Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Forum
Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Once Brothers - Nekad Braća: Dražen Petrović I Vlade Divac
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: Once Brothers - Nekad Braća: Dražen Petrović I Vlade Divac

Once Brothers - Nekad Braća: Dražen Petrović I Vlade Divac 9 years, 11 months ago #1791

  • tuper
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 108
  • Karma: 0
Once Brothers - Nekad Braća: Dražen Petrović I Vlade Divac

Dokumentarni film "Once Brothers - Nekad Braća" snimljen u produkciji "ESPN Films" i "NBA Entertainment", priča je o zlatnoj generaciji jugoslovenske košarke i prekinutom prijateljstvu između Dražena Petrovića i Vlade Divca uslijed događaja koji su rezultirali krvavim bratoubilačkim ratom i okončanjem postojanja SFRJ. Materijal "Nekad Braća" je, htjeli mi to ili ne, i puno više od toga. "Nekoć Braća - Sad Seronje", jedini je naslov koji film može ponijeti probamo li na njega baciti pogled kao na kolektivni životopis i svi se skupa ogledati u oznojenim dresovima Vlade Divca i Dražena Petrovića. Gledam sportski teren, suigrače, patike i kratke hlače i majice, loptu i šuteve - a vidim ratni front, neprijatelje, teške vojničke čizme i uniforme, puške i pucnjeve.

Dražen Petrović i Vlade Divac, slika su odnosa koje je danas gotovo pa nemoguće ne progledati iz prve. Sav je takozvani progres čovječanstva izgrađen na ratnoj ekonomiji nametnutoj kroz globalni monetarni sustav baziran na novcu izdavanom bez ikakve materijalne podloge u obliku duga onoga tko ga kao takvog prihvaća, prema onome tko ga kao takvog izdaje. "Tko nas bre zavadi" nije tema koje su se autori filma željeli dotaknuti, no to niti nije toliko bitno jer u trenucima svjetskog financijskog, političkog, obrazovnog i kulturnog bankrota, likovi kao što su Franjo Arapović koji proces globalizacije ne uspijevaju percepirati kao jedinu realnost - "Rođen Slobodan Da Bi Slobodno Živio U Dužničkom Ropstvu" - predstavljaju sve manju manjinu. Sve u svemu, kako je sve očiglednije da su razvijene zemlje razvijene zbog skladišta oružja i municije, a ne zbog dugova koje nisu u stanju vratiti; nijemo promatramo i pravimo se da ne primjećujemo kako neki novi Petrovići i Divci, jednu za drugom, širom globusa, rasturaju neke nove Jugoslavije.

Redatelj filma, Michael Tolajian: "To je priča o prijateljstvu prekinutom zbog rata. Ti su ljudi bili bliski poput braće, ali država im se raspala baš kao i njihov odnos koji je tada bio neodrživ. Draženovom smrću tragedija je postala još veća jer je problem postao nerješiv."

Ezra Pound: "Političari nisu ništa drugo nego konobari koji služe bankare. Ratovi su u stara vremena vođeni zbog stvaranja robova. U novijim vremenima, roblje se stvara zaduživanjem. Ne postoji sloboda bez ekonomske slobode. Sloboda koja ne uključuje slobodu od dugova je čista farsa. Drugi svjetski rat nije počeo 1939 godine. Taj se rat vodi najmanje još od osnivanja Engleske Banke 1694 godine kad je osnivač Paterson objasnio dioničarima da banka stvara profit na novcu i kamatama stvorenim iz ničeg".

Dino Rađa: "Prijateljstvo je urušilo nešto što je bilo izvan naše kontrole".

"Prijateljstvo se gradi godinama, a uništava u jednoj sekundi", zaključuje narator filma Vlade Divac.

Bojan Šumonja: "Kad malo sagledam sadašnju situaciju u Hrvatskoj, nameće mi se pomalo nebulozno-iracionalna teza. Naime, čini mi se da je domovinski rat u stvari bio izrežiran da bi se opljačkala država... kako je jednom ruski umjetnik Kazimir Maljević rekao da je svaka forma rezultat neke energije koja se kreće putem nekog ekonomskog principa, tako je vjerovatno i današnji svijet rezultat jedne takve energije, tj energije ekonomije i novca".

Dražen Petrović i Vlade Divac - glavni likovi u filmu, imena su koja su ostavila neizbrisiv trag u klupskoj košarci Starog kontinenta, igrači koji su u dresu Jugoslavije blistali na Europskim i Svjetskim prvenstvima, i na koncu postali zvijezde američke NBA lige.

Dražen Petrović - košarkaški Mozart, započeo je karijeru kroz prvoligaški klub rodnog grada - Šibenka. Sportsko je odrastanje nastavio igrajući basket za Cibonu s kojom je dva puta osvojio najviše europsko prijestolje, a dva puta je bio proglašen i za najboljeg europskog igrača. Zatim je potpisao ugovor za španjolski košarkaški klub Real Madrid, gdje se također proslavio. 1990 godine kao član Portland Trail Blazersa počinje igrati u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu. Na žalost, početak nije bio jedan od najboljih jer provodeći više vremena na klupi nego na terenu, nije imao priliku dokazati svoju vrijednost. Nakon prelaska u New Jersey Netse, postaje najbolji Europljanin u NBA ligi i najbolji bek-šuter. Dražen Petrović je u dresu košarkaške reprezentacije Jugoslavije osvojio broncu na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 1986, zlato na Univerzijadi u Zagrebu 1987, 3 mjesto na Europskom prvenstvu u Ateni 1987, 2 mjesto na Olimpijskim igrama u Seulu 1988, pobjedu na Europskom prvenstvu u Zagrebu 1989 godine, zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Argentini 1990, i opet zlato na Europskom prvenstvu 1991 u Rimu.

