Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Forum
Welcome, Guest
Username Password: Remember me
  • Page:
  • 1
  • 2

TOPIC: ALVA - prva alternativna valuta Srbije

ALVA - prva alternativna valuta Srbije 1 year, 3 months ago #2324

• nikolaso
  • Fresh Boarder
Dragi prijatelji,

Hvala vam sto postojite sistem koji ste osmislili/kreirali/oprobali u toku proslih godina je genijalan. Skidam kapu svima koji su ucestvovali u njegovoj izradi, jos jednom vam hvala na tome.

Moje ime je Nikola Saric, apsolvent sam na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Predsednik sam nevladine organizacije po imenu Zeleni Front. Organizacija se raspala proslog leta, ja se od tada na sve strane trudim kako bih je ponovo pokrenuo. Pre oko nedelju dana naisao sam na informacije o LETS sistemima i poceo da ih proucavam. S obzirom da sam gutao sve sto sam mogao da nadjem na internetu, igrom slucaja sam se pretrazivajuci nasao na vasem sajtu. Odusevio sam se kada sam video vas sistem. Isprva mi je bilo nemoguce kako odvajate 10 kroma za svakog clana kada se upise...Dosavsi do dela sa mesecnom platom od 730kroma ostao sam bez teksta. Uopste mi nije bilo jasno kako takav sistem moze da opstane, ali vasi optimisticni komentari su mi ulivali nadu da je to to.

Cim sam vas nasao, odmah sam kontaktirao predsednika preko fb zatrazivsi pomoc i saradnju, i jako mi je drago da je to izuzetno srdacno prihvatio. Na njegovu sugestiju sam krenuo da iscitavam forum, toliko je pun informacija da mi je za sve to bilo potrebno 2 dana. Nakon sto sam iscitao i poslednju temu odlucio sam da napravim spinovanje u svojoj okolini da vidim kako bi ljudi odreagovali na ovo sto pricam. Svi su bili jos vise zabezeknuti, ali su shvatali koliko bi za njihove male poslove ili talente ovakav jedan sistem znacio. Prijemcivost je bila 100%.

Danas sam organizovao tim od trojice ekonomista i izneo im ideju. Njima tek nista nije bilo jasno s obzirom da im je jedan student medicine poceo ispirati mozak o finansijama. Ubedjen da sam u pravu, forsirao sam da eksperimentisemo i da se igramo, konstantno ih terajuci da mi upropaste sistem tj da nadju nacina da barem neki clan bude nezadovoljan. Posle godinu dana vremenske valute odustali su i predali se. To je bio znak koji sam cekao

Ideja nam je da napravimo sistem sa 730kroma ali odmah u vidu zajednice. Mislim da ce se veoma brzo pojaviti ljudi koji ce svoje nekretnine hteti da izdaju na trznici s obzirom da je stambeni sektor bas u problemu. Mislim da nece biti problem da nadjemo neku jeftinu porodicnu kucu i tamo smestimo organizaciju.

Nadam se da vam je jasno da je ime valute moralo biti promenjeno, bas iz razlog koji su vec navedeni na ovom forumu - kamen spoticanja je to CRO u vasem imenu, bilo bi mi tesko da u ovako konzervativnom drustvu plasiram pricu, odmah bi se javljale aluzije da sam strani placenik, i sto je najgore Hrvatski stvarno sam slobodouman i osecam se gradjaninom sveta, siguran sam da me necete pogresno shvatiti posto i ovde na forumu osecam jugonostalgicne emocije.

Pre svega hteo bih da vam skrenem paznju na nekoliko propusta koje smo odmah uocili u vasim postupcima. Da bismo pobedili sistem moramo dobro da ga upoznamo. Svaka cast Aljosi na iscrpnim filozofskim raspravama o novcu i ekonomiji, sjajne su. Ali, stvarno ne mogu da poverujem da niste uspeli sa komercijalizacijom citave ideje. Marketing vam je ocigledno bio najlosija strana, jer imate fantastican proizvod, ali ga i pored toga niste uspeli plasirati na trziste. Zasto, ne znam. Razumem medijski blackout, ali ostalo vam je da idete redom i vucete za rukav. Ako je google tata internetu, onda mu je fejsbuk mama. Mozda vam je manjkalo aktivnosti na toj drustvenoj mrezi, najvecem kradjivcu korisnog vremena danasnjice. Ne razumem kako niste uspeli, ni ja ni moji saradnici. Verovatno zato sto nikada nisam posmatrao problem alternativne valute samo kroz virtualnu mrezu, jer je meni najveci cilj ukljuciti najnize slojeve stanovnistva koji nemaju uslova ni za materjalni a kamoli za virtuani zivot. Mozda jednostavno niste uspeli da okupite ljude iz svih sfera pa vam je marketing ostao nerazradjen. Ali svaka vam cast sto ste uspeli da toliko modernizujete nacin trgovine, to apsolutno skidam kapu, placanje preko moba je vrh.

