Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Forum
Welcome, Guest
Username Password: Remember me

TOPIC: Izrada Domaćih Sapuna

Re: Izrada Domaćih Sapuna 1 year, 4 months ago #2347

• iznogud
  • Fresh Boarder

bog teuta, hvala na odgovoru,
ali i dalje imam pitanje i nedoumicu u vezi temperature mase.
kada izradujem sapun toplim postupkom masa mi se zagrije do 75 stupnjeva , nijne li to malo previse za et. ulja, nece li samo odleprsati tj. ishlapiti?

kako koristim PRANAROM et. ulja eksperiment bi me skupo dosao

Re: Izrada Domaćih Sapuna 1 year, 4 months ago #2348

• teuta
  • Expert Boarder
poz iznogud
kad sam radila svoj prvi sapun radila sam ga sa 300 g baznog ulja zbog straha da ne uništim dragocjeni materijal. Smanji proporcionalno količinu svega pa tako i eteričnih ulja. Pokušaj sa et. uljima koja nisu preskupa, recimo lavandin klon, na ovu količinu ti je dovočjno do 2 - 2,5 ml. Neće ti se uništiti eterična ulja, puno ljudi radi sapune toplim postupkom, mislim da je to fama aromaterapeuta .

rečenice počinjem sa sjećam-se-sjećam, kao No.1 iz Alana Forda

Re: Izrada Domaćih Sapuna 1 year, 4 months ago #2349

Pozdrav teuta,
Hvala Vam na pomoći, Vi ste ipak u pravu: pa nisu ljudi nekada imali čiste sastojke za izradu sapuna, niti su to radili iz hobija, kao mnogi od nas danas. Čista mast je korišćena za ishranu, a sapun su izrađivali od nejestivih masnih delova, za koje nisu ni znali koliko sadrže masti, koliko proteina... Nije mi to palo na pamet.
A ovo sa komadićima istrošenih sapuna Vam je super ideja. Do sada sam ih bacao, ali ubuduće će i oni naći primenu.

Re: Izrada Domaćih Sapuna 1 year, 4 months ago #2352

• Siddhy
Ja cekam da se spusti temp na bar 40...onda dodam ulja...jer bar meni inace jako ishlapi...al opet ovisi i ulju loje koristis. Al i dok ga ohladim na 40 i dalje se dobro oblikuje i dobro izgleda.

Re: Izrada Domaćih Sapuna 1 year, 4 months ago #2358

• kate
  • Fresh Boarder
Siddhy wrote:
Pozdrav svima ponovo

Ja sam se ozbiljno bacio u sapunske vode I sad me zanima par stvari ako slucajno itko zna? Dakle hodajuci po raznim sajmovima i sl, interes za moje sapune je jako porastao, cak imam ponude od raznih suvenirnica i slicno kako bi htjeli prodavat moje sapune. Sad me zanima, šta sve od testiranja mora proc da bi dobio deklaraciju, i kolko to sve kosta, i dali moram otvarat firmu/obrt, ili postoji nekakva udruga preko koje mogu izdat racun?? Cuo sam jakoo puno informacija, al svaka bila razlicita pa sad neznam shta drzi vodu. Evo bio bi jakooo zahvalan ako se netko tu kuzi u to, da mi malo pojasni Moze i na privat da ne zaspemamo predivni teutin topic

Hvala na pomoci

ovo i mene zanima - tj. registracija, mogućnost prodaje vlastitih izrađenih sapuna, koja sve testiranja tribam napraviti i sl .

Re: Izrada Domaćih Sapuna 1 year, 4 months ago #2359

• teuta
  • Expert Boarder
Dragi sapunoljupci,

Moji sapuni su fantastični , vjerujem da su i vaši. Ponekad ih radim nekoliko dana za redom, ponekad prođu tjedni no prije početka smišljam koju ću biljku za boju(e) staviti, koji miris, oblik. Provjerim koja sve eterična ulja imam doma, bazna ulja...priprema traje barem jedan tjedan. Kada ih izmiksam i spremim u kalup jedva čekam tih dan-dva da prođe kako bih vidjela jesam li postigla upravo ono što sam zamislila, mislim da su upravo zbog toga fantastični kao i sve drugo što se radi s ljubavlju. Rijetko napravim isti sapun nekoliko puta (isti miris, ista boja). Na registraciju, potvrde, certifikate niti ne pomišljam u prvom redu zato jer sam protiv bilo kakvih certifikata, to stvara kvazi-elitu i odvajanje a ja težim zajedništvu ljudi. Uostalom nismo li mi ovdje dokazali da svi možemo raditi sapune. Pazim da nabavim što kvalitetnije sastojke. Da, prodajem ih rođacima, prijateljima, prijateljima od prijatelja ali u prvom redu ih koristim za sebe.

A sad truli sistem:
Sapune ne možete raditi u kućnoj radinosti, postoji popis poslova koje tako možete raditi ali nema izrade sapuna. Možete otvoriti obrt ili trgovačko društvo. Morate biti osposobljeni za rukovanje opasnim tvarima jer NaOh je lužina, ili zaposliti osobu koja je osposobljena za to. Za udruge ne znam (još) ništa. Što se potvrda tiče (ne znam radi li se o potvrdi da je sapun prirodan, ekološki?) raspitajte se u Zavodu za javno zdravstvo.
Time to create page: 0.40 seconds