Na Olimpijadi u Barceloni 1992 godine, u finalnoj utakmici protiv Dream Teama za kojeg su igrale košarkaške legende - Magic Johnson, Michael Jordan, Scottie Pippen i Larry Bird, Dražen je hrvatsku reprezentaciju doveo do srebrne medalje.

Na vrhuncu karijere, u 29 godini, putujući automobilom za čijim je upravljačem sjedila Draženova djevojka Clara Szalatzy, balkanski Maradona je izgubio život u teškoj prometnoj nesreći 07 lipnja 1993 pokraj bavarskog grada Ingolstadta.

Vlade Divac je u mladim danima igrao nogomet i kao golman branio za lokalni klub. Basketom se počeo ozbiljnije baviti trenirajući u klubu KK Elan rodnog grada Prijepolja. Zablistao je igrajući za Slogu iz Kraljeva u utakmici protiv Crvene Zvezde, a karijeru je nastavio u beogradskom KK Partizan. Nakon povlačenja sjajne generacije koju su predvodili Krešimir Ćosić, Dragan Kićanović i Dražen Dalipagić, kad se na ovim prostorima osjećao nedostatak dobrog centra, Divac je sa svojih 212 centimetara visine igrač koji je iskrsao u pravom trenutku na pravom mjestu. Debitirao je za jugoslavensku reprezentaciju 1986 u Španiji na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Iako nije govorio engleski jezik, Divac se odlično snašao u američkoj NBA ligi i postigao fenomenalne uspjehe igrajući za Los Angeles Lakers - jedan od najpoznatijih svjetskih košarkaških klubova. Briljirao je i kao član timova Charlotte Hornets, Crvena Zvezda i Sacramento Kings. U veljači 2001 godine, zaigrao je s najpoznatijim NBA zvijezdama na All Stars spektaklu.

Vlade Divac je bio dio juniorskog jugoslavenskog tima koji je 1987 osvojio zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Bormiju. S Jugoslavenskom reprezentacijom je 1986 godine bio treći na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, 1987 je sudjelovao u osvajanju zlata na Univerzijadi u Zagrebu. Iste godine bronca na Europskom prvenstvu u Grčkoj, 1988 srebro na Olimpijskim igrama u Južnoj Koreji, zlato na Europskom prvenstvu u Zagrebu 1989 godine gdje je ostao upamćen po tome što je suigrača Zorana Radovića podigao kako bi i on mogao zakucati loptu u koš; te zlato na Svjetskom prvenstvu u Argentini 1990 i Europskom 1991 u Italiji.

U dresu reprezentacije neke drugačije Jugoslavije, Divac je 1995 osvojio prvo mjesto na Europskom prvenstvu u Grčkoj, srebro na Olimpijskim igrama u Atlanti, brončanu medalju na Europskom prvenstvu u Francuskoj 1999 i zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Indianapolisu 2002 godine.

U sportskom smislu, prava je šteta što je politika razbila sjajnu momčad jugoslovenske reprezentacije.
Ono što Brazilci imaju u nogama, to su jugoslavenski dečki razvili u rukama - fenomenalni osjećaj za igru.
I Dražen Petrović i Vlade Divac, iako sjajni individualci, bili su dio tima.
Sastav YU ekipe koja je predvođena trenerom Dušanom Ivkovićem 1990 godine u Argentini postala prvak svijeta u košarci: Dražen Petrović, Vlade Divac, Toni Kukoč, Zoran Čutura, Velimir Perasović, Radisav Ćurčić, Žarko Paspalj, Jure Zdovc, Željko Obradović, Zoran Savić, Arijan Komazec i Zoran Jovanović koji je zamijenio ozljeđenog Dina Rađu.

U političkom smislu, film "Nekoć Braća - Sad Seronje" je odličan prikaz poraza slovenskih, hrvatskih, bosanskih, srpskih, makedonskih i crnogorskih Č.OV.AC.-a - odnosno pobjede globalne financijske elite.

Nikad razjedinjeniji, slabiji i dužniji, patimo i svađamo se oko toga tko je prvi počeo - dok nam oni kontroliraju ekonomiju, politiku, obrazovanje, kulturu i naravno sport.

U dokumentarcu, Petrovićevi i Divčevi suigrači pričaju o mnogim zanimljivim pojedinostima i događajima. Svoja mišljenja i viđenja iznose Dino Rađa, Toni Kukoč, Magic Johnson i Larry Bird te ostale poznate ličnosti iz svijeta košarke.
Finale filma je Divčev posjet Draženovom grobu i susret s njegovom obitelji. Majka Biserka i brat Aco Petrović, pokoji poljubac i poneka suza - finale su pak ovog posta.


Gold is the money of kings, silver is the money of gentlemen, barter is the money of peasants, but debt is the money of slaves.
Last Edit: 9 years, 11 months ago by tuper.
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.23 seconds