Takodje, jos jedna kritika za marketing - nigde na vasem forumu ne vidim i pomen New Agea, globalnog osvescivanja kroz Novo Doba koje dolazi ove godine. Koliko god suludo zvucala ova prica, treba da znate da udeo literature Novog Doba u celokupnoj izdavackoj industiri iznosi 20% profita na svetskom nivou. Ti ljudi koji veruju u to su vam trebali biti glavna karika koja bi iznela ceo sistem na svojim ledjima. Zivite u jednoj od retkih zemalja gde ne vlada cenzura na takve price, Kreso Misak i Na rubu znanosti su jedina emisija tog tipa na balkanu koja jos nije ugasena.

Treca stvar, niste osmislili kako ce vasa udruga da profitira. Uzimanje 4 krona kad date 730 izgleda besmisleno i cisto sumnjam da je najbolja opcija.

S obzirom da je Zeleni Front primarno ekoloska organizacija, nas cilj je cista zivotna sredina i promocija obnovljivih izvora energije. Vec godinu dana uspostavljam kontakte sa raznim inovatorima i kvaziinovatorima koji u svojoj kucnoj radinosti izradjuju raznorazne sprave. Kao sto se vi bavite alternativnom ekonomijom, tako se oni bave alternativnom naukom. Drzimo 3 keca u rukavu od kojih bi organizacija mogla da se finansira, a to su - HHO generator, punjac za mobitel na kosmicku energiju i stalnorotirajuca vetrenjaca. Izumi nisu patentirani i misim da ih udruga cak i patentira. tj mislio sam kada sam hteo da i izbacim na pravo trziste. Mnogo bolja bi bila ideja kada bi se oni mogli naci samo na nasem trzistu i samo za nasu valutu, a ne za eure ili za dinare...

Za razliku od vaseg sistema, meni se cini izvodljivim da pravna lica uredno registrovana u registru budu isto tako punopravni clanovi kao i "covek" koji ima rodni list. Posto sistem ne pravi razliku izmedju pravnih i fizickih lica, zasto ne bi svako dobijao svoji 730 i sa njima ravnopravno ucestvovao na trzistu. Mozda mi je nesto promaklo, ispravite me ako gresim, ali zar nije osnovni cilj imati sto vise clanova??? Zar bolje funkcionise sistem gde ima 100 ljudi i 100 virtuelnih racuna, nego onaj gde ima 200 ravnopravnih racuna??? da li ste hteli da sprecite zoupotrebu da neko ko ima 5 firmi ne otvori racun za svaku od tih firmi i time stekne prednost u odnosu na druge ljude??? Ta prednost mi se cini samo fiktivna, jer niko nije na gubitku, a kad se izvan pogleda, sve transakcije mnogo vise znace siromahu nego bogatasu.

Clan br.1 u nasem sistemu bice nase pravno lice - Zeleni Front. On ce isto da dobija kao i svi ostali clanovi 730 ALVI mesecno. Od tih para ce biti finansirane dodatne plate upravi i radnicima. Zeleni Front ce biti jedini koji u nasem sistemu moze da se zaduzi i ode u minus i to samo u odredjenim trenutcima, npr na pocetku. Zeleni front ce na trziste da iznosti svoje proizvode poput HHO generatora, i verujem da ce mnogi clanovi postati clanovi samo da bi se dokopali generatora "za dzabe", to ce nam biti glavna marketinska fora. Takodje, sa HHO imamo prodju i kod seljaka jer bi im to smanjilo troskove goriva za 20-30%, oni veci u sezoni trose po 200eura dnevno na naftu, ovo bi im se isplatilo za dan dva. Za takve usluge bi nam bili do kraja zivota zahvalni (vec su rekli) i siguran sam da bi prepoznali istinski cilj i ravnopravno ucestvovali na nasoj trznici, obezbedjujuci najneophodniju robu - hranu

