Neki me dan zvrcnuo telefonom moj bruder Konto da se u subotu 23.09.2017 pridružim ekipi na ovogodišnjoj jesenjoj regati kluba PIJK Hijena.
PIJK Hijena inače stoji za Prvi Ilegalni Jedriličarski Klub: H - Hrabar, I - Iskren, J - Jakodobar, E - Extreman, N - Napredan, A - Asocijalan.
Konto je valjda neka velika i važna faca među Hijenama, hahahahahaha, pa sam poziv oduševljeno prihvatio i njime bio izuzetno počastvovan
(klikni na sliku za veću sliku)
Okupljanje jedriličarskih posada odnosno sudionika u regati, započelo je ujutro nešto malo poslije 8.00h - na obali, tamo kod kafića Delfin usred one šume brodskih jarbola.
Ja sam naravno pristigao mojim
suverenim privatnim putnim pomagalom.
Neki su već odavno bili budni, a neki su se poput primjerice mene - tek budili. Rani jutarnji razgovori, nigdje napetosti i stresa, svi ležerni i opušteni - ah tko će ga znati, kava je ono čega je među ovim iskusnim morskim zvijerima ispred Delfina najmanje bilo, raznoraznih miomirisnih boca k'o u priči... šta ću drugo nego navaliti i sam učestvovati u tome, ono kad sam se već upetljao...
U jedriličarskom klubu PIJK Hijena jako drže do vlastite privatnosti, stoga za vanjski svijet svaka od hijena ima svoj nadimak po nekom povrću. Kako sam i ja tog jutra morao nešto za sebe izabrati, odlučih da budem "kečap".
Konto mi je preko telefona nešto bio nabrzaka ispričao o regati i o popratnom zabavno-takmičarskom programu, međutim ja od svega toga ništa nisam ni skužio, ni upamtio. Pojma dakle nisam imao niti član koje brodske posade bih trebao biti, niti gdje jesenja regata PIJK Hijena starta a još manje gdje joj je cilj. Veze nisam imao niti gdje su nam uopće brodovi, niti kakav je popratni program i gdje će se on uopće održavati. U tim trenucima, osim što sam bio gladan doista poput hijene, jedino čega sam se sjećao je da mi je Konto bio obećao ludu avanturu i totalni rastur. I svaka čast, obećanje kompletno ispunjeno, ova me jedriličarska zabava vratila tridesetak godina nazad u mladost, ne da smo se full otkačili nego je sve bilo fantastično - pa i boljke od toga, very thanks Konto:
Nakon što se ispilo ono što se ispred Delfina pilo, krenuli smo natovareni prtljagom prema jedrilicama. I evo ga, brod "Linđo" kojim ćemo po moru izvoditi kerefeke, pardon ploviti tj. takmičiti se nas četvorica od kojih je jedan simpatikus "Lepi".
(klikni na slike za veće slike)
Start jesenje regate ilegalnog jedriličarskog kluba Hijena, bio je doslovce vatren. Od dima koji nas je obavio, nisam uspio baciti pogled na točno vrijeme, a bogami niti razaznati točnu startnu liniju. Uglavom bila je to više manje crta Pješčana uvala, marina Veruda, Hotel Histria, Bonarina:
Druge su jedriličarske posade zaplovile ko' iz puške ispaljene, a mi smo s Linđom pomalo zakaskali za njima tek nakon uspješno okončane borbe s vatrenom stihijom na brodu.
(klikni na slike za veće slike)