Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Forum
Welcome, Guest
Username Password: Remember me
  • Page:
  • 1

TOPIC: Kamatne stope – zaštita potrošača?

Kamatne stope – zaštita potrošača? 11 years, 2 months ago #82

  • DanicaV
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 9
  • Karma: 0
Guverner Narodne banke Srbije, Radovan Jelašić, poručio je građanima „Udružite se protiv banaka!“.

Građanima na kućne adrese stižu obavijesti o povećanju kamatnih stopa. U slučaju kredita s valutnom klauzulom vezanom za EUR još i nije tako strašno, ali krediti vezani za švicarski franak stvaraju paniku. Banke su imale „akciju“ besplatnog prelaska s EUR-a na CHF, što su mnogi zažalili.

Guverner NBS smatra retroaktivno povećanje kamatnih stopa suprotno dobroj, fer i transparentnoj bankarskoj praksi i savjetovao je građanim da se udruže i obrate Centru za zaštitu korisnika Narodne banke, te da će im pružiti pravno tumačenje i podržati u eventualnom sudskom sporu.

Vijest smo mogli čuti i pročitati u javnim glasilima u Hrvatskoj, kao i na net-u.

Bosna i Hercegovina?

Ombdusmen za zaštitu potrošača dobio je rat – banke vraćaju kamate. Povećanje kamatnih stopa u velikom broju banaka u BiH prekršajno su djelo koje će biti sankcionirano, složila se i Uprava za inspekcijske poslove BiH.

Što se dešava u Hrvatskoj?

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača (HUZP) zahtijeva od banaka da u ugovore o kreditiranju stanovništvu uvedu referentne kamatne stope, te su preporučili Hrvatskoj narodnoj banci kako u vezi s tim mora kontrolirati opće uvjete banaka i prisiliti ih da provode Zakon o zaštiti potrošača, koji za zajmove propisuje sadržavanje pretpostavke pod kojim se uvjetima mogu mijenjati kamatne stope.

Činjenica je da u ugovorima o kreditima korisnik kredita potpisuje pristanak na promjene kamatnih stopa u skladu s tržišnim uvjetima i odlukom banke. No, koji su to uvjeti?

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača smatra da HNB ne može upućivati potrošače na privatne tužbe protiv banaka, već da i sama snosi odgovornost te je dužna nadgledati zakonitost poslovanja banaka.

Kamate i dalje rastu.
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.14 seconds