Sto se kupovine valute tice, mislim da vas sadasnji sistem 115/100 moze da se implementira istovremeno sa ovim postojecim. Stim da bi, posto se euri uplacuju Zelenom Frontu u vidu donacije, ZF prebacio protivvrednost u ALVAMA sa svog racuna na racun uplatioca. Tako opet ne bi bilo dodatnog ubacivanja novca pored onog standardnog od 730 ALVI.

Poslednja, kljucna stvar - trebali ste osvojiti majke. Majke je moguce osvojiti tako sto bismo im dali neotudjivo pravo da upravljaju racunom deteta do njegove "zrelosti" (meni su mozda kriterijumi poremeceni, ali mislim da je u ovom sistemu dete dovoljno zrelo da upravlja svojim prihodom onog momenta kad nauci da cita i pise). Time biste osmislili jedinstveni plan za popravak nataliteta, jer je majka dodatnom platom stimulisana da vrsi svoju biolosku duznost koliko god zeli.

Presao bih na stvar. Zelim da ostvarimo bratsku saradnju iako ne koristimo istu valutu. Siguran sam da mozemo naci neki modul konverzije koji ce obema stranama biti izrazito koristan. Za pocetak, pozivamo vas da se kao pravno lice registrujete u nas sistem kako bi mogli da recimo prodajete neka letovanja koja bismo mi s radoscu kupovali, a sa druge strane da od nas kupujete stvari koje bismo vam mi doneli kad dodjemo na letovanje, posto sumnjam da ce evri moci lako da se izvuku barem u pocetku. Takodje na isti nacin mozete da nam pomognete oko konsaltinga i softvera (koji nam je realno trenutno jedini problem). Sa druge strane, mi vas mozemo da promovisemo kao idejne tvorce nase valute. Jako bitan momenat koji ne smemo da previdimo je licni kontakt i licna saradnja. Tom prilikom, pozvao bih Aljosu i jos nekog zainteresovanog da predstave svoj program u Srbiji na skupu povodom Z day (Zeitgeist) koji se organizuje 11 ili 12 marta, da se odrzi predavanje ili radionica o vasem/nasem sistemu i da ovog puta medijski mrak probijemo iznenadnim ubodom koji sistem ne ocekuje. Saradnja po pitanju valute je vec ostvarena sa ZM i occupy pokretima, kao i sa anarhistima i mnogim drugim omladinskim NVO, bio bi pravi pogodak da neko sa toliko iskustva servira pricu besnim omladincima

ALVA krece sa funkcionisanjem 21.03.2012. na prolecnu solsticiju, kad verovatno krece i ofanziva na Iran, skok nafte i totalni haos u nasim drustvima. U nasoj drzavi ovo je izborna godina, izbori su u maju, bice sigurno velika halabuka oko izborne trke sto ALVA mora da iskoristi za svoju blitzkrieg ekspanziju. Sireci ljubav prema covecanstvu "dobra" valuta ce sistem izjesti kao rak. Jos jedna popularna fora - sa prolecnom solsticijom svi masovno krecemo da pravimo decu kako bi se rodila oko 21.12.2012 sto je izrazito povojan astroloski fenomen.

Nas jedini cilj je da deca koja tada budu rodjena ne budu upisana u knjigu rodjenih i ne dobiju svoj jmbg i sa tim da uopste nemaju pristup nasem sistemu. Ovo mozda zovete alternativnom valutom, ja bih joj dao mozda bolje ime - tranziciona valuta, koja predstavlja tranziciju od danasnjeg sistema ka sistemu bez novca. Jer ako se izgubi potreba za evidentiranjem dece, izgubice se potreba za novcem.

Nadam se da je ok sto sam vec bez pitanja poceo da koristim vas materijal sa ovog foruma. Sinoc sam poslao ovu poruku na veliki broj adresa, mislim da ce vam se dopasti.

Ostajte mi dobri, i iscedite iz Italijana mnogo dobrih ideja, Italija je kao i Istra kolevka novca i kreditnog sistema, bio bi red da mu bude i grobnica.

