koje nameću nadnacionalne ideje u službi kapitala i koje teže „peglanju“ kultura, u suprotnosti su sa samim životom koji podržava raznolikost te su kao takve osuđene na propast. Te tendencije su na socijalnom nivou jednako štetne kao što je štetna monokultura na nivou biologije.

Banku vremena koju smo pokrenuli ove godine dobila je naziv „Ura po ura“ i djeluje kao poseban ogranak udruge Gradska radionica. Nastojimo razviti suradnju s organizacijama i pojedincima koji se zalažu za slične ideje, a jedna od njih je i Tranzicijska Pula. Osnove za tu suradnju su pet temeljnih principa Banke vremena, a to su:


1. Čovjek je kapital – svako ljudsko biće je vrijedno i ima nešto za dati.

2. Redefiniranje rada – monetarna ekonomija ne vrednuje cijeli spektar ljudskih aktivnosti koji su temelji zdravog života.

3. Uzajamnost – pomaganje djeluje bolje kad je umjesto jednosmjerno, uzajamno.

4. Zajedništvo – društvena mreža izgrađena na povjerenju je jača od pojedinca.

5. Poštovanje – svatko zaslužuje poštovanje.U očekivanju dobre suradnje, srdačno vas pozdravljam.

Danijela Poropat,
voditeljica projekta "Banka vremena"
i programska koordinatorica u "Gradskoj radionici".
Last Edit: 8 years, 10 months ago by administrator.

Kooperativna Ekonomija: Gradska Radionica Pula - Banka Vremena 8 years, 10 months ago #2241

  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.29 seconds