TEKUĆI SAPUN
Mnogi smatraju da je za izradu tekućeg sapuna dovoljno izribati tvrdi sapun i rastopiti ga u vodi no to nije pravi tekući sapun. Takav sapun sklon je stvaranju grudica i potrebno ga je promućkati prije upotrebe.
Tekući sapun radi se toplim postupkom i odmah je spreman za upotrebu. Za razliku od krutih sapuna za izradu tekućeg sapuna koristimo kalijevu lužinu (KOH). Molekule kalijeve lužine su veće od molekula natrijeve lužine i zbog toga sapun ostaje tekuć. Za kalkulaciju lužine potrebno je SAP vrijednost pojedinih ulja za natrijevu lužinu pomnožiti sa 1.403 kako bismo dobili koeficijent kalijeve lužine za određenu količinu ulja. Npr. SAP vrijednost natrijeve lužine za suncokretovo ulje je 0.1358. Pomnožimo 0.1358 sa 1.403 dobili smo 0.1905 (0.1358 x 1.403 = 0.1905). Recimo da nam je za dio baze ulja potrebno 500 g suncokretovog ulja, pripadajuća količina kalijeve lužine je 95,25 g (500 x 0.1905 = 95,25).
Za izradu tekućih sapuna ptrebne su sve mjere zaštite kao i kod izrade ostalih sapuna, to znači dugi rukavi, rukavice, pregaća, upotreba vatrostalnog suđa ili suđa od nehrđajućeg čelika.
Stavite destiliranu vodu kako se navodi u receptu. Izvažite kalijevu lužinu i uspite u vodu. Kalijeva lužina izaziva veće zagrijavanje nego natrijeva, nužno je pripaziti na dno posude, da ne pukne ako je staklena ili da ne rastopi nekakvu plastičnu podlogu. Voda će prilično kuhati. Ostavite lužinu vani dok ne pripremite ostale sastojke. Izvažite uljai zagrijte ih na 50-55 stupnjeva. Lužina mora biti iste temperature kao ulje. Idući postupak je isti kao kod hladne izrade sapuna s razlikom u duljini trag procesa. Kod izrade tekućeg sapuna miješamo masu dok ne postane potpuno gusta.
Izmiješajte ulja s lužinom i miješajte 2-3 min. štapnim mikserom. Neka stoji 5 min i opet miješajte 2-3 min. Ostavite na 10 min. I povremeno provjerite gustoću sa žlicom. Nastaviti miksanje i odmaranje dok masa ne dobije gustoću. Masa se zgušnjava i ostaje uz stjenke lonca. Stavite lonac sa sapnom u drugi lonac (dvostruki lonac za kuhanje na pari) koji ste napunili vodom do razine sapunske mase u unutarnjem loncu i zagrijte do kuhanja. Provjerite sapun svakih 15 minuta miješajući. Vidjet ćete neprozirne hrpe mase i slobodna ulja. Kako kuhanje napreduje slobodna ulja će se upiti u sapunsku masu. Nakon pol sata kuhanja možete češće provjeravati i miješati masu, kako se sapun kuha promijenit će se u gel. Kada je sapun spreman biti će proziran i neće biti slobodne tekućine. U svakom slučaju prevrnite masu sa dna potpuno, tekućina se moće tamo zadržati. Gotov sapun će ostati proziran na žlici kada se ohladi.
Kada je sapun gotov potrebno ga je razrijediti kipućom destiliranom vodom kako bi postao tekuć. Izvadite lonac sa sapunom iz vode i osigurajte da zadržava toplinu. Prokuhajte destiliranu vodu. Kada voda zakuha istresite sapunsk masu u praznu plastičnu posudu i prelijte ključalu vodu preko toga. Plastičnom žlicom promiješajte odnosno prelomite masu na manje nakupine, poklopite posudu i stavite ju na stranu. Povremeno otvorite i promiješajte masu dok se baza omekšava što može potrajati 2-3 dana. Ako se masa nije potpuno rastopila dodajte još ključale vode.
OSNOVNI TEKUĆI SAPUN
126 g kokosovog ulja
224 g suncokretovog ulja
134 g destilirana voda
73 g kalijeve lužine
Voda za razređivanje 1400 g
U gotov tekući sapun stavljamo eterična ulja prema svom ukusu, možete staviti 0,5% protein svile za njegu, kao i supstancu za stvaranje gela. Za izradu gela obično se koristi arapska guma, guar guma.