Sve najbolje

Novac samo bezvredni papir tj. mera za vrednost stvari i sluzi jednom jedinom cilju - olaksavanju razmene medju ljudima. Kako zivimo u sistemu zasnovanom na dugu, novac koji kruži u našoj zajednici konstantno se odvaja za refinansiranje duga a preostali dug se refinansira porezima i kamatom. Znači, država pozajmljuje novac umesto da ga sama pušta na tržiste. Na taj nacin novac kao najosnovnije sredstvo razmene među ljudima stalno izlazi iz zajednice u kojoj živimo, onemogućavajući nam da izmenjujemo svoje usluge. S obzirom da je količina kojom baratamo mala, i mi smo toga svesni, trudimo se da sto vise novca uštedimo sprečavajuci mu da se slobodno kreće tržištem. Svi su oprezni i troše samo na ono najpotrebnije, a svi talenti proizvodi i usluge koje pojedinac moze da pruži zajednici ostaju neiskorišteni.

Kada bi država sama štampala novac i delila svojim građanima, ovakvih problema uopšte ne bi bilo. Jedini problem koji bi se mogao javiti je deflacija - zašto? Zato što npr. država odštampa 100.000 novčanica. U toku mesec dana neke od novčanica se izgube, pocepaju, zaglave se u sistemu tj neko ih zarobi (npr štedisa). Zbog toga, kupovna moć stanovnika se postepeno smanjuje, jer je sve manje novca u opticaju.

Ako bi država svakog meseca štampala novac i delila ga svojim građanima kako bi održavala opticaj novca na tržistu, nikada ne bi doslo do deflacije ili inflacije, a svim stanovnicima bi bile podmirene osnovne potrebe. Možda deluje nerealno, ali to u komšiluku radi besprekorno već godinu i po dana - valuta KROM u Puli.

Član ALVA zajednice je plaćen da bude deo te zajednice - u alvama (1ALVA=1euro). Plaćen je tacno 730 ALVI mesečno jer mesec ima 30 dana po 24h sto iznosi u proseku 730h. Ono što ALVA sistem potpuno menja je način funkcionisanja zajednice, jer ne postoji centralizovana ustanova koja odlucuje o štampanju novca, već je povećanje količine ALVE koja se svakog meseca ubrizga u tržište u srazmeri sa brojem novih članova zajednice, tj u zajednici od 10 članova mesečno se ubaci 7300 ALVI, a na 100 članova 73.000.Kako bi to izgledalo na jednom primeru?? Kada postanete član ALVA zajednice automatski dobijate 10 ALVI na računu i odmah možete krenuti u kupovinu. Takođe, morate da ostavite 5 ponuda i 5 tražnji za robu i usluge - košenje trave 20 ALVI/sat, cuvanje dece 10 ALVI/sat, kuvanje 5 ALVI/porcija i sl, bicikl 50 ALVI, auto 3000 ALVI, jakna 100 ALVI, iznajmljivanje stana 300 ALVI/mesec i sl.

ALVA počinje sa radom na prvi dan proleća - 21.03.2012. Svakog prvog u mesecu dobijate 730 ALVI. Uzmimo primer da u sistemu ima samo 5 ljudi. Svako je na pocetku meseca dobio svojih 730. Član A se bavi proizvodnjom jabuka i stavi ponudu da prodaje 10kg jabuka za 10 ALVI. Član B kupi 500kg jabuka za 500 ALVI (koje nije zaradio već je dobio od sistema) tako ja član A sada ima 1230 ALVI, a član B 230. Član C prodaje svoj polovni automobil za 1200 ALVI jer bi želeo da kupi nesto novije, Član A kupi taj auto. Članu A ostane samo 30, a član C sada ima 1930. Onda on sačeka sledeći mesec i za 2600 ALVI kupi neki bolji automobil.

To znači, da je dovoljno postati član i ništa ne raditi, a da ti se ALVE svakog meseca gomilaju na računu. DA!!!! Dok ste u sistemu, mesečno vam leže na račun 730 ALVI, trošili ih ili ne. Ukoliko odlučite da zarobite ALVE koje imate kako bi štedeli, uopšte ne utičete na inflaciju/deflaciju jer novac koji vam je izdan uopšte ne izlazi na tržište. A kad eventualno ustedite za godinu dana skoro 9000, kupovinom npr vikendice sve ALVE bi gurnuli u sistem, a onda bi taj koji je vikendicu prodao mogao da kupi za te pare dobar auto za 6000 i da ugradi fiksnu protezu za 3000 kod člana koji je stomatolog...

