Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Forum
Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Oko HNB-a Sve Manje Pušača I Sve Veća Pušiona
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: Oko HNB-a Sve Manje Pušača I Sve Veća Pušiona

Oko HNB-a Sve Manje Pušača I Sve Veća Pušiona 10 years, 1 month ago #620

  • lorenco
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 1
  • Karma: 0
Po najnovijim procjenama ekonomskih analitičara, u više nego kratkoj povijesti postojanja ove zemlje od nekih samo dvadesetak godina, javni dug Republike Hrvatske će s otprilike 24 milijarde kuna početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, na kraju 2010 godine skočiti na 128 milijardi kuna. Riječ je o upeterostručenju zaduženja svakog hrvatskog stanovnika u periodu samo jedne generacije. Svako novorođenče koje prvu suzu pusti na ovom geografskom području, biva umotano u pelenu nevjerojatne cijene od 28.500 kuna.

Prije neki dan se u trendu s vrhunskom svjetskom modom, i u hrvatskim medijima pojavio interesantan članak pod naslovom "Za vanjski dug morali bismo dati čitavu jednu županiju". U njemu se navodi da bi Hrvatska za isplatu vanjskog duga države i poduzeća u iznosu od 44 milijarde eura, morala po aktualnoj cijeni kvadrata od 18 eura prodati 4,3% svog teritorija, odnosno 2,4 milijarde četvornih metara poljoprivrednog zemljišta, što odgovara veličini Bjelovarsko-bilogorske županije. Zgodno zar ne?

Ministarstvo financija je javna institucija odgovorna za pripremu i provođenje vladine fiskalne politike (prikupljanje poreza), što bi kako je to objašnjeno na službenom web sajtu, trebalo dovesti do stabilnog rasta gospodarstva, povećanja prosperiteta i kvalitete života. U najvažnije poslove ovog ministarstva spadaju upravljanje portfeljem javnog duga i poduzimanje mjera za sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma.

Državna riznica obavlja poslove upravljanja javnim dugom, zbog čega bi se kako je to objašnjeno na službenom web sajtu, trebala smanjivati potreba za zaduživanjem države.

Stvarnost je međutim potpuno drugačija od obećane slike ove države, zemlja grca i u privatnim i u društvenim dugovima, korupcija je glavna tema svakog dnevnog reda, opću atmosferu guše siromaštvo, očaj i depresija.

Po Ustavu Republike Hrvatske koji je donešen na osnovu neprenosivosti i nepotrošivosti prava na samoodređenje i državnu suverenost hrvatskog naroda, rođena je suverena država u kojoj se jamče i osiguravaju ravnopravnost, slobode i prava čovjeka i državljanina, te promiče njihov gospodarski i kulturni napredak i socijalno blagostanje. U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana. Suverenitet Republike Hrvatske neotuđiv je, nedjeljiv i neprenosiv.

Socijalna pravda i nepovredivost vlasništva su najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.

Društveno vlasništvo je imovina koja je u vlasništvu države, grada, zajednice ili plemena. Javna imovina je sinonim za državnu imovinu, u pravilu u vlasništvu svih državljana na zajedničku korist.

Suverenitet Republike Hrvatske prostire se nad njezinim kopnenim područjem, rijekama, jezerima, prokopima, unutrašnjim morskim vodama, teritorijalnim morem te zračnim prostorom iznad tih područja.

Privatno vlasništvo je pravo pojedinca, tvrtke, korporacije ili nekog umjetnog entiteta na posjedovanje, kontroliranje, upotrebu i prodaju zemljišta, kapitala i drugih oblika imovine koja može postojati u najrazličitijim oblicima.
Po Zakonu O Hrvatskoj Središnjoj Banci, ova institucija je samostalna i neovisna; ima svojstvo pravne osobe, ali nije upisana u sudski registar; sama institucija i članovi njezinih tijela ne traže niti su vezani uz upute Republike Hrvatske, njezinih institucija ili tijela, odnosno članova tih tijela; Republika Hrvatska, njezine institucije ili tijela, članovi tih tijela ili druge osobe ne smiju utjecati na neovisnost Hrvatske narodne banke, donošenje i provedbu odluka Hrvatske narodne banke i njezinih tijela, niti smiju odobravati, poništavati, odgađati, ukidati ili na bilo koji drugi način utjecati na bilo koju odluku Hrvatske narodne banke u djelokrugu iz njezine nadležnosti.
Privatno vlasništvo je pravo pojedinca ili skupine pojedinaca ne dozvoliti nikome pristup njihovoj svojini.

Suverena država izdaje dužničke obveznice koje otplaćuje znojem radnih ljudi i rasprodajom društvene imovine.
Središnja banka utvrđuje i provodi monetarnu politiku, za razliku od suverene Hrvatske ima isključivo pravo na izdavanje novčanica. Kuna je novčana jedinica, zakonsko sredstvo plaćanja bez ikakve materijalne podloge. Središnja banka iz državnog proračuna pokriva manjak prihoda nad rashodima koje nije moguće pokriti iz općih pričuva.

Kakav je to suveren narod koji je lišen monetarne suverenosti, pa zbog toga svoje račune iako službena valuta nema nikakvo materijalno pokriće, mora plaćati zaduživanjem? Razlozi postojećeg dramatičnog stanja u državi se savršeno uklapaju u mozaik, ako situaciju sagledamo iz perspektive da središnja banka štiti nečije osobne, a ne zajedničke društvene interese.
Pa kome drugom u zemlji u kojoj je preko 90% bankarskog sektora nekim čudom završilo u rukama stranaca, osim privatnoj korporaciji uvijek gladnoj moći i profita, bez prethodne suglasnosti i narodnog odobrenja, u potpunoj suprotnosti s Ustavom, može odgovarati donošenje nečeg sličnog: IX - UVOĐENJE EURA KAO SLUŽBENE NOVČANE JEDINICE REPUBLIKE HRVATSKE.

Čovjekove slobode i suverenost naroda su obrnuto proporcionalni dužničkom ropstvu.

Običan prosječan čovjek ne treba metorološku prognozu da bi znao u kom smjeru puše vjetar.
Avioni na primjer veoma često ne poštuju red letenja, svako toliko slijetanja kasne barem po dva sata. U slučaju vulkanske erupcije, slijetanje može kasniti i 3 tjedna. Koliko često se desi da avion sleti dva sata ranije? Nikad! Ista stvar je s deficitima i dugovima, griješenje se uvijek tendenciozno naginje u jednom, umjesto u drugom smjeru.

Problem proračunskih minusa i suverenih javnih dugova se pokazao kao čista Ponzi shema. Potrebna su sve veća zaduženja da bi se ostalo na istom mjestu, a kamoli pokrenulo prema naprijed. Fond prljavih laži globalnih lidera je nepresušan, ali svijetu sve više nedostaju pušači ovih naivnih trikova, i vrijeme brzo istječe, tik, tak, tik, tak...

Do sada je većina shvatila da je Hrvatska Narodna Banka narodna u istoj mjeri u kojoj je i hrvatski narod navodno slobodan i suveren. Svaka zemlja na ovom globusu već neko vrijeme ima svoju središnju banku, a središnje banke su ruku pod ruku marljivo radile s nadnacionalnim institucijama poput Svjetske Banke i MMF-a na u lovu na sve svjetske valute, devalvaciji novca i uništenju suverenih nacija, u pokušaju uspostavljanja globalne kontrole financijske elite nad inteligentim životnim oblicima ove planete kroz jednu svjetsku vladu i jednu svjetsku valutu.


kreditni_novac.jpg
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.18 seconds