Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Forum
Welcome, Guest
Username Password: Remember me
  • Page:
  • 1

TOPIC: Hipotekarni Subprime Krediti

Hipotekarni Subprime Krediti 11 years, 8 months ago #61

  • webmaster
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Posts: 90
  • Karma: 0
Hipotekarni Subprime Krediti

Dvoje ljudi, Jim i Nermin, nemaju mnogo zajedničkog između sebe.
Jim je otac, ima troje djece, svako toliko nekakav financijski problemčić, živi u Los Angelesu.
Prije par godina, specijalizirana financijska ustanova po imenu "Subrime Banka" mu je odobrila kredit.

Nermin spada u skupinu prosječnih hrvatskih penzionera koji su investirali cjelokupne svoje ušteđevine u fondove koji posluju sa dionicama i obveznicama.
Ova dvojica se ne poznaju međusobno, a najvjerovatnije se nikada niti neće upoznati iako su povezani istom niti, hipotekarnim subprime kreditom.

Hipotekarni kredit kojeg je gospodin Jim dobio 2003 godine, izbrisao je sve Nerminove snove.
Nerminove su investicije propale, starog penzionera bacile na koljena.
Gospodin Jim se naime te godine obvezao da će u prvih deset godina plaćati samo kamate i na taj način uopće ne smanjivati glavnicu.

Gospodin Jim nema pojma da je njegov kredit naredne godine prošao kroz proces poznatiji kao "securitisation".
Securitisation u osnovi znači prepustiti svoje kredite drugome, onome koji je u stanju pretvoriti ih u dokumente kojima se može trgovati na burzi kapitala.
Na osnovu Jimovog, i velikog broja kredita drugih ljudi, izdane su obveznice koje su ocijenjene različitim rejting ocjenama.
Ove obveznice se nazivaju "asset backed securities - abs".

Na drugoj polutci planete, u svom malom svijetu, penzioner Nermin koji se topio od dragosti piljeći danonoćno u svjetske burze sa rekordno visokim cijenama, nikada u svom životu nije čuo za nekakav "abs" pri spominjanju kredita.
Nermin zna da postoji abs i da služi za zaustavljanje njegovog voljenog automobila.
Samo godinu i par mjeseci poslije toga, Nermin će naučiti da abs može služiti i za kočenje i ostalih stvari, naprimjer tržišta kapitala cijelog svijeta.

Hipotekarni kredit radnika Jima je za to vrijeme prevalio dugačakke i komplicirane staze, prelazeći iz jednih ruka u druge ruke.
Na kraju je Jimov kredit postao brojka, najobičnija šifra, prije toga moderno nazivana i subprime, a danas papirnato smeće.
Niti dragi bog nema pojma koliko je puta Jimov hipotekarni subprime kredit pretvoren u financijske dokumente, a pogotovo za koliko puta te novo stvorene obveznice prelaze početnu vrijednost Jimovog kredita.
Nitko pojma nema u bilancama kojih, od mnogobrojnih svjetskih financijskih institucija su te novo stvorene obveznice završile .

Penzioner Nermin niti o ovome nema pojma, nešto ovako mu nije niti na kraj pameti.
Radnik Jim i dalje isplaćuje rate svog hipotekarnog subprime kredita, ali većina ostalih Amerikanaca to više nije u stanju zbog kamata koje su se u međuvremenu povećale.

Agencije za kreditni rejting su za to vrijeme spustile ocjenu kreditnog rejtinga banci koja je u međuvremenu kupila investicijski fond u kojega je sve što je imao, uložio penzioner Nermin.
Abs je funkcionirao savršeno i ispunio svoju zadaću: cijene dionica, Nerminovih investicija, srušene su.

Iako su središnje banke na umjetan način napuhavale tržista u "pokušaju spašavanja" onoga što se može spasiti, na tržištima kapitala je u samo tridesetak dana spaljeno 4 tisuće milijardi američkih dolara.

Pitanje je, i tko zna što bi penzioner Nermin izgovorio radniku Jimu da se dvojica sretnu?
Nažalost, radnik Jim u svom domu u Los Angelesu ne bi razumio Nerminove motive.
Jim naime, za sve to vrijeme, nikada nije preskočio isplatiti niti jednu jedinu ratu svog hipotekarnog subprime kredita.

Cromalternativemnoney.org
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.16 seconds