Članom ALVA sistema mogu postati sva fizička i pravna lica uredno registrovana u matičnoj knjizi rođenih i registru privrednih delatnosti države u kojoj se sistem primenjuje. Dete svojim rođenjem i upisom u matičnu knjigu može da postane član ALVA sistema. Majka deteta ima potpuno pravo na upravljanje detetovim računom dok dete ne nauči da ga samostalno upotrebljava. Time stimulišemo majku da rađa decu jer joj to zapravo donosi prihod za razliku od sadašnjeg sistema gde je dete roditeljima nažalost trošak.

Pravna lica koja nisu u sistemu PDV-a, a posebno udruženja građana i poljoprivredna gazdinstva mogu imati velike koristi od učešća u ALVA sistemu jer će i bez materjalnih sredstava moći svoje volontere/radnike da nagrade ALVAMA. Preduzeća i trgovinski lanci koji su u PDV sistemu pa na promet robe i usluga svakako plaćaju porez imaju potpunu slobodu da odrede u kom procentu svoju robu prodaju u ALVAMA a u kom u nacionalnoj valuti.

Inflacija podrazumeva smanjenje kupovne moći građana i odlika je društva u kojem živimo. U ALVA sistemu, kupovna moć članova samo raste. Ovo treba da bude Real Life Social Network, gde ce se ljudi i fizički družiti i upoznavati kako bi svi mogli da povratimo toliko izgubljeno poverenje u ljude.

Možda vam sve ovo liči na klasične piramidalne MLM sisteme, stoga je značajno primetiti da ova piramida ima samo jedan nivo. Svi članovi zajednice su jednaki, i idejni tvorac, i administrator, i bilo koji član pa i dete i penzioner, jer svi dobijaju istu mesečnu osnovicu - 730 ALVI. A od njih samih zavisi šta su zajednici voljni da ponude/pruže i time povećaju svoje mesečne prihode.

Zar nije poenta da se svaki rad vrednuje novcem, pa i zamišljenim???

U ALVA sistemu svako ko radi na sistemu je za svoj trud plaćen u ALVA valuti.

U ALVA sistemu nije bogat onaj ko ima, nego onaj ko zna.

U ALVA sistemu nam nije bitno da li smo u EU ili nismo.

U ALVA sistemu se ne priklanjamo istoku ii zapadu tražeći pomoć.

U ALVA sistemu smo svesni da sami krojimo svoju sudbinu.

U ALVA sistemu 99% čovečanstva može da ima samo korist.

ALVA počinje sa radom na prvi dan proleća 21.03.2012.

ALVA - prva alternativna valuta Srbije 1 year, 3 months ago #2325

Pozdrav Nikola Saric,
kad su u pitanju ovako ozbiljne stvari kao konkretan rad i suradnja na monetarnoj reformi, onda bi bilo jako dobro da mi posaljes jednu sliku da je ubacim kao tvoj avatar na forumu.

Veoma se zahvaljujem na tvom javljanju koje me više nego ugodno iznenadilo.
Projekt "ALVA - prva alternativna valuta Srbije" si zaista opširno predstavio, naravno da pozdravljamo svaku sličnu inicijativu.

Uhvatio si me baš u trenucima u kojima sam skroz na skroz zauzet skorim uvođenjem (sredinom ili krajem ovog mjeseca, to jest februara 2012) novih poboljšanja u funkcioniranje sustava za procjenu i razmjenu vrijednosti "Sustav Alternativne Valute Crom", pa se unaprijed izvinjavam na škrtom odgovoru - naime sve stranice sajta Udruge Crom Alternativna Razmjena treba tome prilagoditi, naravno na 3 različita jezika...

Bacio sam pogled na Google "ALVA - prva alternativna valuta Srbije", ali broj pronađenih rezultata je nula.
Stoga ako vam treba web prostor, eventualno možemo učiniti nešto slično kao što smo napravili otvaranjem podforuma "Jupiter Projekt - Službeni forum organizacije Jupiter Projekt".

Ja sam još uvijek ubijeđen da je ideja sa 730 croma odlična ideja - posebice kad se u obzir uzmu dva ključna pitanja na koja se nitko nije usudio odgovoriti: 1 - nakon restarta globalnog monetarnog sustava Amerika i Afrika na primjer, kreću u novu budućnost s postojećih pozicija, zaboravljajući svu grozotu koja je do sada počinjena; 2 - što onda, a to stiže vrlo skoro, kad umjesto nas ljudi sve budu proizvodili roboti?
Međutim, ova ideja sa 730 croma je puno ispred svog vremena, nažalost u postojećim uvjetima nije bilo šanse progurati je i zbog toga smo se morali prilagoditi činjeničnom stanju. Naime, cilj svega nisu filozofska naklapanja već stvarni koraci na promjeni novca. Iz tog razloga, uvedena je nova razvojna verzija kroz koju je promijenjeno samo srce funkcioniranja ovog sustava alternativne valute: "Alternativna Valuta - Neka Nastupi Era Globalnog Prosperiteta".

Što se tiče suradnje - svakako!
Imaj razumijevanja i strpi se nekih 20 dana da završimo s ovim čime smo trenutno zauzeti, pa se onda svemu možemo posvetiti puno ozbiljnije.

Ovako nabrzaka, evo dvije mogućnosti:

1) Potrudit ćemo se pomoći vam koliko god možemo u razvoju projekta "ALVA - prva alternativna valuta Srbije".

2) Naš sustav za procjenu i razmjenu vrijednosti, rješenje je kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou. Unutar njega, moguće je kao sredstvo razmjene upotrebljavati bilo što i bilo koju kombinaciju bilo čega. Međutim, kao univerzalno platno sredstvo, unutar sustava na raspolaganju stoji Crom Alternativna Valuta. Jedno od novih poboljšanja koja uskoro uvodimo, odnosi se na definiciju same valute: naime nju će bez ikakvog problema biti moguće preračunati u bilo koju drugu valutu na ovom planetu.

CROM - Critical Reform Of Money, a ne hrvatsko-srpske perverzije.
S obzirom na to da Crom predstavlja soluciju upravo na internacionalnom nivou, soluciju već u funkciji i to soluciju koja lokalnim zajednicama ne oduzima njihov lokalni karakter, ako vas eventualno zanima - možda ne bi bilo loše da razmislite o tome da nam se pridružite u organizacionoj strukturi ovog projekta - to bi bilo fantastično...

Usput, s vremenom, kad nam Google više ne bude bio potreban, mislim da će termin novac potpuno iščeznuti na ovim stranicama, jer će se Crom Alternativna Valuta transformirati u Crom Alternativna Vrijednost.
Last Edit: 1 year, 3 months ago by administrator.
The following user(s) said Thank You: nikolaso

Re: ALVA - prva alternativna valuta Srbije 1 year, 3 months ago #2333

• nikolaso
  • Fresh Boarder
Ako mi dopuštate izneću svoja zapažanja u protekla 2 dana. Ukoliko ste aktivni na fejsbuku, pozivam vas da nam se prikljucite u evaluaciji nase ALVE u okviru nase grupe na ovom linku

Dragi Frontovci

hehe nisam ni sumnjao da cu jednom u životu povesti revoluciju, ali evo, dešava se

Jako mi je drago da je za 2 dana naša grupa okupila skoro 100 ljudi, što znači da je ideja fantastična i da je apsolutno neopravdan neuspeh omasovljavanja komšijske valute CROM koja je trenutno u fazi apdejtovanja sistema. Kod njih se sistem pokazao u neku ruku neuspešnim, jer nije dolazilo do konstantnog priliva članstva. Takođe oni su pokušavali da komuniciraju sa državnim i gradskim prvacima, strankama i dr.

Mi ćemo prvo da komuniciramo sa gladnima, bednima, bolesnima, siromašnima, klošarima, uličarima, samohranim majkama, mnogočlanim porodicama, raznoraznim ugroženim pojedincima i grupama.

Onda ćemo da komuniciramo sa porodicama, studentima, penzionerima, srednjoškolcima, osnovnoškolcima, sitnim preduzetnicima, seljacima.

Onda ćemo da komuniciramo sa članovima partija, zdravstvom, školstvom, crkvom, vlastima, državom, policijom, vojskom, mangašima, tajkunima, masonima, iluminatima

Elem, mi smo ovde sproveli jedan gerila pristup i na fb direktno ciljajuci na antiglobal populaciju. Pokušao sam svim silama da obuzdam ljude od pozivanja novih clanova da vidim koliko ce realno ljudi samostalno hteti da saznaju o ovome, efekat je bio zadivljujuci za 2 dana 100 ljudi

Večeras probijamo led, ljudi su počeli da pišu samostalne elaborate, hvala našem savetniku za marketing Aleksandru Pokrajcu. Nadam se da cete se svi ugledati na njega i krenuti da pisete svoje viđenje ovog, slobodno ga nazovimo Venus Projekta.

Testiranje je već počelo, isti taj Pokrajac je od mene kupio orgonit za 50 ALVI, i otkupio svoj dug od 250 dinara za 20 ALVI. Moj brat je od mene kupio paklicu cigara za 100 ALVI. Tako da je moj večerašnji bilans 900 ALVI.

Svako u svojoj maloj zajednici može da krene da testira sistem. Zapisujte vaše transakcije i vodite evidenciju o svom stanju na računu. Svako lice, bilo pravno ili fizičko kreće sa 730 ALVI. Cenu određujte po samostalnom nahođenju, igrajte se. Razmislite šta biste stvarno kao pojedinac našoj zajednici mogi da pružite, od polovnih predmeta, preko izrade novih predmeta i svih drugih usluga od obrazovanja, jezika, hrane, transporta, zanatstva, zdravstvenih, pravnih, finansijskih saveta, čuvanja dece, kuvanja ručka, košenje travnjaka, kopanje bašte, masaže, kiropraktike, stomatologije, prirodne medicine, alternativne medicine, iznajmljivanja svega i svačega, nafta, gas, organska poljoprivreda i mnoge druge stvari šta god vam padne na pamet. Možete čak i neke najbanalnije "usluge" plaćati ALVAMA, npr kada vas prijatelj odbaci negde, ili kada vam devojka skuva večeru.

Pošto je neko zahtevao ekonomsku analizu ajde da vam ja kao student medicine održim jednu bukvicu elem, vrednost fiktivne valute ALVA je trenutno 0, tj vrlo blizu 0. Zato što vlada opšte nepoverenje u ALVU. Ja sam večeras rekao svojoj okolini da ja verujem u ALVU. Oni su moju veru testirali time što su tražili da vide da sam spreman nečeg materjalnog da se odreknem zarad nečeg fiktivnog. Dokazao sam im da jesam.

Ponuda ALVE na tržištu je večeras bila šarena - ja sam oprostio dug Aleksandru u vrednosti 250 dinara za 20 ALVI. To sam ja formirao kurs A/E = 8. Kasnije je dosao Petar Mulc i oborio kurs na 1. Čovek se vodi onim što sam mu ja greškom usadio da je E=A, pa je picu koja pretpostavljam da kosta 460 dinara stavio za 4.5 ALVI. On se vodi time zato što ne poznaje ekonomski sistem dovoljno dobro, ali i pored toga što zarađuje 8x manje od mene, bio bi mu savršeno da proda svoju robu. Moj predog za njegovo dalje poslovanje bi bio da slobodno poveća cenu jer je poverenje u ALVU i dalje blisko nuli. Siguran sam da će uskoro da krene da raste.

Ono što ću ja sutra da uradim je da kurs pokušam još više da oborim vrednost ALVE i približim je realnoj. Ponudiću jednom prijatelju koga već dugo vremena čekam da mi vrati dug 2000 dinara da mu poništim taj njegov dug za njegovih 730 ALVI. Ukoliko on prihvati, a siguran sam da hoće, to bi ustanovilo kurs A/E na 36.5. To je i dalje previše.

Ljudi, ovo je fantastičan način za razrešenje svih vaših dugova. Npr, meni i prijateljici neki likovi duguju za prevod 500 Eura. Njih je trojica i imaju firmu. Predložiću im da im otpišemo dug za 2 isplate od 4x730, što ukupno iznosi 3840 ALVI. To je kurs od 7.68 što nama takođe odgovara, jer na proleće očekujemo kurs od minimum 1/1. Znači na tome što nam neko duguje možemo da zaradimo 8x više ako mu oprostimo taj dug. Hehe, osećam se kao iluminat, sa jednom razlikom, oni nama dugove ne opraštaju.

Više nikada nećete biti dužni i nećete se osećati dužnima ni prema kome. I svako će i najmanju uslugu moći da naplati, naravno ako želi. Više neće biti ti si meni dužan ja sam tebi dužan, sve svoje dugove ćemo na licu mesta rešavati. Više neće biti dužničkog ropstva...

Slobodno pozivajte svoje prijatelje u grupu, širite ideju i kako bi svi što pre prihvatili utopijski život koji nam očigledno sledi. Igrajte se sa svojim ALVAMA, i znajte, one postaju punopravne sa prvom sekundom proleća 2012. Tada će sve vaše dotadašnje transakcije biti obračunate a vremenska banka će početi da teče.

Mislim da je mnogo efektnije da stavimo "tekući račun" čiji će se saldo povećavati svakog sata za 1 ALVU, nego da prvog u mesecu dobijamo 730. Ali do prvog dana proleća imamo još puno vremena za usavršavanje i usavršavanje

Uskoro izbacujem dokument gde ćete moći da prijavite sebe i članove svoje porodice, svoje firme i organizacije, i za svakog od njih dobijete sifru za jedinstveni račun od 730 ALVI. Ne sumnjam da ćete pohrliti da se registrujete. Ako se bojite da je ovo žig zveri, slobodno ostanite postrance

Re: ALVA - prva alternativna valuta Srbije 1 year, 3 months ago #2337

Jedan savjet što se tiče projekta "ALVA - prva alternativna valuta Srbije".

U početku, naš alternativni sustav Crom je u stvari bio sama udruga Crom - poslije smo to razdvojili - udruga je udruga, a sustav je sustav. Sad primjećujem da ćemo morati modificirati statut udruge, koji je ostao prilagođen funkcioniranju prijašnje verzije sustava alternativne valute:

Onih 730 croma, to je bio "Citizen Guaranteed Minimum Income", gdje se vodilo računa o tome da se novac mora bazirati na stvarnim vrijednostima a ne na ničemu:

"Stjecanje Svojstva Člana Udruge - Redovitim članom Udruge može postati svaka Fizička Osoba/Građanin stariji od 18 godina koji upisom u Udrugu potvrđuje da je u radnom odnosu ili ako je nezaposlen da je uredno prijavljen tijelu nadležnom za evidenciju osoba koje nisu u radnom odnosu; da pripada posebnoj kategoriji osoba koje primaju socijalnu pomoć (na primjer invalid, ako je to činjenica); da je umirovljenik ako jeste ili da uredno završava svaku godinu studija u školskom ili sličnom okruženju, uz uvjet da ima vlastitu E-mail adresu".

Re: ALVA - prva alternativna valuta Srbije 1 year, 3 months ago #2339

• nikolaso
  • Fresh Boarder
Hvala na sugestijama

Ne znam kako stoji u zakonu Hrvatske, ali kod nas član može biti bilo koje lice bez obzira na uzrast (i novorođenče) pod uslovom da ima matični broj. Takođe član može biti svako pravno lice bez obzira na oblast delovanja i profit, pod istim uslovom.

Nije mi jasno na osnovu čega ste odredii kriterijume "stvarnih vrednosti" i zašto niste omogućili udrugama da se na isti način finansiraju kao i fizička lica?? jer ja ne vidim kakve loše implikacije bi to moglo imati na sistem

ALVA - prva alternativna valuta Srbije 1 year, 3 months ago #2340

Svaki čovjek prima 730 croma. Ako neko ima 1, 5 ili 10 tvrtki + organizacija, onda bi i on i svi sudionici tih organizacija i tvrtki primali nešto što prevazilazi predviđene okvire: količina novca u opticaju mora odgovarati količini proizvoda i usluga u opticaju. Uslovi za postajanje članom udruge-sustava, bili su prilagođeni tome, no to je bio tek jedan dio sveukupnog rješenja. Kad novca počne biti više od proizvoda i usluga, onda on posljedično počinje gubiti svoju vrijednost. I za to je postojala solucija, no reci mi prvo kako ste vi mislili rješiti taj problem u projektu "ALVA - prva alternativna valuta Srbije"?
  • Page:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.49 seconds